Sült hal diós-fokhagymás sörbundában, paradicsommártással
A mirelit panírozott halacskáknak nagy sikere van a gyerekek körében, de sok esetben ezek összetétele nagyon silány. A hagyományos panírozás mellett többféle módon készthetünk bundás halat, a sörtészta nagyon kellemes állagú és ropogós.
A mirelit panírozott halacskáknak nagy sikere van a gyerekek körében, de sok esetben ezek összetétele nagyon silány. A hagyományos panírozás mellett többféle módon készthetünk bundás halat, a sörtészta nagyon kellemes állagú és ropogós.
Halhoz:
70 dkg filézett tengeri hal
20 dkg rétesliszt
+ annyi liszt, amennyit a hal felvesz
2 dl sör
1 dl tej
2 db tojás
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
5 dkg dió
2 gerezd fokhagyma
2 dl napraforgóolaj a sütéshez
Mártáshoz:
3 dl sűrített paradicsom
1 teáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál zsálya
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
A halat felengedjük – teljesen ki kell olvadnia, mert fagyosan nem jó.
A lisztet a tojássárgájával, a tejjel, a sörrel simára keverjük, és piros paprikával színezzük. A diót összetörjük, a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, és a tésztához adjuk. A tojásfehérjét csipet sóval habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába. Nagy serpenyőben olajat melegítünk. A halszeleteket félbevágjuk, réteslisztbe forgatjuk, majd a sörös tésztába. A szeletek mindkét oldalát addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.
A sült halakat papírtörlővel bélelt tányérokra szedjük.
A paradicsomot felmelegítjük, fűszerezzük, és zúzott fokhagymával ízesítjük. Pár percig forraljuk, amíg még sűrűbb lesz.
A halat paradicsommártással és sült burgonyával tálaljuk.