2016. május 6. péntek, Ivett,Frida

A sikeres öregedés (successful aging) kifejezés egyaránt utal az öregkori fizikai, mentális és szociális jóllétre. A fogalom megszületése annak a jelenséggel megy szembe, amely az öregséget negatív állapotként definiálja, s az idős embereket teherként jeleníti meg a társadalom szempontjából....

A társadalombiztosítás annak ellenére fekete bárányként kezeli az otthonszülőket, hogy ma már ennek szerencsére megfelelő jogi szabályozása van. A támogatás elmulasztása azt sugallja: a te gyereked nem ér annyit, a te szülésed nem ér annyit. Meg kellene ezt változtatni!

Két testvérem van. Mindig szerettem nagycsaládban élni. Nálunk mindig nyüzsgés volt a családi találkozókon, ünnepeken. Régen, amikor gyerek voltam, minden évben azt a 4-5 alkalmat vártam, amikor találkozhattam az unokatestvéreimmel.

„Anya, mi az a szex?” – kérdezi gyermekünk sokszor a legváratlanabb és legalkalmatlanabb helyen valamint időben. Mi szülőként pedig irulva-pirulva nézünk magunk elé, hogy ez most honnan, miért és hogyan.

Tinédzser gyerekünk van… vajon ebben a pillanatban éppen hányan gondolunk vissza nosztalgiával arra, amikor nagyszájú, mogorva tinink még hason kúszott, és nekünk az volt a legfőbb problémánk, hogy sikerül-e fél banánt beleszuszakolnunk, illetve hányszor megy tele a pelus egy nap alatt?...

hirdetes_toprotator_mellett

Nem lesz kötelező a hittan? Szerintünk ez hiba!

Állítólag a szakminisztérium kihátrálna az évekkel ezelőtt – már az Orbán-kormány idején – bevezetett kötelező hit és erkölcstanoktatás mögül. Állítólag ez lenne az egyik módja annak, hogy csökkentsék a diákok terheit. Szerintünk nem jó irány ez!

Ferenc pápa egy megható videóüzenettel szólítja fel a világot a nők elismerésére

A pápa ismét bebizonyította, méltó arra, hogy a katolikus egyház vezetője legyen. Ferenc pápa eddig sem okozott csalódást, de mostani videóüzenetével tényleg boldoggá tett minket, és remélhetőleg az összes nőt a világban.

Milyen lesz a jövőben a minőségi étkezés?

Elkezdődött az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) 30. Európai Regionális Konferenciája Törökországban, a tanácskozás középpontjában ezúttal a minőségi étkezés és a fenntartható mezőgazdaság áll – közölte a FAO az MTI-vel szerdán.

Megszületett Istenes Bence és Csobot Adél kisfia - Fotó!

Istenes Bence boldog családapaként osztotta meg elsőszülött fiáról az első közös képüket, ám a kommentelők többsége a gratulációk helyett csak kritizálta a sztárpárt. Tudni akarjátok miért?

Az udvariasságra nevelés 5 fontos lépése

Köszönj, ha bemész egy új helyre! Ne vedd el a másik játékát, anélkül, hogy elkérnéd! Kívánj jó étvágyat étkezés előtt! A gyermekünk számára olyan parancsok, amelyektől biztos nem jön meg a kedve az illendő viselkedéshez. Akkor mégis hogyan lehet udvariasságra nevelni gyermekünket? Nagyon egyszerűen… saját példán keresztül!

A várandós kismamák influenzaoltása megvédheti csecsemőiket is a betegségtől!

Jelentősen csökken az influenza kockázata életük első hat hónapjában azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja védőoltást kapott várandóssága idején - derítették ki az amerikai Utah-i Egyetem kutatói.

Harminckilenc gyereket vittek kórházba egy csepeli iskolából

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője elmondta: a mentők 16 kocsival vonultak ki a csepeli Kazinczy Ferenc Általános Iskolához. Az 5. osztályos tanulók - két osztály diákjai - fejfájásra, szédülésre és hányingerre panaszkodtak. Valamennyiüket a Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályára vitték, ám egyik gyerek sem volt életveszélyben. A rosszullétek okát szakemberek vizsgálják.

Megható videó arról, ahogy a 39 hetes magzat megfordul az anyaméhben

Az anyáknak adatott meg egyedül a világon az, hogy érezzék, ahogy a magzatuk megmozdul a méhükben. A 39-dik héten már nem ilyen egyszerű ez a mutatvány, ennek lehetünk szemtanúi a következő videóban.

Bringára fel! 5 + 1 tipp, hogy gond nélkül tekerhess

Ahogy érezzük a május első igazán meleg napjait, nem is vágyunk másra, mint hogy nekivágjunk a biciklinkkel a nagyvilágnak. Itt az ideje félretenni a forró csokit és a pokrócot, elővenni a garázsban porosodó bringát és kitekerni a szabadba. Ahhoz azonban, hogy a nagy sietségből ne legyenek nagy esések, nem szabad elfeledkezünk a saját és a biciklink határairól.

