2016. április 30. szombat, Katalin,Kitti

Háttér

csaladhalo.hu
2016. 04. 30. 13:09

Csoda: fény villan, amikor a hímivarsejt bejut a petesejtbe!

Fény kíséri az emberi élet első pillanatát. Kutatók már régóta megfigyelték az állatoknál, hogy a fogantatás pillanatában, azaz a petesejt és a hímivarsejt találkozásakor apró fényvillanás észlelhető a méhben, de embereknél most sikerült először filmre venni a csodálatos jelenséget.

Családháló
2016. 04. 30. 09:14

Gondolatok Anyák napjára

Az Anyák napja nem csak az anyukákról szól, hanem a családfa összes női szereplőjéről. Minden anyáról a múltban, a jelenben és a jövőben. Az anyaság és annak a megünneplése örök.

Családháló
2016. 04. 30. 09:08

Alkohol, cigaretta: fiatalkorúak veszélyeztetettségét vizsgálta az NFH

Az NFH próbavásárlós vizsgálatából kiderült, hogy csak alkoholtartalmú ital vásárlása esetén a fiatalok 43%-a az életkorára irányuló kérdés nélkül megkapta a kért terméket, ez az arány dohánytermék esetében 26%-os volt, a mindkét terméket kérők csoportjában az esetek 40%-ában kapták meg mindkét értékesítési tilalom alá eső terméket a fiatalok.

Családháló
2016. 04. 30. 09:00

Nyolc gyereket nevelek, de csak egynek vagyok az anyja

Milyen más gyerekét nevelni? Emese nevelőanya, az SOS Gyermekfaluban olyan gyerekekről gondoskodik, akiket a saját szüleik nem képesek ellátni. Összesen nyolc gyereket nevel. Traumatizált, nehéz sorsú, fejlesztésre szoruló kisgyerekek beillesztése a családba, folyamatosan tele határidőnapló, és egy örökmozgó anyuka.

Családháló
2016. 04. 30. 08:56

KSH: Egyre több anya vállal munkát kisgyermeke mellett

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyre több három éven aluli gyermeket nevelő anya vállal munkát.

csaladhalo.hu
Family/Tamás Csilla
2016. 04. 30. 08:00

Aki szembeszállt a sötétséggel

Entellektüel szülők, anyagi biztonság, meghitt családi fészek, gyermeki csínytevések sokasága – így kezdődött Dietrich Bonhoeffer élete, mely végül hideg börtöncellában és akasztófán végződött. De ami e két végpont között, a világtörténelem egyik legsötétebb időszakában és pontján történt, az mindannyiunk számára komoly tanulságokat rejt. Az evangélikus lelkész-teológus életén keresztül kibomlik előttünk egy titok: hogy lehet halált megvető bátorsággal szembeszállni a sötétséggel, és mi az, ami őszintén képes az embert arra motiválni, hogy az igazságot, ne pedig az életét féltse.

csaladhalo.hu
csaladhalo.hu
2016. 04. 29. 20:27

Hogyan kerüljük el a terhesség alatti fertőzéseket?

A terhesség alatt különféle vírusok és baktériumok okozhatnak betegséget. A fertőzések többsége észrevétlenül és károkozás nélkül zajlik le az anya szervezetében, de körülbelül 5 százalékuk komoly gondokat okozhat a kismamára és a magzatra nézve. A nagyobb betegségek ugyanakkor jó eséllyel elkerülhetők, ha a családtervezés és a terhesgondozás során a kismamák komplex vizsgálatai időben megtörténnek. A csalad.hu összefoglalója.

csaladhalo.hu
Gyarmati Orsolya
2016. 04. 29. 16:00

Magzatmegfordítás – a gyengéd megoldás, ha a baba farfekvéses

A babák nagy része magától „befordul” az anyaméhben, azaz fejjel lefelé helyezkedik el, felkészülve a születésre. Vannak azonban olyan magzatok, akik fejjel felfelé maradnak még az utolsó hetekben is. Ők a farfekvéses babák, akiket sokszor császármetszéssel emelnek ki az anyaméhből, mert az orvosok nagy része túl kockázatosnak tartja a lábbal előre történő természetes szülést. Pedig sok esetben van megoldás: a magzatmegfordítás.