Most érdemes hozzákezdeni: süssetek együtt mézeskalácsot!

Az utóbbi évtizedekben újra felfedeztük a mézesbábot és a mézeskalácsot, hogy illatával, díszeivel meghatározója legyen a karácsonyi ünnepeknek. Egészséges és finom, öröm adni és kapni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
advent
2015. december 14. Gyarmati Orsolya

Az utóbbi évtizedekben újra felfedeztük a mézesbábot és a mézeskalácsot, hogy illatával, díszeivel meghatározója legyen a karácsonyi ünnepeknek. Egészséges és finom, öröm adni és kapni.


Elkészítése gyerekjáték a szó legszorosabb értelmében, hiszen a tészta összegyúrását leszámítva mindenben segédkezhetnek már a legkisebbek is. Ha vacsora előtt mézesezünk, akkor számítsunk arra, hogy az esti szendvicsre valószínűleg már nem lesz szükség, de ez a kis kihágás évente egyszer belefér.

Természetes édesség, gyógyító hatás

A méz hosszú ideig az emberiség egyetlen édesítőszere volt. Nem Micimackó volt az első, aki rajongott a lépes mézért, egy 16 ezer éves barlangrajz már mézet gyűjtögető embert ábrázol.

“Egyél, fiam, mézet, mert jó, és a lépes méz édes az ínyednek” – olvassuk a Példabeszédek könyvében. A mézet nemcsak tápláló ereje és finom íze miatt keresték, de jótékony hatása is több ezer éve ismert. A gyógyításban használták például a rózsaolajos mézet (Mel rosatum), a köptető mézet (Mel pector), a borral hígított mézet (Nectar). A propoliszos méz vagy a megfázásra sokak által kedvelt fokhagymás méz ma is sok házi patika része. A méz természetes tartósító hatása is jelentős, ezért használták még mumifikálásra is. Állítólag egy Nápoly melletti régi görög templom feltárásakor 2300 éves mézet találtak, méghozzá fogyasztásra alkalmas állapotban. 

Varázssüti

Mivel a méz ritka és drága alapanyagnak számított, a belőle készült tésztákat is nagy becsben tartották, sőt, misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág őrét.

A Bibliában azt olvassuk, hogy a manna, amit az Úr táplálékul adott a vándorló zsidó népnek “Fehér volt, mint a koriandermag, s olyan íze volt, mint a mézeskalácsnak”(2Móz 16,21).

Bár az Árpád-ház idején már foglalkoztak mézeskalácsossággal a méhészettel rendelkező kolostorokban, és biztosra vehető, hogy Mátyás idejében már voltak mézeskalácsosok, akik a Bécsen keresztül behozott keleti fűszerekkel dolgoztak, a mézeskalács készítésének szokása Európában a német céheken keresztül terjedt el. Évszázadok alatt a díszítések kifinomult jelrendszerré alakultak, az eseményeknek, tájegységeknek megfelelően hordozták üzenetüketA mézeskalács nem egyenlő a búcsúkban, vásárokban kapható tükrös szívvel vagy huszárral. Ezek mézes bábok, és inkább vásárfiák, mint finom csemegék. A tésztájuk papírízű, mivel csak lisztből, cukorból és puffasztó anyagokból készülnek, domború formákban sütik, majd ételfestékkel színezik őket.A mézeskalács nem egyenlő a búcsúkban, vásárokban kapható tükrös szívvel vagy huszárral. Ezek mézes bábok, és inkább vásárfiák, mint finom csemegék. A tésztájuk papírízű, mivel csak lisztből, cukorból és puffasztó anyagokból készülnek, domború formákban sütik, majd ételfestékkel színezik őket.

A mézeskalács nem egyenlő a búcsúkban, vásárokban kapható tükrös szívvel vagy huszárral. Ezek mézes bábok, és inkább vásárfiák, mint finom csemegék. A tésztájuk papírízű, mivel csak lisztből, cukorból és puffasztó anyagokból készülnek, domború formákban sütik, majd ételfestékkel színezik őket.

A mézeskalács tésztája pillanatok alatt elkészíthető, de jól nyújtani és formázni csak akkor lehet, ha egy éjszakán keresztül pihentetjük. A felhasználásnak csak az idő és a képzelet szab határt.

Egyszerű, de nagyon finom mézeskalács receptje

Hozzávalók kb. 3 tepsi formához:

50 dkg liszt

2 egész tojás +1 sárgája a kenéshez

12,5 dkg vaj vagy margarin

18 dkg cukor

12,5 dkg méz

fél tasak mézeskalács fűszerkeverék, vagy összesen 2 evőkanálnyi őrölt fahéj, szegfűszeg, kardamom, gyömbér, stb.

1 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A vajat a cukorral felmelegíteni míg a cukor elolvad, kicsit hűlni hagyni, belekeverni az egész tojásokat. A liszthez hozzáadni a fűszereket és a szódabikarbónát, hozzáönteni a mézes masszát, fakanállal egynemű tésztává keverni. Fóliával letakarni, 1 éjszakára hűvös helyre tenni.

Amikor a lisztet a mézzel összekeverjük, egy reménytelenül ragacsos massza keletkezik, szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogy ebből valaha sütemény lesz. Ilyenkor kell Szent Ambrushoz, a méhészek védőszentjéhez fohászkodni, hogy a végeredmény mégis sikeres legyen.

A legenda szerint Szent Ambrust, aki a 4. században élt, még csecsemőkorában egy méhraj zúgta körül, a méhek rátelepedtek a bölcsőjére, teljesen ellepték a gyermeket, még a szájába is bemásztak. Anyja ezt látva megrémült, és azt mondta, ha ez a gyermek életben marad, nagy ember lesz belőle. A gyermeknek semmi baja nem esett, még egy méhcsípést sem szenvedett. A jóslat bevált, Ambrusból kiváló egyházi szónok lett, beszédeit tömegek hallgatták, őt magát mézajkú prédikátornak nevezték.

Sütés

A tésztából nyújtsunk kb. fél cm vastagságú lapokat. Különböző formákkal szúrjuk ki, tojás sárgájával kenjük meg, és közepesen meleg sütőben süssük, míg világosbarna lesz. (Kb.8 perc.)

Díszítés

1. a tojásos megkenés után tisztított mandulával, napraforgóval, tökmaggal, aszalt gyümölcsökkel díszítsük, így süssük meg. Vékony tésztacsíkokat sodorva hagyományos népi motívumokat is kanyaríthatunk. Ez további díszítést már nem igényel.

2. a kisült mézes formákat cukormázzal „írjuk” meg. A cukros tojásfehérjével való díszítést egyszerű pöttyökkel, vonalakkal kezdhetik a gyerekek, tovább “csicsázhatják” színes cukorgolyókkal, felezett mandulával, stb. A munka során várható fogyás miatt nagyobb mennyiséggel számoljunk!

Cukormáz: 1 tojás fehérjét és kb. 25 dkg porcukrot legalább negyed óráig habverővel keverni. A cukormázat zacskóba tölteni, és a sarkát kicsit kivágva díszíteni a süteményeket.

Igaz, hogy a mézeskalács készítésének idején minden ragad, a díszítőelemek szanaszét gurulnak, a végeredmény mindenért kárpótol, nem érdemes kihagyni!