Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek 10 meglepő tény a méhlepényről, amit biztosan nem tudtál

10 meglepő tény a méhlepényről, amit biztosan nem tudtál

Még a tudósok is viszonylag keveset tudnak erről a lenyűgöző szervről, ennek ellenére összegyűjtöttük néhány olyan tényt, amit már sikerült bizonyítaniuk.

Babaszoba,
Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) legutóbb egy chipes vizsgálattal próbált meg többet megtudni erről a rejtélyes szervről, mely amellett, hogy hormonokat termel és táplálékot nyújt a magzatnak, védelmi funkcióval is rendelkezik. Ellenanyagot termel a babához érkező vírusok és baktériumok kivédésére. Az imént említett kutatás célja az volt, hogy jobban megértsék, hogyan működnek a baba és anya közötti szállító folyamatok, az eredmények azonban egyelőre még váratnak magukra.
A méhlepény egy olyan fantasztikus szerv, mely teljesen egyedi és megismételhetetlen minden egyes terhesség esetén. Habár még mindig nagyon keveset tudunk róla, van néhány dolog, amire a tudósok bizonyítékot szereztek – ezeket gyűjtöttük most csokorba.
1. Az anya vérének 20%-a halad keresztül a placentán percenként.
2. A méhlepény olyan hormonokat termel, melyek serkentik a vérsejtek képződését, valamint az anyagcserét, melyek a terhesség fennmaradását és a magzat fejlődését támogatják a terhesség elején…
3. …sőt, azokat a hormonokat is neki köszönhetjük, melyek a tejbelövellés kezdetét jelzik a várandósság végén.
4. Egypetéjű ikrek esetén előfordulhat, hogy a babák egyetlen placentán osztoznak. Ez attól függ, hogy megtermékenyített petesejt mikor válik ketté. Ha a méhlepény létrejötte után, akkor egyetlen placenta fogja ellátni a két magzatot (persze, ettől függetlenül külön-külön köldökzsinórjuk lesz). Ha pedig a méhlepény kialakulása előtt osztódik a petesejt, úgy a két kis embrió saját placentát kap.
A cikk ide kattintva folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
EC-félelmek 2. – Miben más az EC, mint a túl korai bilire szoktatás?

Az EC-vel – vagyis a természetes csecsemőhigiéniával – kapcsolatban két (egymással összefüggő) félelem látszik kibontakozni az anyukákban: nem árt-e ez...

Babát vár Julia Stiles, már jól látszik a pocakja

Emlékeztek még a 10 dolog, amit utálok benned sztárjára? A 36 éves színésznő és vőlegénye babát várnak, Julia már az...

Close