Mindennapi panaszaink 1. - Testi szimbolika, lelki lenyomat

Miről mesélnek a test által megfogalmazott panaszok, hogyan szól hozzád, miként üzen a saját szervezeted?

Magzatmegfordítás – a gyengéd megoldás, ha a baba farfekvéses

A babák nagy része magától „befordul” az anyaméhben, azaz fejjel lefelé helyezkedik el, felkészülve a születésre. Vannak azonban olyan magzatok, akik fejjel felfelé maradnak még az utolsó hetekben is. Ők a farfekvéses babák, akiket sokszor császármetszéssel emelnek ki az anyaméhből, mert az orvosok nagy része túl kockázatosnak tartja a lábbal előre történő természetes szülést. Pedig sok esetben van megoldás: a magzatmegfordítás.

Több ezren vettek részt a lengyelországi életvédő meneteken

Ezrek vettek részt az életvédők azon menetein, amelyeket vasárnap 140 lengyelországi városban, köztük Varsóban is szerveztek, a legtöbb - rendőrségi adatok szerint mintegy 12 ezer - résztvevő az észak-lengyelországi Szczecinben gyűlt össze.

Különórák minél hamarabb?

Több olyan óvoda működik ma már, ahol a napi rendes program nyelvórát, sakkot, számítástechnikai foglalkozást, karatét, úszásoktatást, télen korcsolyázást is magába foglal. Vajon árt vagy használ ez a "korai szakképzés"?

Az édesanyák hétköznapjai! Megható videó!

Az édesanyák szerepe: egy család összetartása. Ők a hétköznapok mozgatórugói. A Következő videóban megható pillanatoknak lehetünk tanúi. Három főállású édesanya pillanatának.

Ki is a fontos ezen a képen? És miért?

Tudjuk, hogy sokszor van erről szó: kisportolt fitt csajok pár héttel szülés után lapos hasat villantanak. De akkor is mindig kiakadunk. Mert a gyerekszülés nem azt jelenti, hogy be kell bizonyítanod: akkor is ugyanolyan bombázó vagy, mint előtte! Ki kérte, hogy az legyél?

Teszt: szupermarketek fenntartható termékkínálata

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 17 budapesti szupermarketet, drogérialáncot és nagyobb bioboltot tesztelt abból a szempontból, hogy mennyire etikus és környezetbarát a kínálata a következő termékekből: kávé, tea, csokoládé, kakaó, banán, ananász.

"Amióta megszületett a fiam, az életem abszolút fenomenális!" - egy apa gondolatai

Ezt a pár mondatot egy apuka írta. A Humans of New York oldalán találtuk. Szerintünk gyönyörű, ahogy ez az apa gondolkodik!

Felnőtt kifestőt színezgetni nem terápia

Képzeljen el egy csendes csütörtök estét. Egy olyat, ahol az egész napos pörgés után a gyerekek már alszanak, ön pedig ahelyett, hogy fáradtan a kanapéra rogyva a tévét nyomkodná vagy éppen a Facebookon lógna, inkább az ebédlőasztalhoz ül, előveszi a színes ceruzákat, felcsapja a kifestőkönyvét, és csendesen nekiáll színezni a soron következő mandalát.

Vegye komolyan az izomgyengeséget!

Zsibbadás, végtaggyengeség, izomgyengeség, légzészavar, izomsorvadás, kerülgeti? Vegye komolyan a tüneteket, mert van esélye, hogy krónikus gyulladásos demielinizációs polineuropátiában (CIDP) szenved, ami ritka, idült betegség, amely a perifériás idegrendszert érinti. Nagyon fontos, hogy időben felismerjék, mert kezelés nélkül a betegek végül tolószékbe kényszerülnek, és a károsodás visszafordíthatatlan.

Kádár-Papp Nóri: „Bele kell nézni a tükörbe, nevetni magunkon egy jót és belekezdeni.”

Kádár–Papp Nóri háromgyerekes anyuka, akit leginkább onnan ismerhetünk, hogy két éve elkezdett futni a Margitszigeten, méghozzá kisbabástól, aztán, ahogy egyre több bátorítást, elismerést kapott, miközben újra és újra feltették neki a kérdést: hogy csinálod?, kipattant a fejéből egy online, élő, edzéseket közvetítő oldal létrehozása. Megkérdeztük Nórit, hová jutott el mozgalmával két év alatt.

