Családháló

Kezdőoldal Háttér Jót tesz a szundikálás kávézás után

Jót tesz a szundikálás kávézás után

A koffeinnek és a szunyókálásnak van egy közös előnye: mindkettő után frissebbnek érezzük magunkat, ami közérzetünk mellett teljesítményünkre is kihat.

Babaszoba,

Egyes vélemények szerint azonban különösen hatékony a pihenéssel töltött idő, ha előtte egy csésze kávét is elfogyasztottunk.

Chin Mie Chow, a Sydney-i Egyetem alváskutató munkatársa szerint a leginkább akkor pótolhatjuk a hiányzó éjszakai alvást, ha a délutáni pihenő előtt egy kis koffeint is magunkhoz veszünk. A szakemberek már a 90-es évek eleje óta kutatják, hogyan hat egymásra a kávé és az alvás.

Egy 1997-es tanulmányban például 12 alváshiányos ember ivott egy nagy csésze kávét, majd öt perccel később lehetőségük nyílt, hogy 15 percet durmoljanak. Ezt követően az autóvezetéshez szükséges éberségüket vizsgálták egy szimulációs program segítségével. Kiderült, hogy maga a kávézás kedvezett az éberségnek, a szunyókálással kombinált kávézás még kedvezőbb hatással volt az alanyokra.

A cikk ITT folytatódik

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Kérem vissza az éjszakáimat és a józan eszemet!

Egyszerűen csak elfáradtam. Nagyon, végletesen, őrülten. Szeretnék aludni. Hogy mennyit? Mondjuk kezdjük két órával, de azt ha lehet, egyhuzamban!

Egy órával kevesebbet alszunk! Ma éjjel óraátállítás lesz!

A 2017-es nyári időszámítás kezdete március 26-án lesz, az órákat vasárnap hajnal 2 órakor 3 órára kell előretekerni.

Close