Juhtúrós padlizsáncsónak baconos zöldségraguval
A padlizsán a nyár egyik legjobb zöldsége, sok féleképpen felhasználható. A mediterrán konyhában jóval népszerűbb, mint itthon de érdemes fogyasztani, mert hazánkban is megterem és magas a C és A-vitamin tartalma, valamint ásványi anyagokban gazdag. Juhtúrós-baconos felállásért még az ellenzői is odalesznek.
A padlizsán a nyár egyik legjobb zöldsége, sok féleképpen felhasználható. A mediterrán konyhában jóval népszerűbb, mint itthon de érdemes fogyasztani, mert hazánkban is megterem és magas a C és A-vitamin tartalma, valamint ásványi anyagokban gazdag. Juhtúrós-baconos felállásért még az ellenzői is odalesznek.
1,3 kg padlizsán
2 nagyobb db paradicsom
1 db kápia paprika
12 dkg bacon szalonna
1 fej vöröshagyma
20 dkg juhtúró
3 evőkanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pizza fűszerkeverék
Só, bors
Pár csepp citromlé
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk, megtöröljük és kockára vágjuk. A bacont is felkockázzuk. A padlizsánt megmossuk, megtöröljük, félbe vágjuk. Kivájjuk mind a két félnek a belsejét. A magos részét kidobjuk. A padlizsán húsát felkockázzuk. A padlizsáncsónakot és az összevágott belsejét egyaránt meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljon meg. A padlizsán „húsát” megsózzuk és várunk egy kicsit, amíg levet ereszt, majd lemossuk.
Egy serpenyőben kevés olajat melegítünk. Megpirítjuk rajta a bacont, üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot és a padlizsánt.
Kicsit megpároljuk a zöldségeket, sóval, borssal, pizza fűszerkeverékkel ízesítjük. A padlizsáncsónakokat egységesen megtöltjük. A túrót villával összetörjük, belezúzzuk a fokhagymát és a tejföllel egyenletesen elkeverjük. A tejfölös túróval megkenjük a párolt zöldséggel töltött csónakok tetejét.
Előmelegített sütőben kb. 220 fokon bő félóráig sütjük. Főtt rizzsel tálalom.