Kapunyitási pánik: ezért nem viszi semmire a gyerek

Amikor arról számol be egy fiatal felnőtt, hogy sehova sem halad, toporog, a saját színvonala alatt teljesít, például tíz éve jár egyetemre, de nem szerez diplomát, adatrögzítéssel keresi a kenyerét, holott felsőfokon beszél nyelvet, vagy harmincévesen otthon él, és a szülei tartják el, tehát, amikor ilyen példákat hallok, gyakran derül ki, hogy ezek a fiatalok gyerekként gyakran kaptak olyasféle dicséretet, hogy ők zsenik, csodálatosak, valami nagy dolgot fognak véghez vinni, rosszabb esetben: ők fogják felemelni a családot a sárból.

Hogyan hallhatja a koraszülött baba az inkubátorban az anyuka szívdobogását?

Belegondoltál már, hogy micsoda iszonyatos stressz, amikor - akár császármetszéssel - megszületsz, a szemedbe világít a műtő lámpája, bántanak a hangok és ez NAGYON nem olyan, mint amilyen a mamád hasában volt. Születés után hogyan tehejük így elviselhetőbbi az életet?

Egy igazán eszement Harry Potter-esküvő KÉPEKBEN

Vannak nagy Harry Potter-rajongók. Vannak olyanok, akik életében nagy helyet foglal el ez a mesebeli karakter és az őt körülvevő világ. És van Cassie és Lewis Byrom, akik három éve tervezik, hogy "megfelelő" körülmények között kelhessenek egybe. Nézzétek!

Munkavállalói realitás 2016: legyek bejelentve, és közel legyen

Noha mindenki fejében él egy kép az ideális munkahelyről, a magyarok sokszor megalkusznak vágyaikkal munkahelyük megválasztásakor. Álmainkban sokat akarunk keresni, aztán visszakozunk: inkább legyünk bejelentve.

Miért van és meddig normális szülés után a vérzés?

A szülést követő 6 hetes időszakot gyermekágyi időszaknak nevezik, ami találó megfogalmazás. Ebben a szakaszban ugyanis az anya szervezetének regenerálódnia kell, el kell érni a szülés előtti állapotot, vagy ahhoz a lehető legközelebb kerülni, és felkészülni a szoptatás időszakára.

Hogyan táplálkozzunk a várandósság alatt?

A megfelelően összeállított étrend minden nő számára elengedhetetlen. Azonban ha áldott állapotban vagyunk, érdemes még nagyobb figyelmet fordítani az egészséges életmódra önmagunk és születendő gyermekünk egészsége miatt is!

Öt szoptatási tipp, amiről minden anyukának tudnia kell!

Egy néggyerekes anyuka tapasztalatai és tanácsai.

Tudtad, hogy az illatosított gyertyák károsak lehetnek az egészségedre?

Egész évben népszerűek az illatosított gyertyák: elég néhányat meggyújtani, és máris kellemes hangulat és jó illat lengi be a helyiséget. A legújabb vizsgálatok eredményei azonban óva intenek ezek használatától, mert félő, hogy nem olyan ártalmatlanok, mint hinnénk.

A mesefilm a cukor, a hallott mese a rendes ebéd

A családok egy részében egészen elfoglalta a mese helyét a képernyő. Van, ahol emögött kényelmességi ok áll: azzal ott lehet hagyni a gyereket, míg a meséléshez a szülő is kell. Van, aki azt hiszi, így adja a legtöbbet a csemetének. 

A gyermekbántalmazás nem játék

A gyermekbántalmazás áldozataira hívja fel a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet új kampánya.

Már nem csak a finn babák alszanak dobozban

Finnországban már 1930 óta hagyomány, hogy a kormány kartondobozt ajándékoz a várandós nőknek. A doboz célja a csecsemőhalandóság csökkentése volt, és kezdetben csak az a kismama kaphatta meg, aki anyagilag rászorult és rendszeresen részt vett a terhesgondozáson - olvasható a csalad.hu-n. Ma már minden orvoshoz járó kismamának jár ez a juttatás. Ez a doboz egyfajta szimbólum lett, az emberek közti egyenlőséget jelképezi és az egyenlő indulást biztosítja az újszülött babáknak az életben.

Az új ifjúságvédelmi stratégia az élet értékeit hangsúlyozza

Készül az új ifjúságvédelmi stratégia, amely az ifjúságot érő káros hatások elleni védekezés alapjául fog szolgálni.

Aki szembeszállt a sötétséggel

Entellektüel szülők, anyagi biztonság, meghitt családi fészek, gyermeki csínytevések sokasága – így kezdődött Dietrich Bonhoeffer élete, mely végül hideg börtöncellában és akasztófán végződött. De ami e két végpont között, a világtörténelem egyik legsötétebb időszakában és pontján történt, az mindannyiunk számára komoly tanulságokat rejt.

Egérürüléken pihentek a sütemények!

