2016. október 21. péntek, Orsolya

Szabadság GYES után: változások 2011-ben

babafalva.hu
2011. 07. 12. 09:36
Hozzászólás (1)

Július 4-én elfogadta a parlament a munka törvénykönyve és több más foglalkoztatási jogszabály módosítását, és annak sürgős kihirdetését kérte a köztársasági elnöktől. A módosítások érintik a GYED alatti szabadság mértékét is és annak kiadását a munkába visszatérés után.


Szabadság GYED alatt

A gyermekgondozási szabadságról visszatérők számára szűkítést jelent, hogy csak a GYED, azaz a fizetés nélküli szabadság első hat hónapjában halmozódik fel rendes szabadság, amit később ki lehet venni. Az indoklás szerint a szabály célja, a munkáltatói terhek csökkentése. Eddig a GYED első évében halmozódott a szabadság, melyet a munkáltató a szülő munkába való visszatérése után köteles volt kiadni.

Szabadság kiadása GYED, GYES után

A törvény módosította a szabadság kiadásának szabályait is abban az esetben, ha a munkáltató nem tudja kiadni az adott évben járó szabadságot – pl egy gyeden/gyesen lévő szülő esetében. Eddig a visszatérés után 30 napon belül ki kellett adni a felhalmozódott szabadságokat, vagyis úgy vették vissza a munkavállalót a munkahelyére, hogy egyből szabadságra is küldték. A változás következtében, ha a szülés és gyed miatt kieső idő meghaladja a 183 napot (fél évet), akkor a munkáltatónak nem 30, hanem 183 nap alatt kell kiadnia a szabadságokat.

Újdonság az is, hogy ezt a szabadságot a felek megállapodása alapján ki lehet váltani pénzzel is. A törvényalkotó ezzel a munkába visszatérő munkavállalókat (jellemzően a kismamákat) segítené hozzá plusz juttatáshoz, amely feltehetően előnyösebb lenne számukra, mint a szabadság igénybevétele.soska
2011. 07 . 12. 12:31

Nagyon jó, értelmes változtatások szerintem.