2015. március 31. kedd, Árpád

A hisztériát, mint „tipikusan női betegséget” már az ókorban számon tartották. A görögök úgy vélték, a hisztérikus tüneteket a méh testen belüli vándorlása okozza. A középkorban a „hisztérikus” nőket gyakran egyszerűen boszorkánynak kiáltottak ki. Csupán a XIX. század...

A kamaszodó gyereked épp most ígérte meg, hogy tanul, de rajtakapod, hogy a telefonját nyomkodja? Ne légy rá mérges: egyszerűen nem képes ellenállni.

A nagymamák, nagypapák ma már nem otthon ülő nénik, bácsik, hanem dolgozó emberek, akiknek a munkán túl megvan a maguk önálló élete, szórakozása, baráti köre. Sokan szívesen töltenének heteket az unokákkal, de nincs rá idejük.

Az idő előtt világra jött gyermekek fogékonyabbak a betegségekre, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek náluk asztmás tünetek is. Egy nagyszabású, friss dán felmérés azonban megállapította, hogy a gyermekek többsége idővel kinövi a betegséget.

„Sejtcsomó”.  „Szövetdarab”. „Csak egy magzat. Így hivatkoznak az abortuszpártiak a rendkívül korán világra jött babákra. Ám a valóság egészen mást mutat. Ezt bizonyítja Walter Joshua Fretz is, aki mindössze 19 hetesen született. A kisfiú csak pár másodpercig...

hirdetes_toprotator_mellett

Vagány nők, akiknek a neve ott lesz (vagy nem) a történelemben!

Vannak nők, aki látványosan tettek le valami nagy dolgot a világ elé, mások csöndesen - szinte észrevétlenül - cselekdtek olyant, amiért nem jár hírnév, de annál inkább hála. Emlékezzünk bátorságukra, kitartásukra!

Törpevíziló született a Nyíregyházi Állatparkban + KÉPEK

Az utódon az ilyenkor szokásos első orvosi vizsgálatot még nem tudták elvégezni a szakemberek, mert az anyaállat nagyon védi a kicsinyét, de a körülbelül öt-hat kilogramm súlyú kicsi szemmel láthatólag jó egészségnek örvend.

Ne fújjuk fel a kisgyerek szavait, tetteit!

Azért fontos, hogy tisztában legyünk a gyerek fejlődési sajátosságaival, mert különben könnyen előfordul, hogy problémaként kezelünk olyasmit, ami szükségszerűen következik az életkorából. Sok szülő megijed, mikor a gyerek –szerinte- túlzott érdeklődést mutat a nemiség iránt, vagy olyan dolgokat mond, tesz, amik felnőtt értékrend alapján elítélendők lennének.

Ami már több a soknál

Estrela, Panzeri, Tarabella – három európai parlamenti képviselő neve, akik azért dolgoznak, hogy az abortusz bárkinek, bárhol elérhető legyen. Frivaldszky Editet, a CitizenGO civil csoport munkatársát kérdeztük az események hátteréről.

Ha elvesztettünk egy gyermeket...

Egy gyermek elvesztése hatalmas fájdalommal jár és sokszor egy korábban jól működő házasságot is szétzilál. Révész Renáta Liliána a Tábitha Ház gyásztanácsadója segít megérteni mit tehetünk annak érdekében, hogy ne bomoljon fel a család egy ekkora krízis után.

Férfi vagyok! avagy így éld túl a szurit

Ennek a szegény kisfiúnak két szurit is adtak egy kezelés alatt, de ő nem adta fel és nem hisztizett. Kicsit könnyes szemmel ám megkönnyebbülve kiáltotta: FÉRFI VAGYOK!

Virágvasárnappal kezdődik a Nagyhét

Virágvasárnapot ünnepli az egyház most vasárnap, március 29-én. Ezzel a nappal megkezdődik a nagyhét, amely a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra vezet el bennünket. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház.

Ments életet a Stayin’ Alive ritmusára

Az emberek többsége nem mer újraéleszteni, mert fél, hogy valamit rosszul csinál és „bajt” okoz a másiknak. A kérdés adott: mi lehet nagyobb baj a halálnál? Ne tétovázz, cselekedj! Ebből a fantasztikus videóból megtudhatod hogyan!

Észrevennéd, ha a gyerek titokban kínozná magát?

Falcolás, vagdosás, ütések, éheztetés, szúrások, égetés, önhánytatás, harapás, bőrcsipkedés, hajtépkedés és még sok más hasonló formája van a fiatalok körében egyre nagyobb arányban előforduló önkárosításnak, amit az érintettek sokszor ügyesen titkolnak a család és a barátok előtt is. Az önsértés számos lelki problémára nyújthat megküzdési módszert, ami könnyen megszokássá válik és akár tragédiával is végződhet – még akkor is, ha a szándék nem az öngyilkosság.

