2016. augusztus 27. szombat, Gáspár

Minden hetedik nőt érint. Minden ezrediknél súlyos pszichózis alakul ki, amikor az anya akár önmaga vagy gyermeke ellen is fordulhat. Gyakran mégsem veszi észre sem az orvos, sem a védőnő, sem a férj. A szülés utáni depressziót nehéz felismerni, arra pedig, hogy maga az anya döbbenjen rá: valami...

70 évvel ezelőtt jelent meg Dr. Benjamin Spock gyermekorvos mindent elsöprő népszerűségének örvendő könyve, a Csecsemő- és gyermekgondozás, épp a baby boom, a nagy amerikai születési hajrá idején. A minden lehetséges helyzetet megoldó praktikus tippekek kínáló kötet új korszakot nyitott az...

Minden jól működő kapcsolat egyik alapja, hogy jó legyen a kommunikáció. Bogár Zsuzsa tanácsadó pszichológus és férje, Vajda Péter mediátor azoknak a pároknak segítenek, akik ezen a területen problémákkal szembesülnek.

Titkos dokumentumok kerültek elő Soros György tulajdonából, amelyekből kiderül: a milliárdos globális stratégiájában az a terv is szerepel, hogy a Föld minden egyes országában támogassa az abortuszt, elnyomva a pro life törvényeket és törekvéseket.

Évek óta a dánokat választják világszinten a legboldogabb embereknek, míg a magyarok csak a háttérben kullognak. Vajon mitől ennyire boldogok az északi ország lakosai? A hygge-életérzéstől. Összegyűjtöttük, hogy ez alapján milyen módszerekkel nevelik a gyermekeiket.

hirdetes_toprotator_mellett

Tervezik a vakáció ideje alatti oktatást

Tantárgy-kiegészítő programról van szó, a gyerekek osztályonként táboroznak, tartalma pedig a tananyaghoz kapcsolódik – írta a tervezett tematikus táborokról Rétvári Bence államtitkár.

„Kell a mesélés intim biztonsága, hogy a világ jó, minden rendben lesz”

Új környezet, új társak, új tárgyak, és új elvárások: az iskolakezdés lehet rémálom, de izgalmas kaland is – a kérdés, hogy mi, felnőttek mit teszünk azért, hogy mindezt jól élje meg a kisgyerek. Bajzáth Mária mesepedagógussal beszélgettem, akinek pár napja jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában a hét részesre tervezett Népmesekincstár című sorozat harmadik kötete Így megyek az iskolába címmel.

Nem csonka, csak egyszülős

Ha körülnézel a játszótéren, óvodában, anyák napi ünnepségen, egyáltalán a környezetedben, hármat-négyet biztosan látsz közülünk. A legtöbbször anya fogja a gyerek kezét, de az is lehet, hogy apa az, aki az anyukák között reggelente fűzi a gyerek cipőjét.

Programajánló augusztus utolsó hétvégéjére

Állatkertek éjszakája, Csokoládéfesztivál és Vízipisztolycsata is lesz a hétvégén. Ti hova mentek a családdal?

Tesós könyvek: mit olvassatok a nagyobbikkal, ha bővül a család?

Nem egy olyan történet kering az anyukatársak között, hogy a nagytesó előbb tudja, van valaki a pocakban, minthogy azt a teszt kimutatná. Nem elég azonban ennyivel elintézni a tesóvá válás kérését, egy-egy jól megválasztott könyv jó szolgálatot tehet.

Babavárás egy pszichológus szemével

Gyermeket nevelni izgalmas, de korántsem egyszerű feladat. Hát még ha az anyuka pszichológus és a fejében túl sok a szakirodalom. Ha gyereknevelésről van szó, legtöbbször bőven elég az ösztöneinkre hallgatni és aszerint cselekedni.

Miért nem jársz templomba, ha keresztény vagy?

Ezékiel próféta könyvében olvashatunk arról, milyen gonosz hely lett Jeruzsálemből, olyannyira, hogy az még a bálványimádó szomszédos települések számára is szégyen.

A sok orvosi vizsgálat miatt stresszesebb lehet a várandósság

A várandósság érzelmileg megterhelő időszak, és a szorongás egy jelentős része a születendő gyermek egészsége körül forog. Azaz, vérmérséklettől függően kicsit vagy nagyon durván aggodalmaskodunk azon, hogy jaj, csak megmaradjon a baba, aztán hogy nehogy kiderüljön a következő ultrahangon, hogy hat ujja van.

