Joghurtos kelkáposzta főzelék

A kelkáposzta rendkívül jótékony hatású növény. Régen leveleit, különböző módszerekkel, betegségek gyógyítására is használták, ma már leginkább csak ételként szolgál.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 13. Paulik András

A kelkáposzta rendkívül jótékony hatású növény. Régen leveleit, különböző módszerekkel, betegségek gyógyítására is használták, ma már leginkább csak ételként szolgál.


Vitaminokban gazdag, immunerősítő és kalcium tartalma is magas. Ideális étel lehet a fejlődésben lévő gyerekek számára, és ha ügyesen készítjük el, szeretni is fogják.

Mellesleg a diétázó felnőtteknek is kiváló.

1 kg kelkáposzta

1 fej vöröshagyma

5 db közepes méretű újburgonya

2,5 dl krémes natúr joghurt

3 duci gerezd fokhagyma

1 lapos teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál majoránna

1 db babérlevél

fél dl olívaolaj

só vagy fűszersó, frissen őrölt bors

A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk, jó alaposan megmossuk, és apróra vágjuk a leveleket. A burgonyát jó alaposan megdörzsöljük, megmossuk és kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, átforgatjuk rajta a káposztát, hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fűszerezzük, sóval, borssal, babérlevéllel, majoránnával, egész tisztított fokhagymával, köménnyel.

Amikor a zöldségek puhára főttek, egy merőkanállal kiveszünk belőle és összeturmixoljuk.

Visszatesszük a turmixolt zöldséget a fazékba, és az egészet összekeverjük joghurttal.

Önmagában is nagyon jó, de feltétként süthetünk hozzá tükörtojást vagy virslit.