Fokhagyma krémleves
Ez a leves lehet, hogy inkább az őszi kategóriába tartozik, de fogyasztása egész évben ajánlott. Különösen jól jön betegség idején. Nagyon könnyű elkészíteni.
Ez a leves lehet, hogy inkább az őszi kategóriába tartozik, de fogyasztása egész évben ajánlott. Különösen jól jön betegség idején. Nagyon könnyű elkészíteni.
Hozzávalók:
10 normál gerezd fokhagyma
1 db közepes fej vöröshagyma
1 liter húsleves – lehet biokockából is
3 dl tej
2 tojás
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál liszt
Tetszés szerint:
1 teáskanál szurokfű vagy kakukkfű
frissen őrölt bors
1 mokkáskanál szerecsendió
Tálaláshoz: reszelt sajt, levesgyöngy
A hagymákat megpucoljuk. Aprítógéppel nagyon finomra zúzzuk. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor a vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát fokhagymanyomóval zúzzuk össze. Melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát, és a lisztet. Készítsünk egy világos hagymás rántást. Öntsük fel húslevessel, vagy vízzel. Utóbbi esetben adjunk hozzá egy leveskockát. Fűszerezzük. Főzzük 10 percen keresztül, közbe adjuk hozzá a tejet is. Melegen reszelt sajttal, levesgyönggyel, vagy pirítóssal tálaljuk.