Cukorbetegség és gyermekvállalás

Miért javasolt a tervezett teherbeesés előtt a vércukorszintet ellenőriztetni? Szükséges-e terhesség alatt módosítani a kezelést? Hogyan ismerhető fel a terhességi diabétesz? Milyen kockázatokat rejt a fel nem ismert cukorbetegség?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. június 16. Paulik András

Miért javasolt a tervezett teherbeesés előtt a vércukorszintet ellenőriztetni? Szükséges-e terhesség alatt módosítani a kezelést? Hogyan ismerhető fel a terhességi diabétesz? Milyen kockázatokat rejt a fel nem ismert cukorbetegség?


A kérdésekre dr. Bibok György diabetológus, az Endokrinközpont főorvosa ad válaszokat.

Felkészülés a gyermekvállalásra

A vércukorszint ellenőrzését a cukorbetegségre fokozott kockázattal rendelkezők számára ajánlatos már a terhesség tervezésekor elvégeztetni. Az ajánlások a kockázati tényezőkkel rendelkezők kiszűrésére irányuló kérdőívek használatával, vagy az ismert kockázati tényezőkkel rendelkezőknél diagnosztikus tesztek elvégzésével ajánlják a vércukorvizsgálatokat – mondja dr. Bibok György. A cukorbetegség szűrése különösen azok számára fontos, akiknél örökletes tényezők miatt fokozottan magas a betegség kockázata. Ha szénhidrát-anyagcsere zavar igazolható, akkor a már a fogantatás előtt elvégzett vér- és vizeletvizsgálati eredmény ismeretében a szükséges kezelés megkezdhető. 2-es típusú cukorbetegség esetén az enyhébb anyagcserezavar megfelelően összeállított étkezéssel és rendszeres mozgással is normalizálható lehet, így szerencsés esetben akár igen rövid idő alatt sikerülhet elérni a normál vércukorértéket. Fontos, hogy a fogantatás bekövetkeztekor az anya megfelelő szénhidrát-anyagcsere állapotban legyen, mert  a cukorbetegséggel járó kockázatok így nagyobb valószínűséggel kivédhetők.

Gyermekvállalás cukorbetegséggel

Azok esetében, akiknél a gyermekvállalás már igazolt cukorbetegség mellett történik fontos, hogy a tervezett teherbeesés előtt –lehetőleg már fél-egy évvel- konzultáljanak diabetológus kezelőorvosukkal, mert szükség lehet a gyógyszeres kezelés módosítására. Várandósság időszakában orális antidiabetikus kezelés a hazai ajánlás szerint nem javasolt. A terhesség alatt inzulin, személyre szabott diéta- és mozgásprogram megtartása mellett érhető el a vércukorszint normalizálása.

A rejtett diabétesz kockázatai

A fel nem ismert 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség egyaránt gátolhatja a teherbeesést és az első három hónapban növelheti a vetélés kockázatát. A magzat fejlődésének szempontjából legfontosabb időszak az első három hónap. Ha az édesanyánál ebben az időszakban a vércukor nincs egyensúlyban, az súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat. A magas vércukorszint a terhesség későbbi szakaszában a magzat súlyának nagymértékű emelkedéséhez vezethet. Az átlagosnál jóval nagyobb súlyú- 4 kg feletti- baba világra hozatala egyaránt nagy kockázatot jelent az újszülöttre és a mamára nézve, gyakrabban kerül sor császármetszésre is.  Ha a családban 4 kg feletti születési súly már előfordult, az szintén a terhesség alatti cukorbetegség fokozott kockázatára hívhatja fel a figyelmet. Ilyen esetben már a tervezett terhesség előtt javasolt a kivizsgálás, valamint a következő terhesség esetén ezek a kismamák fokozott ellenőrzést igényelnek. Cukorbetegség esetén a koraszülési gyakoriság is magasabb. További problémát okozhat az is, ha a magzat hasnyálmirigye a szükségesnél több inzulint termel az anyai vér emelkedett cukortartalma miatt, akkor nemcsak növekedés hormonszerű hatása révén okoz nagyobb magzati méreteket, hanem a születés után hirtelen csökkenti az újszülött vércukorszintjét, mely súlyos rosszullétet, un. hypoglykaemiát okozhat, mely kezelés nélkül akár végzetes következményekhez is vezethet, vagy maradandó károsodást okozhat. Fontos megemlíteni még, hogy a magas vércukor szintek az anyánál különféle fertőzésekre hajlamosítanak, ilyenek a húgyúti fertőzések és a gombás eredetű nőgyógyászati fertőzések. Ezek szintén fokozott ellenőrzést igényelnek.

Terhességi diabétesz

A terhességi cukorbetegség olyan magas vércukorszinttel járó anyagcserezavar, mely a terhesség során kezdődik, vagy akkor ismerik fel. Szűrésére kötelező jelleggel a második trimeszter idején kerül sor, a 24-28. terhességi hét között. A szűrést 75 g három deciliter vízben feloldott szőlőcukor (glükóz) alkalmazásával végzik el, 2 óra elteltével pedig megmérik a vércukor értéket, valamint előzőleg az éhgyomri értéket is. Kórosan magas értékek esetében a vércukorszint normalizálása  terhességi csökkentett szénhidráttartalmú diéta segítségével történik. Amennyiben ez nem elegendő, szükség lehet inzulin alkalmazására is. Terhességi diabétesz esetén a vércukorérték a szülés után rendszerint normalizálódik, a későbbiekben azonban mindenképp javasolt az édesanya rendszeres, lehetőség szerint évenkénti szűrése. Az egészséges népességhez viszonyítva ugyanis 3-4-szeres a szülést követő 5-15 éven belül a diabétesz kialakulásának veszélye azon nők körében, akiknél terhességi cukorbetegség állt fenn.