2016. június 29. szerda, Péter,Pál

A katolikus pap Székesfehérvárott a Harman spotágválasztó napján tartott előadást testi-lelki egészség témában. Emlékeztetett arra, hogy a boldogság nem a hatalomról, hanem az egymás iránti tiszteletről és elfogadásról szól.

A gyerekeink születése utáni első években a férjem minden egyes gyermekorvosi vizsgálatra eljött velünk. Emlékszem, egyszer az egyik asszisztens meg is jegyezte, milyen ritka az ilyen apa. „Jó, hogy ő is itt van magukkal!” – mondta. És noha a gyerekeink már nem kisbabák,...

Az év végi bukás rémálom. Mind a szülő, mind a gyerek érezheti magát ilyen esetben kínosan és kétségbeesve, és persze beüthet a pánik, hogyan bírjuk a nyári szünetben tanulásra a gyermekünket?

Néhány hete Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár bejelentette, hogy szeptembertől az első és a második évfolyamban a 45 perc helyett 30 perces tanórákat tartanak majd országszerte az általános iskolákban. Számtalan szülő fellélegzett a hírre. Sokan ugyanis úgy vélik: a kisiskolások...

Egyre több iskolában döntetnek úgy világszerte, hogy a kézírás idejétmúlt, szükségtelen dolog egy olyan korban, amikor a gyerekek érintőképernyők és billentyűzetek között nőnek fel. Kutatók most amellett érvelnek, hogy a kézírás oktatása ennek ellenére mindenképpen szükség van.

hirdetes_toprotator_mellett

Több mint százmilliós támogatás a Snétberger Zenei Tehetségközpontnak

Mintegy száz tehetséges, hátrányos helyzetű fiatal zenész tanulhat a Snétberger Zenei Tehetségközpont nyár végéig tartó kurzusán, amely a tanévnyitó ünnepséggel hétfőn vette kezdetét.

Virágot egy mosolyért!

Június 28-án mosolyra és befogadásra váró virágcsokrok lepik el az országot. A hazai virágkötők – a tavalyi nagy siker után- ismét virágcsokrok ezreit helyezik el utcákon, köztereken, parkokban, hogy megtalálójuk arcára mosolyt varázsoljanak.

Nyíregyházi Állatpark: egy kihagyhatatlan családi program

Imádjuk az állatkerteket, így most a Nyíregyházi Állatparkba látogattunk el. Volt itt minden, fókashow, tevegelés, rengeteg idén született kis/nagyállat és cumifa. Hogy lesz ebből egy kerek egész? Elmesélem!

Hármasikrekkel az élet: 2 kézre jut 3 kétéves

Még elképzelni is kemény az ikres szülők életét, a hármasikrek pedig már kimondottan sci-fi kategóriaként élnek az ember fantáziájában. Piroskáéknak viszont ez a mindennapi valóság.

Egy sor popsikrém még mindig rákkeltő!

Bár újra és újra felröppennek hangzatos hírek arról, hogy a babatermékekből most aztán tényleg kivontak minden káros anyagot, ezek az információk rendre hamisnak bizonyulnak. Ahogy most is.

Ott szülhetek, ahol akarok?

Mivel olykor településen belül is nagy a különbségek lehetnek egyes kórházak szülészetei között, nem annyira meglepő, hogy az anyák választani szeretnének.Nézzük, mit enged a törvény, mihez van joga egy kismamának!

II. Erzsébet volt a legcukibb „az év esküvőjén”

A brit lapok szerint ez volt az év legnagyobb és legfontosabb esküvője, Károly herceg adta át a menyasszonyt, ráadásul II. Erzsébet és férje is megtisztelte jelenlétével a rangos eseményt. A királynő mindig is imádta a színes ruhákat, most sem hazudtolta meg önmagát.

Családszervezetek konferenciáján járt az Imami!

A családszervezetek szoros együttműködését, egymás erősítését szorgalmazta a 260 tagegyesületet és hetvenezer tagot számláló Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által június 15-én megrendezett konferencia, melyen az Imami Egyesület is bemutakozott.

A gyermekvállalás szándékos elmulasztása önzés vagy pazarlás?

