Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Hal nélkül nincs karácsony

Hal nélkül nincs karácsony

Hiába tudjuk, hogy egészséges a sok hal, a legtöbben csak karácsony táján fogyasztják. Hiba: egyre könnyebb jó áron, jó minőségű alapanyagot kapni – a hazai tenyészetekből már nem csak iszap ízű, zsíros óriások kerülnek ki.

Írta: Aipmilo,

Hiába verik a magyarba, hogy egyen sok halat, a legtöbben csak karácsony táján fogyasztják. Hiba: egyre könnyebb jó áron, jó minőségű alapanyagot kapni – a hazai tenyészetekből már nem csak iszap ízű, zsíros óriások kerülnek ki.


A halak a hidegvérű állatok csoportjába tartoznak, valójában az emberiség egyik legősibb táplálékai. Nálunk történelmi viszonylatban van hagyománya a halkultúrának – azonban a huszadik század végére eljutottunk oda, hogy sok család asztalára soha nem kerül e vízi állatból.

A változások nyomában

A 19. század második felében bekövetkező folyószabályozások, majd az Adriai-tenger sajnálatos elvesztése is szerepet játszott abban, hogy mára jellemzően az ünnepek körüli időszakban fogyasztjuk.

Magyarországon a halfogyasztás mostanra döbbenetesen alacsony lett – ezzel párhuzamosan a a termelés sem kiemelkedő. A FAO 2009. évi élelmiszermérlegei szerint halászati termékekből a világon az egy főre jutó fogyasztás 18,4 kg volt, míg hazánkban az egy főre jutó fogyasztás mindössze 5,1 kg-ot tett ki. A Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint a 2006-2010-es évek átlaga 3,7 kg.

Aktuális közleményében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is felhívja a figyelmet arra, hogy egészségünk érdekében fontos lenne, hogy gyakrabban kerüljön a tányérunkra különböző módon elkészült halfajta, hiszen hazánkban a halálozási okok több mint 50 százalékáért a szív- és érrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé. A halak táplálkozás élettani szempontból rendkívüli beltartalmi értékekkel rendelkeznek, a szív- és érrendszerünk védelmében igen jelentős szerepük van a bennük található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően.

Hozzászólások

hozzászólás

Az önámítás veszélyes játék

Csak egy pohárkával iszom ma este! (Holott tudom jól, hogy ezek a fogadalmak mindig kudarcba fulladnak.) Dehogy vagyok féltékeny! (Miközben naponta...

Így készül egy tökéletes karácsonyi üdvözlőlap – cuki videóval

Egy személyes, családi képeslap karácsonyra igazi öröm lehet szeretteink számára. Persze csak akkor, ha sikerül a képet mindenféle bonyodalom nélkül...

Close