Családháló

Kezdőoldal Partedli Palotaforradalom előszele a menzákon

Palotaforradalom előszele a menzákon

Egy szigorú minisztériumi rendelet alapján szeptembertől egészségesebb ételt kapnak a menzákon a gyerekek. A konyháknak spórolniuk kell többek között a sóval, a zsírral, és több lesz a teljes kiőrlésű kenyér.

Írta: Paulik András,

Egy szigorú minisztériumi rendelet alapján szeptembertől egészségesebb ételt kapnak a menzákon a gyerekek. A konyháknak spórolniuk kell többek között a sóval, a zsírral, és több lesz a teljes kiőrlésű kenyér. A közétkeztetők szerint azonban szülők nélkül nehéz lesz érdemi eredményt elérni, a gyerekek nem fogják megenni a íztelen ételeket, hiszen anya és a Meki továbbra sem a rendelet szerint fog főzni.


Május elején megjelent közétkeztetésről szóló rendelet látszólag radikális változásokat hoz az iskolai, óvodai és böcsődei étkeztetésben. Legfontosabb eleme a sótartalom csökkentése, de szigorítja a cukor használatát, több zöldséget és teljes értékű gabonát ír elő a közétkeztetés fejadagjaiban (a részletekről itt olvashat).

Ez mind remekül hangzik, a szabályok azonban egyáltalán nem biztosítják maradéktalanul, hogy valóban egészségesebb étel kerüljön a gyerekek elé, egy általunk megkérdezett, az egyik legnagyobb közétkeztető cég szerint pedig az új rendeletbe tájékoztatás híján kódolva vannak a konfliktusok a szülők és a menzák között.

A főellenség: a só

A rendelet 2014. szeptember elsejétől hatályos, a bölcsődei (napi 1,5 g só) és óvodai (napi 2 g) étkezésben már akkortól az új rendeletben meghatározott mennyiségeket kell használni, az iskolai napi sóadag 3,5 grammra csökkentésére 6 évet kaptak a közétkeztetők.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Ne tanítsa nyelvekre a gyereket!

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mikor kezdje el idegen nyelven tanítani a gyerekét, hogy kihasználja azt a korai időszakot,...

Close