Többnyire emberi léptékkel gondolunk az abortuszra, és csak nagyon ritkán foglalkozunk vele össztársadalmi szinten. Pedig ha így teszünk, meglátjuk, hogy hatalmas emberveszteséget okoz a társadalomnak. Az is egyszerű statisztikai tény, hogy szélesebb populációból több zseni láthat napvilágot.

Ne féljünk játszani!

Itt a nyári szünet. A kiskamaszok általában már egyedül is jól el tudják foglalni magukat, de a szünetben sok szülőnek bizony problémát okoz, hogyan foglalja le kisebb csemetéjét. Lássuk be, az órákig tartó autózás vagy babázás a felnőttek számára néha emberpróbáló feladat tud lenni, de mielőtt a tévé elé száműznénk csemeténket, íme, pár tipp, hogyan lehet a játék mind a gyerek, mind a szülő számára szórakoztató.

Higgyen nekünk: hideg teával könnyebb a kánikula

Az elmúlt tíz évben az ice tea, vagyis jeges tea, mint üdítőtípus elképesztő népszerűségre tett szert, a szénsavmentes termékek között talán a legkedveltebb, pedig az ezen a néven eladott italoknak rendkívül kevés köze van a teához, többségük szimplán visszataszító cukor és aroma. Pedig a hideg tea csodálatos dolog is lehet.

A diáknak is kell munkaszerződés

A nyári diákmunka vállalásánál is fontos a munkaszerződés készítése, amelynek tartalmaznia kell a munkavállaló alapbérét, munkakörét, a munkavégzés helyét, a munkaviszony időtartamát, illetve azt, hogy teljes vagy részmunkaidős a foglalkoztatás - hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztálya a tárca honlapján közzétett tájékoztatásában.

Ringató: „Vedd ölbe, ringasd és énekelj!”

Sajnos az anyukák többsége nem mer énekelni a kisbabájának, mert fél, hogy a kappanhangjával többet árt a kicsinek, mint amennyi pozitívumot is adhatna. A Ringató-módszer segít feloldani ezeket a gátlásokat és közös, népi hagyományokban gazdag együttlétet biztosít a szülőknek országszerte. 

A szülőtartás gyakorlata

A gyerektartásról már hallottunk. A szülőtartás viszonylag új fogalom, ami az elmúlt hetekben ütötte meg a fülünket. Dr. Farkas Zsuzsanna munkajogásszal beszélgettünk a részleteiről.

Bor, fine dining, gyerekek

Nem túl régi keletű a fine dining hazánkban, körülbelül olyan régi, mint a gyerekbarát fogalom létezése. Mindkettő az utóbbi évtizedben gyűrűzött be a mindennapok világába. Ha bármelyiket meghalljuk, csak jó dolgokat juttathat eszünkbe.

„Szeretem, ami lóg és nagy” - Péter Szabó Szilvi szerint kényelmes ruhában is lehetünk csinosak

A Trendközelben legújabb részében Péter Szabó Szilvia vall arról, milyen ruhákat visel szívesen a hétköznapokon. Emellett a gyantacsíkok használatáról is megtudhatsz mindent.

Diétás gofri az új őrület - Próbáld ki te is!

Ha a vegán étrendet követed, vagy csak szeretnél egy diétás sütit kipróbálni otthon, akkor jó helyen jársz! Cikkünkben egy isteni gofri receptjét mutatjuk be, amelyhez nem kell se cukor, se tej. Íme!

Dunai strandidő Bécsben

Mivel Bécsben számos strand található a természetes vizeknél, így a Duna mentén is, az osztrák főváros részletes online előrejelzéssel segíti a fürdőzőket.

Itt egyetek a Balaton déli partján - és vigyétek magatokkal a gyerekeket is!

A családi nyaralások alkalmával azért néha-néha szerét ejtjük egy éttermi ebédnek. Nálunk általában én vagyok az első, aki bedobom az ötletet: nem ülünk be valahova? Amellett, hogy szeretek főzni, nagyon tudok annak örülni, hogyha más főz rám, és szívesen kapok is az ilyen alkalmakon.

HellóAnyu! – Gyere gyerekkel a bulinegyedbe!

Megálmodta, megtervezte, létrehozta és vezeti a Hellóanyut, ami egy különleges hely: családbarát kulturális közösségi tér és ökokávézó, egy igazi oázis Budapest szívében. Mi a titka? Hogyan lett az álomból valóság? Mitől lesz gyerekbarát a város? Mit üzen az újratervező anyáknak? Lipták Orsival beszélgettünk.

