Még nem tudjátok a karácsonyi menüt? Segítünk!

Alma, fahéj, vörösáfonya, pulyka, narancs, gesztenye – egyaránt a karácsony ízek. Egyszerű és gyors ételsort állítottunk össze, amelyhez az alapanyagok könnyen beszerezhetőek és tetszőlegesen varriálhatók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
karácsony
2014. december 21. Paulik András

Alma, fahéj, vörösáfonya, pulyka, narancs, gesztenye – egyaránt a karácsony ízek. Egyszerű és gyors ételsort állítottunk össze, amelyhez az alapanyagok könnyen beszerezhetőek és tetszőlegesen varriálhatók.


Vörösáfonyás almaleves

Hozzávalók 4 főre:

4-5 db édes alma
2 evőkanál méz
5 dl 20%-os tejszín
10 dkg aszalt vörösáfonya
0,5 dl rum
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Tetszőlegesen: tejszínhab, darált dió

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük, meghámozzuk. Félbe vágjuk a gyümölcsöket, eltávolítjuk a magházat, majd felkockázzuk. A felkockázott almára csöpögtethetünk citromlevet, akkor nem barnul meg. A mézes alapon enyhén karammelizáljuk az almát, fűszerezzük, ezután felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi.

Amíg az alma megpuhul a vörösáfonyát felforraljuk a rummal, így gyorsabban magába szívja a gyümölcs az alkoholt.

Miután az alma megpuhult hozzáadjuk a rumos áfonyát és a tejszínt, összekeverjük és felforraljuk. Hidegen és melegen egyaránt kínálhatjuk. Ízlés szerint tálaljuk tejszínhabbal, és a tejszínhabrózsákat szórjuk meg darált dióval.

Tipp: tejszín helyett növényi tejet is használhatunk. Ehhez az ételhez a mandulatej illik a legjobban. Ha nincs kedvünk almát pucolni, akkor használjunk helyette almabefőtett. A vörösáfonya vagy másnéven tőzegáfonya szép piros színe csábító a gyerekek számára. Az alkohol hő hatására elpárolog az ételből. A tejszínes/tejes levesek gyorsan odaégnek, figyeljünk oda, és ne melegítsük nagy lángon, ha lehet vastagfalú lábast használjunk.

 

Pulykamell narancsos párolt káposztával

Hozzávalók 4 főre:

A pulykához:

80 dkg pulykamellfilé
2 evőkanál olívaolaj
1 db citrom leve
4 gerezd fokhagyma
tört fehérbors, só

A káposztához:

0,5 dl napraforgóolaj
15 dkg bacon szalonna
1 fej lilahagyma
1 kisebb fej vöröskáposzta
1-2 evőkanál méz
1 dl vörösbor
1 narancs héja + leve
2-3 evőkanál borecet
2×0,5 evőkanál só

A pulyka elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húst dörzsöljök be a sóval és a borssal. Ha van olyan serpenyőnk, ami sütőbe is tehető, akkor melegítsük fel abban az olajat, a nyelét pedig vastagon tekerjük be alufóliával. Ha nincs ilyen serpenyőnk, akkor egy teflon serpenyőben melegítsük fel az olajat. A pulyka mind a két oldalát süssük 2-3 percig. Ezután adjuk hozzá a megpucolt fokhagymagerezdeket, locsoljuk meg citromlével és 10-15 percig süssük a sütőben. Miután megsült meleg helyen pihentetjük 10 percig, majd felszeleteljük.
 

A káposzta elkészítése:

A szalonnát felkockázzuk, káposztát laskára vágjuk, a hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk. Vastag falú serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a szalonnát, a hagymát, és fél evőkanál sót. A szalonnát barnára pirítjuk. Hozzáadjuk a káposztát és 2-3 percig pirítjuk. Majd meglocsoljuk mézzel és addig kevergetjük, amíg enyhén karamellizálódik. Ezután hozzáadjuk a bort és a borecetet, a narancshéjat, a narancslevet és még fél evőkanál sót. Fedő alatt, takaréklángon 20 percig pároljuk, amíg a káposzta meg nem puhul, közpen párszor megkeverjük.

A káposztát és a pulykát együtt tálaljuk. Az ételt díszithetjük narancsszeletekkel.

Tipp: Főzéshez is használjunk minőségi bort, mert a rossz bor elrontja az ételt. A receptet sertéskarajjal vagy csirkével is kipróbálhatjuk. Méz helyett használhatunk nádcukrot is.

 

Gesztenyés palacsinta

A palacsintához:

2 db tojás
20 dkg liszt
csipet só
2 dl tej
0,5 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
Sütéshez: olaj

A gesztenyés töltelékhez:

10 dkg natúr gesztenyemassza
10 dkg mascarpone
ízlés szerint: 1-2 evőkanál méz
tálaláshoz: meggy, tejszínhab, csokiöntet

A gesztenyemasszát és adott esetben a fagyasztott meggyet a sütés előtt 1-2 órával elővesszük, hogy felolvadjon.

A lisztet a tojással, sóval, tejjel jól összekeverjük, felöntjük ásványvízzel. Ettől levegőssé válik. Az így kapott tésztát 30 percig pihentetjük a hűtőben. A pihentetés után elővesszük, a palacsintasütőt kikenjük olajjal, és kisütjük a palacsintákat. Az olajat folyamatosan sütés közben folyamatosan pótoljuk.

A gesztenyemasszát villával összetörjük és összekeverjük a mascarponéval és mézzel, a tölteléket arányosan eloszlatjuk a palacsintákban. A töltött palacsintákat díszithetjük tejszíbhabbal, meggyel, extraként pedig csokiöntettel is meglocsolhatjuk.

Tipp: a palacsintatésztát készen is megvehetjük. Figyeljünk arra, hogy mindig olyan gesztenyemasszát válasszunk ami 100%-ig gesztenyéből készül. Hagyományos liszt helyett használhatunk gesztenyelisztet is. A díszitéshez használhatunk magozott megybefőtett vagy fagyasztott meggyet is.