Lelki egészségünk végveszélyben?

Sokkoló, de az európai uniós előrejelzések szerint 2025-re a most leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek, illetve tumoros megbetegedések számát is meghaladhatja Európában a mentális zavarok előfordulása. Ma Magyarországon pedig a lakosság mintegy 30%-a válik érintetté élete során valamilyen mentális betegségben. Üljünk tétlenül, amíg az ország harmada belehal a lelki problémák által létrejövő  súlyos testi betegségekbe, vagy fogjunk össze? A Szövetség a Családok Lelki Egészségéért Egyesület (SZCSLE) az utóbbit választotta.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családvédelem
2015. október 06. Szaurella

Sokkoló, de az európai uniós előrejelzések szerint 2025-re a most leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek, illetve tumoros megbetegedések számát is meghaladhatja Európában a mentális zavarok előfordulása. Ma Magyarországon pedig a lakosság mintegy 30%-a válik érintetté élete során valamilyen mentális betegségben. Üljünk tétlenül, amíg az ország harmada belehal a lelki problémák által létrejövő  súlyos testi betegségekbe, vagy fogjunk össze? A Szövetség a Családok Lelki Egészségéért Egyesület (SZCSLE) az utóbbit választotta.



 

Noha sok az ellenpélda, mégis jó néhány család harmonikus és elkötelezett az egymás iránti szeretetben és összetartásban. Mégis beszélni kell azokról, akiknek nem adatott meg a valós, meleg és megtartó családi lét. Velük, a százezrekkel vajon mi történik felnőtt életük során? Az Egyesület célja a családok, közösségek lelki egészségének támogatása annak érdekében, hogy a gyermekek biztonságot adó, személyiségfejlődésüket támogató családi környezetben nőhessenek fel. Talán az egyik legnagyobb gond a közösségek hiánya. Imola negyvenkét éves asszisztesnő, három gyermekével maradt egyedül, de a nagyfiú gimnazista korában az apukájához költözött. Imola szép lassan elveszette vele a kapcsolatot, a kollegái nem különösebben állnak közel a szívéhez, pedig kedves, halk szavú asszony, érdekli a sport, a politika, de mint mondta, nincs ereje a két gyermek mellett saját lelki egészségének védelmére. “Egyedül érzem magam, ez a legnagyobb baj” – sóhajtja. Talán az ő gondjain is tud segíteni a civil szervezet, amely céljai nemesek, de vajon mennyire ültethetők át a gyakorlatban, hiszen sok magyar szülő szinte agyonnyomorodik az elvárások miatt, más részük pedig aligha érdeklődik családjuk hogyléte felől.

Az ideális családmodell – kin múlik, hogy megvalósuljon?

Október elején tartotta a Szövetség a Családok Lelki Egészségéért Egyesület bemutatkozó konferenciáját, hiszen civil szervezet révén nagy szüksége van céljai megismertetésére. Összefogtak a mentálhigiéné, azaz a lelki egészség területén dolgozó neves szakemberek – kutatók, orvosok, családterapeuták, és más e területen elkötelezetten tevékenykedő szervezetek képviselői. Bárki, aki kedvet érez a szakmai csapat munkájának követéséhez, megtalálja őket a www.szcsleegyesulet.hu honlapon.

A leszakadó, mélyszegénységben élő régiók szerencsétlenjeiről beszélek. Mégis üdvözölnünk kell a komoly szakmai háttérbázist nyújtó civil kezdeményezést, hiszen az SZCSLE rendelkezésre bocsátott anyagai szerint kutatások bizonyítják – hangsúlyozva a számokat – ma Magyarországon a lakosság mintegy 30%-a válik érintetté élete során valamilyen mentális betegségben. Ezek lehetnek átmeneti jellegű pszichés zavarok, de gyakoriak az évekre vagy akár egy egész életre kiható lelki betegségek is, amelyek nemcsak az egyének, családok életminőségét befolyásolják kedvezőtlenül, hanem komoly társadalmi és gazdasági hatásai is vannak. Ezért is döntött úgy a szakmai csapat, hogy megelőző, vagyis prevenciós programok indít országszerte – különösen a hátrányos helyzetű térségekben.

Hálóban a lelki egészségért

A szervezet a magyar családok lelki egészségének jobbítása érdekében fontosnak tartja a bonyolultan hangzó, de tulajdonképpen könnyen elsajátítható mentálhigiénés ismeretek minél tágabb körben való megismertetését, és céljai megvalósításához igyekszik a szakemberek széles körét bevonni. „Hálózatosan is épülő civil szervezetként várjuk mindazokat, akik bármilyen formában a mentálhigiéné területén tevékenykednek, és akik szakmai segítséget várnak konkrét projektjeik megvalósításához”– utal a csatlakozás lehetőségére Turjányi Katalin, a SZCSLE alapító főtitkára.

Biztonságos, megtartó családokat szeretnénk

S mi a módszerük lényege? Tematikus előadássorozatokkal, módszertani segédanyagokkal, szakemberképzéssel, valamint a hazai mentálhigiénés és családtudományi kutatások előmozdításával – nemzetközi szervezetekkel, illetve a hazai médiával is együttműködve – szeretnék elérni, hogy a lelki egészségfejlesztés, a mentálhigiénés prevenció nagyobb hangsúlyt kapjon mind az oktatásban, mind pedig az egészségügyi és a szociális gyakorlatban. A mindennapok feladatai mellett nemcsak álom, de cél, hogy a magyar családok, valamint az egyedül és párkapcsolatban élők lelki egészsége javuljon, és a születendő gyermekek törődő, biztonságos, harmonikus családi környezetben nőhessenek fel.

Néhány példa a már megvalósult, vagy folyamatban lévő SZCSLE referencia projektekből:

Dr. KOMLÓSI PIROSKA, HORTOBÁGYINÉ DR. NAGY ÁGNES – Családi Életre Nevelés akkreditált továbbképzés tanároknak, védőnőknek.

KERESZTES ILONA – VÁLASZ-UTAK beszélgetős rádióműsor kamaszoknak (a vitatkozás kultúrájának, egymás meghallgatásának és megértésének fejlesztéséért).

TURJÁNYI KATALIN – KI VAGYOK ÉN? – Önismereti nevelés a középiskolások felsőbb évfolyamaiban.