Sült hal diós-fokhagymás sörbundában, paradicsommártással

A mirelit panírozott halacskáknak nagy sikere van a gyerekek körében, de sok esetben ezek összetétele nagyon silány. A hagyományos panírozás mellett többféle módon készthetünk bundás halat, a sörtészta nagyon kellemes állagú és ropogós.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 30. Paulik András

A mirelit panírozott halacskáknak nagy sikere van a gyerekek körében, de sok esetben ezek összetétele nagyon silány. A hagyományos panírozás mellett többféle módon készthetünk bundás halat, a sörtészta nagyon kellemes állagú és ropogós.


Halhoz:

70 dkg filézett tengeri hal

20 dkg rétesliszt

+ annyi liszt, amennyit a hal felvesz

2 dl sör

1 dl tej

2 db tojás

1 mokkáskanál só

1 mokkáskanál őrölt pirospaprika

5 dkg dió

2 gerezd fokhagyma

2 dl napraforgóolaj a sütéshez

Mártáshoz:

3 dl sűrített paradicsom

1 teáskanál kakukkfű

1 mokkáskanál zsálya

1 gerezd fokhagyma

só, frissen őrölt bors

A halat felengedjük – teljesen ki kell olvadnia, mert fagyosan nem jó.

A lisztet a tojássárgájával, a tejjel, a sörrel simára keverjük, és piros paprikával színezzük. A diót összetörjük, a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, és a tésztához adjuk. A tojásfehérjét csipet sóval habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Nagy serpenyőben olajat melegítünk. A halszeleteket félbevágjuk, réteslisztbe forgatjuk, majd a sörös tésztába. A szeletek mindkét oldalát addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

A sült halakat papírtörlővel bélelt tányérokra szedjük.

A paradicsomot felmelegítjük, fűszerezzük, és zúzott fokhagymával ízesítjük. Pár percig forraljuk, amíg még sűrűbb lesz.

A halat paradicsommártással és sült burgonyával tálaljuk.