Mosoly a nyomorban - döbbenetes élmények egy kenyai árvaházban

Sok fiatal tervezi, hogy rövidebb-hosszabb időre elmegy világot látni,kiszakadni a megszokott keretek közül, megismerni egy másik kultúrát. Egzotikum, kaland, kultúrsokk – egy kenyai árvaház a legjobb terep mindezek megtapasztalásához.

Így lehet a tiéd Tóth Gabi egyik legféltettebb kincse – Beteg gyermekeken segítenek a hazai sztárok

Hazai sztárok által adományozott relikviákból rendeznek árverést, a befolyt pénzből a Mexikói úti Mozgásjavító Iskola mozgáskorlátozott gyermekeinek szeretnének mozgásfejlesztő eszközt vásárolni, valamint egyéb karitatív tevékenységre fordítani. 

Vallomás: egyensúlyozok a gyerek és a férjem között

Megingathatatlan szövetség a miénk, a párom az, akire mindig számíthatok. De fél éve megszületett a 4. gyerekünk, egy kislány, aki forgószélként a családi idillben folyamatosan próbára teszi a kapcsolatunk szilárdságát.

Az evészavar a fiúkat is érinti! Jelek, amikre figyeljen!

Az étkezési zavarok tipikusan női betegségek: az anorexia nervosa hallatán egészen biztosan egy fogyókúrázó, zaklatott kamaszlány fog eszünkbe jutni. A probléma valóban gyakoribb nők körében, ugyanakkor fontos tudni, hogy fiúknak is lehet evészavaruk, ráadásul a betegséghez kapcsolódó előítéletek miatt náluk sokszor rejtve marad, sem a szülő, sem az orvos nem gondol rá, így nem derül ki időben a baj.

Milyen legyen az első és a második babakocsi?

Egy mózeskosarasban kényelmesebben ringatózik a kisbaba, egy könnyű sportkocsival pedig jobban boldogulsz a már járni tudó kisgyerekkel.

Elindult a református egyházak jubileumi honlapja

Elindult a Kárpát-medencei református egyházak közös honlapja, amelyen a reformáció 2017-es jubileumi emlékévével kapcsolatos hírek, interjúk, riportok olvashatók. A jubileumi év megnyitó ünnepsége 2017. január 6-án, vízkereszt napján lesz Budapesten, a Művészetek Palotájában.

Borzasztó képek az ipari forradalom idejéből

A hagyományos családmodell szerint a férfi a családfenntartó, míg a nő háztartást vezet és gyermeket nevel. Ezzel szemben az ipari forradalom idején a gyermekeknek és a nőknek is munkába kellett állniuk, és szörnyű körülmények között dolgoztak kislányok és fiúk egyaránt.

Sokkal könnyebb ma az iskolakezdés, mint hat éve

A kormány intézkedései révén sokkal könnyebb ma az iskolakezdés a magyar családoknak, mint hat évvel ezelőtt. Elsősorban a családi adókedvezmény miatt könnyebb a családoknak: ennek révén átlagosan évente 240 ezer forinttal több marad egy családnál, és mostanra a tankönyvköltségek kétharmadát is az állam állja.

Vidéken vagy a fővárosban tudunk boldogabb gyermeket nevelni?

Minden szülő a legjobbat akarja a gyermekének, így, aki megteheti, a családalapítás gondolatának közeledtével elkezdi átalakítani az életét. Az apukák lemondanak veszélyes szenvedélyeikről, az anyák pedig elkezdenek fészket rakni. Kérdés azonban, hogy hol jobb azt a fészket kialakítani? Utánajártunk!

Miért mondom mindig a gyerekeimnek, hogy szeretem őket, miután valami butaságot csináltak?

Elmondani a gyerekeinknek, hogy szeretjük őket, minden perc tökéletesen alkalmas, ám egy anyuka, akinek gondolatait alább olvashatjátok, úgy véli, ha a kölykök még valami hülyeséget is csináltak, különösen fontos, hogy tudják: most is szeretik őket a szüleik.

Felsöpörhet egy kétéves? Porszívózhat egy iskolás?

Vajon jó az bárkinek is, ha hagyja, hogy a gyerek besegítsen a mosogatásba 3 évesen? Hiszen úgy csak tovább tart az egész, és a hatékonysága is hagy kívánnivalót maga után. Mivel járunk jobban, ha a tíz éves maga hajtogatja és pakolja a ruháit, és egy hányás lesz tőle a szekrénye, vagy ha megcsináljuk helyette?

