Mutatós ajándékok házilag II.

Olcsó és kifejezetten mutatós megoldások, amikhez nem kell kézügyesség, mégis meghatóan egyediek és kreatívok. Akit ilyennel lepsz meg, nemcsak boldog, hálás is lesz, és még te is jól mulattál a készítéskor! Nézzük, mi kerül a zacskóba!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 06. szabo.daniel

Olcsó és kifejezetten mutatós megoldások, amikhez nem kell kézügyesség, mégis meghatóan egyediek és kreatívok. Akit ilyennel lepsz meg, nemcsak boldog, hálás is lesz, és még te is jól mulattál a készítéskor! Nézzük, mi kerül a zacskóba!


Cikkünk előző részében bemutattuk, hogyan készíthetünk tartót ajándékainknak. És most jöjjön a belbecs, ami a tasakokba kerülhet!

1.    Kisgyerekes családoknak: instant illatos gyurma

A tasakba kerül: 2 csésze liszt, egy csésze finom szemű só, fél csomag sütőpor, egy csomag pl. „Bolero” instant üdítőpor. Mindezeket összeszitáljuk, aztán egy zacskóba, majd zacskóstul a tasakba tesszük.

Felhasználás: egy csésze vizet és egy evőkanál olajat összemelegítünk, majd a tasak tartalmához keverjük. Zacskóban hetekig puha marad.

Tipp: az italporoknak olyan színük és illatuk van, amilyen pl. gyümölcsöt imitálnak. Válasszunk harsány árnyalatokat a szebb gyurmaszín eléréséhez.

2.    Gyorsan finomat! Cookiet mindenkinek!

A tasakba kerül: 1 ¼ csésze liszt, ½ csésze barna cukor, ¼ csésze kristálycukor, 1 zacskó vaníliás cukor, ½ evőkanál szódabikarbóna, csipet só, mindez összeszitálva, és a szokott módon zacskóba, majd zacskóstul a tasakba téve. A tasak mellé adjunk egy tábla jó minőségű fekete csokit is.

Felhasználás: a tasak tartalmát egy fél kocka margarinnal (125 g) elmorzsoljuk, míg az egész egy naagy morzsakupacnak nem tűnik. Aztán az apróra tördelt csokit belekeverjük, végül hozzágyúrunk egy tojást. Sütőpapíros tepsibe rakjuk, kis gombócokat formálunk kézzel, és tenyérrel lelapítjuk őket. 180 fokon sütjük kb. 15 percig.

3.    Karácsonyi forró csokipor

A tasakba kerül: egy tábla magas kakaótartalmú fekete csokoládé (65-75%-os kakaótartalommal) finomra reszelve, 2 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál barnacukor (ízlés szerint elhagyható), 2 púpos kanál étkezési keményítő, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 csapott mokkáskanál feketebors. Összekeverjük, zacskózzuk, tasakoljuk.

Felhasználás: a tasak tartalmát ½ – ¾ liter magas zsírtartalmú tejben elkeverjük, kevergetés közben felforraljuk. Először csak fél liter tejjel csináljuk, hogy magunk állíthassuk be a sűrűséget!

Tipp: még extrább és izgalmasabb az ajándék, ha bors helyett egy egész szárított csípős paprikát teszünk a csomagba. Ezt aztán felfőzésnél el kell távolítani, nehogy nagyon csípjen. Aki szeretne, köthet a csomaghoz folyékony kiegészítőket is: vanília aromát, rum aromát, vagy bármilyen whisky vagy brandy-szerű kisüveges nedűt – remekül illik a forró csokihoz!

4.    Semmi flanc és semmi „E”: házi puding

A tasakba kerül: 5 púpos kanál étkezési keményítő, 5 tasak jófajta vaníliás cukor, esetleg szárított reszelt citromhéj. Csokis változathoz: 4 tasak vaníliás cukor helyett egy tábla reszelt csoki, citrom helyett esetleg narancs. Fahéjas változathoz: citrom helyett egy púpos kanál őrölt fahéj. Kever, zacskóz, tasakol.

Felhasználás: a bolti porokhoz hasonlóan fél liter tejből egy kevéssel elkeverjük csomómentesre a tasak tartalmát, majd a tűzre téve, a többi tejet is hozzáöntve addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.

Vigyázat: a citrusfélék héjait nagyon finomra reszeljük, és jól szárítsuk meg (pl. sütőben sütőpapíron), különben bepenészedhet.