Hétszáz magyar orvos kér kegyelmet Geréb Ágnesnek

Hétszáz magyar orvos és egészségügyi dolgozó kéri a köztársasági elnöktől dr. Geréb Ágnes kegyelmi kérelmének támogatását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 28. Gyarmati Orsolya

Hétszáz magyar orvos és egészségügyi dolgozó kéri a köztársasági elnöktől dr. Geréb Ágnes kegyelmi kérelmének támogatását.


A hazai szakemberek mellett a két legtekintélyesebb nemzetközi szülészszakmai szervezet is kiáll a magyar szülész-nőgyógyász mellett

Hétszáz hazai orvos – szülész-nőgyógyász, gyermekorvos, belgyógyász, aneszteziológus, intenzív terápiás- és oxiológus szakorvos, bioetikus, epidemiológus – és egészségügyi dolgozó, köztük bábák és szülésznők is aláírták azt a levelet, amelyben arra kérik a leendő köztársasági elnököt, hogy adjon helyt dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, szülésznő, bába és pszichológus kegyelmi kérelmének. Az orvosok és egészségügyi szakemberek szerint dr. Geréb Ágnes kezei között NEM halt meg olyan gyermek, aki kórházban kétséget kizáróan megmenthető lett volna, ezért is kérik a köztársasági elnököt kollégájuk – Magyarországon eddig példátlan – büntetésének elengedésére. Ez az első alkalom, hogy orvoskollégái és más egészségügyi szakemberek ilyen jelentős számban állnak ki nyíltan dr. Geréb Ágnes mellett.

A kérelemben a hazai szakemberek kiemelik, hogy dr. Geréb Ágnes munkássága jelentős léptékű változásokat hozott a hazai szülészeti ellátásban. Nevéhez fűződik például az apás szülések meghonosítása Magyarországon, amelyet több évtizeddel ezelőtt a szegedi klinikán kezdett bevezetni. A hazai szakemberek szerint részben ennek köszönhető, hogy ma már hazánkban is minden kórházban általános az apa jelenlétének lehetősége a szülés során.

Kiemelik azt is, ami széles körben közismert, hogy dr. Geréb Ágnes indította el és biztosította közel húsz éven keresztül a ma már szinte minden fejlett országban működő otthonszülés lehetőségét, megteremtve a kórházi szülészeti ellátás intézményen kívüli, háborítatlan alternatíváját.

Ennek jelentőségét az aláíró orvosok és egészségügyi szakemberek abban is látják, hogy az otthonszülés szemlélete bár – más országokhoz hasonlóan itthon is – jelentősen befolyásolta a kórházi szülések gyakorlatát, de hazánkban ez a folyamat még nem ért véget. Kívánatos lenne egy átfogó szülészeti reform, amely valóban a szülő nő és a születendő gyermek szükségletei köré épül, kiiktatva a protokollból a felesleges – és sokszor kockázatos – rutinszerűen végzett beavatkozásokat.

A hazai orvosokkal és egészségügyi dolgozókkal egy időben a két legnagyobb tekintélyű nemzetközi szülészszakmai szervezet is kiállt a két év letöltendő fogházbüntetésre ítélt szülész-nőgyógyász mellett. A Nemzetközi Bábaszövetség (International Confederation of Midwives; ICM), valamint a Szülészek és Nőgyógyászok Nemzetközi Szövetsége (Fédération Internationale de Ginécologie et d’Obstétrique; FIGO) még márciusban fejezte ki megdöbbenését a dr. Geréb Ágnes ügyében kimondott aránytalanul szigorú ítélet miatt. Véleményük szerint a nehézségek Magyarországon és más európai országokban is részben onnan erednek, hogy a bábák kórházon kívüli tevékenységét illetően nincs megfelelő jogi és szakmai szabályozás. Ezért az ICM és a FIGO nyilatkozatukban fölajánlották együttműködésüket a nemzetközileg elfogadott normákkal és standardokkal összhangban álló, európai szintű szabályozás kialakításában. Fölszólították továbbá az Európai Uniót, hogy tegyen eleget a nők alapvető emberi jogainak védelmében vállalt kötelezettségének, és minden európai országban, ahol a jelenség fennáll, állítsa le a bábaság kriminalizációját, melynek Európában legkirívóbb példája dr. Geréb Ágnes esete.

A kérelmet aláíró orvosok és szakdolgozók szerint dr. Geréb Ágnes tevékenységét a büntetőeljárás folyamán mindvégig csupán a magyarországi kórházi szülészetben jártas szakértői vélemények alapján vizsgálták és ítélték meg, a hazai kórházi gyakorlat azonban sok tekintetben nem felel meg az orvostudomány jelenlegi eredményeinek. Külön sajnálatos tény az, hogy otthonszülésben járatos hazai és külföldi szakértők véleményét a bírósági eljárás során nem vették figyelembe.

Dr. Geréb Ágnes szüléskísérése mellett több ezer egészséges baba született háborítatlanul és biztonságban, a szülést pozitív élményként átélve, ami növeli a szülési kedvet is, és igen gyakran gyógyító lelki változásokat idéz elő az anyában, sőt az egész családban – áll a kérelemben.

„Ideje volt, hogy az országgyűlési képviselők, művészek, értelmiségiek után végre az orvosok is felemeljék szavukat kollégájuk védelmében e modernkori boszorkányüldözéssel szemben. Bízunk benne, hogy az újonnan megválasztott köztársasági elnök első döntései között fog helyt adni a kegyelmi kérelemnek, s ezzel véget vet a bábai tevékenység kriminalizálásának”– fogalmazott dr. Szebik Imre orvos, bioetikus.

Az eredeti cikket itt olvashatjátok!