Neked sem elég 24 óra?

Időcsalók- ez nemcsak egy különös tévéműsor címe, hanem az a tevékenység, amelyet minden kisgyermekes anyuka nap mint nap végez. Tippek és ötletek, hogyan spórolhatsz időt magadnak.

Új Családháló.pontok - Pályázatot hirdetünk családok részére

Három év után ismét pályázatot hirdet a Családháló.hu Családháló.pont cím elnyerésére. A sikeres pályázók a Családháló közösség tagsági státuszának elnyerése mellett évente pályázhatnak a közösségük tevékenységét előmozdító, segítő eszközökre, anyagi forrásokra, munkájuk támogatására. Pályázni két szakaszban lehet a felhívásban szereplő pályázati adatlapon.

Empatikusak a világ legboldogabb emberei

A Michigani Egyetem közel 14 ezer főiskolással végzett vizsgálata kimutatta, hogy a diákok ma körülbelül 40 százalékkal kevésbé empatikusak mint az 1980‒1990-es évekbeli diákok. Dániában a nemzeti tanterv része az empátiára való nevelés ‒ írja cikkében a Quartz.

Egészségtelenül táplálkozó kismamák, figyelemzavaros gyerekek

A terhesség alatt zsírosan-cukrosan táplálkozó kismamák gyermekei később figyelemzavaros-hiperaktív viselkedési zavarral küzdhetnek – figyelmeztetnek brit kutatók.

Kutyastrand: Meg kell tanulnunk egymás mellett élni

Az idei nyáron számos partszakasz és étterem vált kutyabart hellyé, aminek sokan nagyon örültek, míg mások felháborodásuk jeléül tiltakozásba kezdtek. Vajon tényleg ekkora baj, ha a kutyások köztünk járnak?

Diétás étrendet is biztosítaniuk kell a menzáknak

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára az óvoda- és iskolakezdés előtt arra hívja fel a figyelmet, hogy a tejcukorra érzékeny gyerekek napi rutinjában is lényeges a kiegyensúlyozott táplálkozás, aminek részét képezik a diétába beilleszthető és már országszerte elérhető laktózmentes tej- és tejtermékek.

7 kérdés – 7 válasz a császáros szülésről

A várandósság végén egyre többet foglalkozunk azzal, hogyan szeretnénk szülni. Vajon sikerül-e természetes úton vagy császárral? Most a császármetszés olyan kérdéseit tettük fel, amelyekre csak ritkán kapunk egyenes választ.

Játsszunk együtt gondolkodtató játékokkal!

A szórakoztató lehet tanulságos, és a tanulás is lehet játékos - ezt bárki megtapasztalhatja szeptember 10-én, a Magic Day nevű ingyenes családi játékos élménynapon. A szervezők a „társas játszást” és a gondolkodtató játékokat szeretnék minél szélesebb körben népszerűsíteni, több mint 400 játékot lehet majd ingyenesen kipróbálni.

Így álljunk át ovi- és sulikezdő üzemmódba!

Szeptember elsején újra megnyitják kapuikat az óvodák és az iskolák. A kezdésre pedig nem árt  előre felkészülni! Segítünk, mire érdemes figyelni, hogyan érdemes készülődni.

Baj, ha ugyanazt az orrszívót használom mindkét gyereknél?

Az orrszívó a legpraktikusabb, legegyszerűbb eszköz, hogyha náthás a baba és még nem képes az önálló orrfújásra. De mi van, hogyha a testvérek között minimális a korkülönbség és mindkettőnél orrszívót kell használni?

Apa és anya nyaralni megy - irány a babamentes szálloda

Európa-szerte egyre több a "gyerekmentes övezetek", avagy a felnőtthotelek száma. Itt tényleg kiszakadhatunk az anya-apa-szerepkörből és újra csak egymásra koncentrálhatunk a társunkkal. Szerzőnk pro és kontra érvei következnek.

Segítsünk a tizenévesnek, hogy megtalálja a gyökereit!

Ahogy sokszor említettük: a tizenéves kor egyik fő feladata az identitás kimunkálása. Az identitás tulajdonképpen arra a kérdésre adott válasz, hogy „ki vagyok én”. A mi kultúránkban az egyéni sajátosságokra nagyobb hangsúlyt helyezünk, mint a közösségi szempontokra, és erre a kérdésre is leginkább a személyről saját magáról szóló válaszokat adnánk. 