Az apaság is hormonális változásokkal jár

Nem újdonság, hogy a várandóság és az anyaság biológiai változásokat okoz a nőknél. Az, hogy a csipő szélesebb, a mell nagyobb lesz szemmel látható, az viszont kevésbé, ami odabent, a szervezetünkben történik. Az anyasággal az agy szürkeállományában új idegsejtek és új idegsejtek közötti kapcsolatok keletkeznek, a nők testét pedig elárasztják a hormonok. Mindeközben mi történik a férfiakkal, akik apák lesznek? Semmi.

Ingyenes irodahasználat vállalkozó anyukáknak

Egy nemzetközi irodahálózat budapesti irodája jóvoltából ingyen juthatnak irodához a vállalkozó édesanyák. A közösségi irodát játékokkal, könyvekkel, gyerekbútorokkal is felszerelték, így akár családias környezetben, kisgyermekeik társaságában is intézhetik ügyeiket az anyukák – írja a hgv.hu

Szülési szabadságra mehetnek az apukák

Hat nap fizetett “szülési” szabadságot garantál az izraeli apáknak az a törvény, amelyet hétfőn éjjel szavazott meg a kneszet – közölte a közszolgálati rádió.

Miért nem gyakori az otthonszülés Magyarországon?

Az otthonszülés misztériuma és gyakorlata állandó téma Magyarországon. Sokan a bensőséges születés élményét látják benne, a természetes környezet jótékony hatását a babára és a mamára. Vannak, akik ellenzik, általában a megfelelő felszerelést, egészségügyi ellátást hiányolják. 

Hazaért a magyar válogatott! - VIDEÓ a Hősök teréről

Tegnap este hazaérkezett a magyar válogatott. Nézzétek meg, mit kér a csapat a szurkolóktól!

Harrach Péter: „A KDNP a családok pártja!”

Civil szervezetekkel történő egyeztetések nyomán könnyítene még tovább a KDNP a családok helyzetén. Az őszi ülésszakra elkészítendő csomagban többek között a hátrányos helyzetűeknek segítenének.

„Aki ver egy nőt, az meg is alázza”

Budapest, átmeneti családotthon. A lakók egy része a mindennapos brutalitás és terror elől menekül, érthető, ha óvják e házak inkognitóját. Sokan még hónapokkal az érkezésük után is attól rettegnek, kiderül az agresszor előtt hollétük. Pedig új életet szeretnének kezdeni.

A rossz gyereket is meg kell érteni!

A gyerekek néha bepörögnek, és olyat tesznek, amiről pontosan tudják, hogy nem szabad. Tudják, hiszen sokszor elmondtuk, és azért is biztos, hogy tudják, mert most is ötödszörre szólunk, már kiabálunk, és mégis folytatja. Manapság azok között a szülők között, akik tudatosan, önmagukra figyelve igyekeznek gyereket nevelni, már nem divat, hogy a gyerek megszégyenítésével, megalázásával próbálják megértetni vele, hogy amit tett, az rossz, azt nem kéne újra.

Amikor megkeseríti az éjszakát a horkolás…

A horkolás népbetegség, ma már a válóperes indokok között is szerepel. A férfiak  40 százalékát érinti, a klimax időszaka után pedig a nőknél is hasonló arányban jelentkezik - tudta meg a csalad.hu.

Sok cég nem tudja, adókedvezmény jár a kisgyermekes dolgozói után

Akár évi 342 ezer forintnyi közterhet takaríthat meg az a vállalkozás, amelyik kisgyermekes szülőt foglalkoztat, a munkáltatók mégis mintegy 60 ezer érintett szülő után nem veszik igénybe az adókedvezményt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számításai szerint.

“Miért nem tudta egyszerűen összezárva tartani a lábait?”

Ezt a kérdést egy bíró tette fel egy szexuális zaklatás áldozatául esett nőnek a tárgyalóteremben. A bírót vád alá helyezték a tavalyi eset után. Ebből is látszik: nagy az Isten állatkertje...

