A karalábéfőzelék lehet nagyon finom is!

A karalábé rendkívül értékes zöldségnövény, B vitaminokat, C vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is tartalmaz. A babának már 8 hónapos korától adható. Ezúttal baconnel készítettem, de jól illenek hozzá a szárnyas húsok és a húsgombóc is, de önmagában, friss petrezselyemmel is nagyon finom.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 06. Paulik András

A karalábé rendkívül értékes zöldségnövény, B vitaminokat, C vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is tartalmaz. A babának már 8 hónapos korától adható. Ezúttal baconnel készítettem, de jól illenek hozzá a szárnyas húsok és a húsgombóc is, de önmagában, friss petrezselyemmel is nagyon finom.


Hozzávalók:

1 kg karalábé

1 szál póréhagyma

15 dkg bacon szalonna

fél dl étolaj

4 dl víz

3 dl tejföl

1 teáskanál fűszersó vagy bio ételízesítő

frissen őrölt bors

1 db babérlevél

1 teáskanál mustármagos mustár

(Ízlés szerint önmagával sűríthetjük, ilyenkor egy merőkanállal vegyünk ki a főzelékből, és turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítsük, majd keverjük el a főzelékben.)

A karalábét hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra. Vékonyan olajozzunk ki egy magas falú serpenyőt vagy vastagfalú lábast. Süssük meg a bacont, ha elkészült, papírtörlővel bélelt edényre szedjük és tegyük félre a tálaláshoz. A póréhagymát tisztítsuk meg külső héjától, vágjuk karikára, enyhén pirítsuk meg a szalonnás, olajos alapon, majd adjuk hozzá a karalábét. Öntsük fel vízzel, annyival, amennyi ellepi. A főzővizet fűszerezzük. Amikor a karalábé megfőtt, keverjük hozzá a tejfölt, és sült baconnel tálaljuk.

Tipp: a szép, friss karalábélevelek darálthússal megtölthetők. Adott esetben érdemes őket felhasználni.