Főzőlap: gáz, villany, kerámia, indukciós?

Aki főzőlap-vásárlás előtt áll, és szeretné megtudni, mi a jó választás, gyakran érezheti magát úgy, mint aki friss anyaként szeretne tisztán látni mondjuk az eldobható-mosható pelenka kérdéskörben: totálisan elveszve. Ugyanolyan vehemenciával érvelnek a gáztűzhely- vagy kerámiapártiak és ellenzők, és ember legyen a talpán, aki képes kihámozni egyetlen, általános érvényű igazságot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 21. Családháló

Ennek részben az az oka, hogy egyetlen, általános érvényű igazság a tűzhelyek (főzőlapok) esetében sincs. Viszont ha végig tudjuk gondolni a saját igényeinket és lehetőségeinket, bárki képes megtalálni a saját maga számára ideális megoldást. Ezért igyekeztünk összeszedni a különféle főzőlapok előnyeit és hátrányait.

A pultba építhető főzőlapok esetében egyébként létező megoldás a különböző technológiák kombinálása egy gyártmányon belül, vagyis egy négyes indukciós mellé betenni mondjuk 2 gázrózsát.

1. Gáz

Szinte minden profi konyhában gáz főzőlap van, ami miatt felületesen gondolkodva sokan azonnal rá is vágják, hogy a legjobb megoldás (az egyetlen, igazán jó megoldás) a gáz. De ez nem feltétlenül igaz. Hogy miért nem, annak megértéséhez érdemes végiggondolni, miért is használják a profik a gázt.

Megkérdeztünk néhány érintettet, és mindenki előrebocsátotta, hogy egy profi szakácsnak ugyan lehet preferenciája főzőlap ügyében, de éppen azért profi, mert képes alkalmazkodni a lehetőségekhez, és olyan felszereléssel is tud hatékonyan dolgozni, ami nem pont a szerinte ideális.

De akkor miért van minden profi konyhán gáz? Ezeket az érveket hallottuk:

  • A gáz azonnali, fokozatmentes hőfokszabályzást tesz lehetővé, rögtön lehet nagyon forró vagy szüntethető meg teljesen a hőhatás
  • Sokan gázon tanultak meg főzni, és egyszerűen maradnak ennél
  • Az ipari gáztűzhelyek óriási égőikkel olyan teljesítményt tudnak leadni, amivel például wokban is hatékonyan és gyorsan lehet főzni, erre egyébként egy háztartási készülék mindig sokkal kevésbé lesz alkalmas
  • Profi konyhán is alkalmaznak indukciós lapokat is, például a cukrász vagy saláta vonalon, viszont ahol tempósan kell sok ételt főzni, ott a dobálva-rázva keverés lényegesen hatékonyabb, mint a fakanalas kevergetés, márpedig a dobálással-rázással járó csapkodáshoz a legkevésbé sérülékeny gáz illik.

Mi szól mellette:

  • azonnali, fokozatmentes hőfokszabályzás
  • bármilyen edénnyel használható
  • nem túl drága
  • a magasabbra pozicionált készülékeknél létezik modulos felépítés, amivel pontosan annyi és akkora égőből álló kombinációt állítunk össze, ami nekünk ideális

És ellene?

  • hivatalosan bevezetett, engedélyeztetett gázkiállás kell hozzá, ami, ha nincs, drága és macerás dolog
  • kellemetlen takarítani a rózsák köré és a rácsra égett dolgokat, és az edények alját
  • nyílt láng van, amit sokan ijesztőnek találnak, pláne, ha nem tudják folyamatosan szemmel tartani a tűzhelyet

2. Klasszikus villanyplatni

Ez az a főzési módozat, ami lehet adottság, amivel együtt tudunk élni, de igen kevesen választanák maguktól, és ennek jó oka van. Ráadásul újonnan beszerezve – még mindig simán kaphatunk ilyeneket is – alig valamivel olcsóbb, mint egy kerámialapos tűzhely, viszont hatékonyan egyesíti magában a gáztűzhely és a kerámialapos minden hátrányát, azok előnyei nélkül.

Mi szól mellette:

  • bármilyen edénnyel használható
  • a készülék viszonylag olcsó
  • csak áram kell hozzá

És ellene?

  • roppant nehézkes a hőfokszabályozás, lassan melegszik fel, lassan hűl le
  • borzalmas dolog takarítani, a koncentrikus karikákra/ba rá/beleégett kaját kisikálni szörnyű
  • sokat fogyaszt, energiapazarló

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább itt!