Fokhagyma krémleves

Ez a leves lehet, hogy inkább az őszi kategóriába tartozik, de fogyasztása egész évben ajánlott. Különösen jól jön betegség idején. Nagyon könnyű elkészíteni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 18. Paulik András

Ez a leves lehet, hogy inkább az őszi kategóriába tartozik, de fogyasztása egész évben ajánlott. Különösen jól jön betegség idején. Nagyon könnyű elkészíteni.


Hozzávalók:

10 normál gerezd fokhagyma

1 db közepes fej vöröshagyma

1 liter húsleves – lehet biokockából is

3 dl tej

2 tojás

3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál liszt

Tetszés szerint:

1 teáskanál szurokfű vagy kakukkfű

frissen őrölt bors

1 mokkáskanál szerecsendió

Tálaláshoz: reszelt sajt, levesgyöngy

A hagymákat megpucoljuk. Aprítógéppel nagyon finomra zúzzuk. Ha nincs ilyen eszközünk, akkor a vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát fokhagymanyomóval zúzzuk össze. Melegítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát, és a lisztet. Készítsünk egy világos hagymás rántást. Öntsük fel húslevessel, vagy vízzel. Utóbbi esetben adjunk hozzá egy leveskockát. Fűszerezzük. Főzzük 10 percen keresztül, közbe adjuk hozzá a tejet is. Melegen reszelt sajttal, levesgyönggyel, vagy pirítóssal tálaljuk.