A hagyományos mellé jönnek a családi és mini bölcsik

Rugalmasabb, differenciáltabb és az igényekhez az eddigieknél jobban alkalmazkodó lesz jövő évtől az új bölcsődei rendszer – jelentette ki a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin azt megelőzően beszélt erről, hogy stratégiai megállapodást írt alá a Családi Napközi Közhasznú Egyesületével.

Minden negyedik gyermeknek pszichés problémát okoz a tanévkezés

Az iskolakezdés, a teljesítmény-centrikusság, a kortársaknak és az otthoni elvárásoknak való megfelelés – egyebek mellett ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy még az óvatosabb becslések szerint is csaknem minden negyedik-ötödik gyermek küzd valamilyen pszichés problémával.

Közeleg az iskolakezdés - Ezeket a termékeket inkább ne vegye meg

A közelgő iskolakezdésre való tekintettel a hatóság szakemberei különböző laboratóriumi vizsgálatokat végeztek el olyan termékeken, amelyeket a gyermekek az iskolában rendszeresen használnak. Ennek megfelelően különböző tolltartók, radírok, színesceruzák, valamint tornaruhák vizsgálatára került sor.

Milyen skatulyákat használunk?

Ha feltesszük a kérdést, hogy ki mit gondol a skatulyázásról, szinte egyöntetű a válasz: nem szeretjük, nem jó. Ám sokkal könnyebb elméletben elismerni a problémát, mint a gyakorlatban tenni ellene. Azonnal érzékeljük, ha más használja a skatulyázást, ám néha egészen sokáig nem döbbenünk rá, hogy gyakran mi is ezt tesszük.

Minden kullancs veszélyes?

A legtöbb embernek van némi ismerete arról, milyen veszélyeket rejthet magában egy kullancs csípése, azonban kevéssé ismertek a hatékony megelőzési módszerek, vagy a helyes eljárások, ha már megtörtént a baj.

Baj, ha a koszos cumit bekapom, úgy tisztítom meg?

A hétköznapokban talán nem is lehet kérdés, hogy nem ez az első számú megoldás, de vannak olyan helyzetek, amikor ez tűnhet a legésszerűbbnek.

"Harmincnégy évig fogalmam sem volt arról, mi az a fáradtság" Egy anya tűnődései

Fél éve éreztem először azt, hogy fáradt vagyok. Fél éve tettem fel először azt a kérdést, hogy vajon jó anya vagyok-e. És fél éve tudatosult bennem, hogy tulajdonképpen a lehető legjobban most vagyok. Harmincnégy év után…

A gyermekvállalás negatívumaira lehet pozitívan is tekinteni?

A legnagyobb félelmem, hogy a szülés fájni fog, ami tudom, hogy badarság, hisz ez egyértelmű. A félelmem talán inkább az, hogy a fájdalomküszöböm túl alacsony és, hogy majd nem megy. Nem megy az, ami oly sok nőnek ment már korábban a világon.

Csendes szóval hirdeti a szeretet hatalmát - találkozás Kudlik Júliával

„Légy az, kiből árad a nyugalom, / légy az, kire nem hat a hatalom, / nyújtsd oda, ahol kérik a kezedet, / s menj oda, ahol fázik a szeretet” – vallja Kudlik Júlia, a hazai televíziózás legendás alakja.

Blogajánló

2016. 08. 27. | laskainelli.blog.hu
Az évek rutinja elnyomja a romantikát, és olykor a kedvességet, és megértést is a párkapcsolatok többségében. Egyre jobban telik a sérelmek puttonya, és már elég egy...
2016. 08. 27. | bulitipp.blog.hu
Már csak néhány nap van hátra a szünidőből, így a nyári szünet utolsó hétvégéjén egy back to school party kiváló lehetőség arra, hogy a gyerekek (és a szülők) még bul...
2016. 08. 26. | lelkizona.blog.hu
Hallgass a szívedre! – ismerős üzenet a könnyűzenéből és a politikából, reklámokból és önsegítő könyvekből! Valóban, mire is hallgassunk, ha nem a saját érzéseinkre?!...
Korábbiak
Átadtuk a Családháló díjakat a legjobbaknak

Immár hagyományosan, ünnepélyes elismeréssel köszöntük meg azoknak a gyermekorvosoknak, védőnőknek, gyermeknevelőknek, szakembereknek és több intézménynek, hogy mindig ott voltak és erőn felül segítettek gyermekeink és családunk számára a 2015-ös esztendőben, amikor szükség volt rájuk.

Korábbiak