Június természeti csodája: a szentjánosbogár tánc

Júniusi meleg estéken az erdőkben kirándulók felfigyelhetnek a levelek közt, vagy a fűben felvillanó aprócska, repülő lámpások sokaságára. A tiszavirágzáson kívül az év hatodik hónapjának másik csodálatos természeti jelensége a szentjánosbogár rajzás. Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum bogárgyűjteményének vezetője beszélt a Rádió Orienten a különleges állatokról.

Házi napközi

Drága táborok vagy az összevont csoportos iskolai gyerekmegőrzők helyett fogjatok össze, és szervezzetek házi napközis tábort! Nem kell megijedni, nem az egész ovis csoportot vagy osztályt kell vendégül látni egy hétig, csak összefogni néhány, úgy 3-4 ismerős anyukával, és hétfőtől péntekig egymás gyerekeire vigyázni.

Apák egymás közt: a nyári szünetről

Az Apás szülés egy podcast, vagyis olyasmi, mint egy beszélgetős rádióműsor, csak annyival jobb, hogy bármikor, bárhol meg lehet hallgatni. Ez egy sorozat, amelyben Jankó Bálint és Lövenberg Balázs beszélget nagyjából kéthetente arról, milyen dolog apának lenni.

Ekcéma gyerekkorban

Tapasztalataim szerint az egyik leggyakoribb jelenség, amivel egy bioboltban vagy drogériában találkozhatsz, az a kétségbeesett szülők megoldáskeresése gyermekük ekcémájára.

Segítünk eligazodni: magzati genetikai szűrések

Hazánkban nagyjából az újszülöttek 3-4 százaléka születik valamilyen fejlődési rendellenességgel. Ezeknek egy része genetikai eredetű rendellenesség, azaz a magzat örökítő anyagában (DNS, kromoszómák) található olyan eltérés, amely a tüneteket, szindrómát okozza. 

Kismamaként újra az iskolapadba!

Új szakmát kitanulni sohasem késő. A lifelong learning, azaz az egész életen át tartó tanulás fogalma ma már elfogadott, hiszen ide tartozik minden olyan tanulási tevékenység, melyet a tudás, a készségek és a kompetenciák fejlesztésének céljával folytatunk egy életen át, akár kismamaként is. De mit érdemes tanulnunk otthon, a gyerek mellett?

Kutyameleg: az állatokat is hőguta fenyegeti

A 30 foknál magasabb nappali csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, amely az állat pusztuláshoz vezethet - tudta meg a csalad.hu.

Egymilliárdot kapnak a munkahelyi bölcsődék

A munkahelyi bölcsődék működtetését jövőre egymilliárd forinttal támogatja a kormány. Ez azt jelenti, hogy az ilyen bölcsődéket fenntartó cégek az e célú működtetési költségeiket leírhatják a társasági adóalapjukból.

Akkor is sérül a gyerek, ha "csak" az anyját verik

Elég elterjedt tévhit, hogy a bántalmazó kapcsolatokban a terhesség alatt a bántalmazás alábbhagy vagy akár megszűnik. Sajnos ez nem így van, sőt, épp ellenkezőleg: a felmérések szerint a partnerkapcsolatban jelen lévő bántalmazás a női partner várandóssága alatt inkább erősödni szokott vagy épp ekkortájt kezdődik.

Blogajánló

2016. 06. 29. | femina.hu
A terhesség ideje alatt a leendő anyukáknak és apukáknak érdemes, és kell is tájékozódni, hol és milyen körülmények között kerül majd sor a szülésre. Ma már többféle...
2016. 06. 29. | tarsam.blog.hu
Sokaknál a szakítás nem egy azonnali és éles határhúzás, hanem egy hosszú folyamat eredménye. Különféle formációkban lehet levezényelni a szakítás menetrendjét, illet...
2016. 06. 29. | nlcafe.hu
Négyes stádiumú mellrákot állapítottak meg nála, de ő ment előre, és tényleg nem adta fel. Alapítványoknál önkéntes, blogot ír, és van egy szépen cseperedő vállalkozá...
Korábbiak
Átadtuk a Családháló díjakat a legjobbaknak

Immár hagyományosan, ünnepélyes elismeréssel köszöntük meg azoknak a gyermekorvosoknak, védőnőknek, gyermeknevelőknek, szakembereknek és több intézménynek, hogy mindig ott voltak és erőn felül segítettek gyermekeink és családunk számára a 2015-ös esztendőben, amikor szükség volt rájuk.

Korábbiak