Nem tudom a kedves olvasóink közül ki, miként van vele, de a következő videó láttán mélységesen felháborodtunk a szerkesztőségben. Miért van az, hogy sokan azt képzelik, akármit megtehetnek a fogyasztókkal? Egérürülékes süteményt árulni, címke nélküli alapanyagokat felhasználni erkölcstelen. Horror sztori, horror képekkel.

Felszabadult gyerekkor számítógépek és tabletek nélkül...

Sokszor sóhajtozunk felnőttként, hogy "Bezzeg a mi időnkben nem így mentek a dolgok". Egy biztos, technikai eszközökkel valóban nem voltunk ellátva: de így is nagyon jól érzetük magunkat, ugye?

Nahát, a tudomány szerint a gének felelősek az öregedésért!

A génlottó nyerteseinek nem kell rengeteg pénzt elszórni különböző fiatalító és ránctalanító krémekre, akkor is letagadhatnak néhány évet a korukból. A holland Erasmus Egyetem kutatói sok szerint erre a magyarázat az MC1R génben keresendő, ami miatt a szerencsések több évet is letagadhatnak a korukból.

Rákkeltő babahintőpor?

 A Johnson & Johnson másodszor veszít pert, mivel úgy tűnik, babahintőporában valóban rákkeltő anyagok vannak. A cégnek 55 millió dollárt kellene fizetnie a felperesnek, egy asszonynak, aki azt állítja, a terméktől lett rákos beteg.

Család kontra óvoda: mi van a konfliktusok mögött?

Ki segít az óvónőn, ha úgy érzi, egy adott probléma, egy konkrét gyerek viselkedése kifog rajta, a sokéves rutin ellenére eszköztelenné válik? És ki segít a szülőnek, ha - jogosan - úgy érzi, méltánytalanság történt?

Anya, bár itt lennél…

Ennek a kislánynak nincsen anyukája. Háború sújtotta övezetben éltek, az asszonyt megölték. A kislány árva lett, sok más sorstársával együtt tengetik szomorú napjaikat egy kilátástalan világban.

Ma anya, holnap apa

Míg a legtöbb kisgyermek élete első éveiben kifejezetten anyás, a későbbiekben ez szinte egyik pillanatról a másikra megváltozhat és már csak apa fürdetheti, apa olvashat esti mesét. Tegnap még anya volt a legjobb, ma már csak apa kell? Mire jó egy anya és miért fontos az apa? Mi a szerepe a gyerekek apa- és anyaimádó korszakainak?

10 idézet a legsikeresebbektől

Nem feltétlenül a leggazdagabbaktól, azokat már talán mindenki ismeri. De róluk is mindenki tud, és talán ezekben a gondolatokban egy kicsit elszakadnak a legismertebb sablonoktól.

Apukák, akiket legyőztek a játszótéri játékok - videó

Nagyon jól szórakoztunk az alábbi videón, amelyen apukák próbálnak közösen mókázni a gyerekkel. Az együtt nevetésből azonban sokszor csak apán nevetés lesz…

Ez alapján döntik el a betörők, kirámolják-e a lakásod

Amikor a betörők kiválasztják, melyik lakást rámolják ki, több szempont alapján döntenek. Mutatjuk, mik azok a dolgok, amik az otthonodba vonzzák a rosszfiúkat, és hogyan tudnád biztonságosabbá tenni a lakást!

Beszéljünk a pénzről!

Pénzről, fizetésről, kiadásokról beszélni még mindig sok családban tabutémának számít. De ha mi magunk is hadilábon állunk a kérdéssel, akkor hogyan is várhatnánk el csemeténktől, hogy okosan és helyesen bánjon majd a pénzzel?

Blogajánló

2016. 05. 05. | nagynapneked.blog.hu
Ismét egy új témával és inspirációs bejegyzéssel érkezem. Tekintve,hogy közeledik a nyár és a fesztiválok, az ipari stílusú esküvők mellett a másik nagy kedvencemet s...
2016. 05. 05. | itthon.blog.hu
Magyarország is Hamburgba költözik egy kicsit, mert a Világ Kapujának kikiáltott hamburgi kikötő gigantikus születésnapi partiján Magyarország lesz idén a díszve...
2016. 05. 05. | szemlelek.blog.hu
Moralizálás helyett lelkesen terjesztik a keresztény bulikultúrát, médiaanyagaik zavarbaejtően életszagúak, annak ellenére, hogy Istenről szólnak. Szókimondó interjú...
Korábbiak
Sokan kérdeztetek a CSOK-ról!

Államtitkárok, ingatlanpiaci szakemberek és pénzintézetek segítségével igyekeztünk eligazítani sok-sok érdeklődőt az otthonteremtés új formájával kapcsolatos kérdésekben. Tájékoztatási estünkön megtapasztaltuk: népszerű a CSOK!

Korábbiak