Anyai félelmek a kistesótól? Ilyen is van

A testvérféltékenységről sokat lehet olvasni, arról azonban keveset olvashatunk, min mennek keresztül az anyák, amikor első gyerekük után a másodikat várják.

Húsvéti felmérés - így készülünk, így ünnepelünk

Három leányból kettő szívesen fogadja a locsolókat, ugyanakkor a gyerekek többsége nem szeret ünnepi ruhába bújni. A felméréséből az is kiderült, hogy locsolkodós balesetekből sincs hiány ilyenkor. Öt családból négy készül egyébként hagyományos húsvéti menüvel reggel, amit legtöbben mézes krémessel és zserbóval egészítenek ki.

Akár hiszed, akár nem: a csúszda is lehet veszélyes!

Az alábbi videó azt mutatja meg nektek, hogy egy stabil, egyszerű csúszda is tud olyan "szerkezetté" válni, amely jobbról és balról is püföli szegény csemetétek fejét. Minden a technikán múlik!

Húsvét a babával

Ha a babád már nem olyan pici, és szeretnéd a húsvét hangulatát az ő életébe is becsempészni, akkor olvasd végig a cikkünket, hátha sikerül ötleteket szerezned, hogyan tedd!

Egész nap az abortuszklinika előtt áll és százak életét menti meg

A rengeteg életvédő közül, akikkel eddig találkozhattam, egy mindig kiemelkedő emlék marad számomra tiszta alázatosságával, és végtelen elhivatottságával. John Barros egy évtizede egy orlandói abortuszklinika előtt ülve tölti hétköznapjait, várandós nőknek és lányoknak könyörögve, hogy gondolják meg magukat és tartsák meg gyermeküket. Százak hallgattak rá.

10+1 húsvéti cukiság

Közeleg a húsvét, itt az ideje, hogy újra megcsillogtassuk a kreativitásunkat. A hagyományos tojásfestés mellett próbáljatok ki új dolgokat is. Mutatunk pár ötletet!

A számolási zavar már óvodáskorban felismerhető

A számolási zavar (vagy diszkalkulia) sajnos nem túl ritka részképességzavar, ami szakemberek szerint az iskoláskorúak 5-6 százalékát érinti. Szerencsére azok az idők már elmúltak, amikor az olvasási, írási vagy számolási nehézségekkel küzdő gyerekekre egyszerűen rásütötték, hogy lusták.

Megható portré édesanyákról az egynapos csecsemőjükkel

Végre letelt a kilenc hónap és eljött a pillanat, hogy a pici kis gyermeked a kezedben tarthasd. Csupa öröm és újdonsággal teli az első pár nap. A baba-mama első közös napját örökítette meg egy fotós. Csodás képek születtek.

A magzati rendellenesség felismerését segítő készüléket mutattak be

A magzati rendellenesség időbeni felismerését segítő készüléket mutattak be pénteken a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben. A kismamák a műszerrel otthon, kényelmes körülmények között ellenőrizhetik kisbabájuk szívhangját. A monitorozás anyák életét is megmentette már.

Szoptatás - legalább fél évig!

A szoptatás a világ legtermészetesebb dolga. Ám ha nyilvánosan eteti meg ily módon gyermekét egy anya, az sokakban ellenérzést, sőt, felháborodást vált ki. Még mindig. Ez ellen kíván tenni a Szoptatást támogató nemzeti bizottság.

Hogyan kezeljük partnerként a gyereket?

Szinte szlogenné vált, hogy „a gyereket partnerként kell kezelni”. Értsen ez alatt mindenki, amit akar. Félre is csúszhat ez az üzenet. Van, aki úgy értelmezi, teljesen egyenlőként, annyira, hogy a szülőnek nincs is joga megmondani, mikor indulunk, hova megyünk, kell-e sapkát venni, mit szabad, mit nem.

Blogajánló

2015. 03. 31. | pszichoblog.blog.hu
A legtöbb anyuka és apuka általában már a terhesség alatt elkezd különféle fantáziákat szövögetni születendő gyermekének képességeiről és tulajdonságairól. Az ut...
2015. 03. 31. | valodisafrany blog
Az első friss üde növény a természettől, a lombos erdők, bükkösök legkorábban előbújó évelő zöldség és gyógynövénye. Levélkéi már március második felében szedhetőek,...
2015. 03. 31. | urbanista
A módszer kissé hasonló, mint amikor használt autót hirdetnek gyanúsan olcsón, külföldre költözésre hivatkozva, csak letétbe kellene helyezni a „szerencsés” vevőnek a...
Korábbiak
Mit gondol Nováki Rita a természetes szülésről?

Hol van a természetesség határa a XXI. század szülőszobájában? – tette fel előadásában a kérdést a Családháló őszi konferenciáján az elismert perinatális szaktanácsadó, szülésznő. Mit jelent ma a természetesség? Érdekes és fontos gondolatok a természetes szülés kapcsán!

Korábbiak