Svéd húsgolyó – IKEA-módra

Mostantól nem kell a lakberendezéshez kapcsolódó családi vásárlásokhoz kötni a méltán népszerű húsgolyókat. Svédországban minden utcasarkon kapható a gyorsan, egyszerűen elkészíthető kötbullar, amelyet egy kis furfanggal (például az áruházban kapható porból készülő barnamártással, valamint főtt, cukrozott ribizlivel) mi is könnyedén ízletes vasárnapi ebéddé varázsolhatunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
partedli
2011. május 22. hslaszlo

Mostantól nem kell a lakberendezéshez kapcsolódó családi vásárlásokhoz kötni a méltán népszerű húsgolyókat. Svédországban minden utcasarkon kapható a gyorsan, egyszerűen elkészíthető kötbullar, amelyet egy kis furfanggal (például az áruházban kapható porból készülő barnamártással, valamint főtt, cukrozott ribizlivel) mi is könnyedén ízletes vasárnapi ebéddé varázsolhatunk.


Hozzávalók:

– 400g darált hús (marha és sertés vegyesen)
– 1dl zsemlemorzsa
– 1-2 dl tej (de készíthetjük víz, tejszín, tejföl, paradicsomszósz vagy húslé hozzáadásával)
– 1 tojás
– 1-2 teáskanál só
– 1-2 teáskanál fehér vagy feketebors
– 1 kis hagyma felaprítva

(ízlés szerint adhatunk hozzá vegetát vagy szárított pritaminpaprikát is)

A tejet keverjük össze a zsemlemorzsával, majd 5-10 percig hagyjuk ázni. Közben az apróra vágott hagymát megdinszteljük, és ha elkészült, hozzáadjuk a tejbe áztatott zsemlemorzsához. Ezt követően adjuk hozzá a tojást, a fűszereket és a húst, majd keverjük simára a hozzávalókat. Ne dagasszuk túl hosszú ideig a masszát, mert attól könnyen megkeményedhet/kiszáradhat, majd vizes vagy olajos kézzel készítsünk belőle apró gombócokat. A kész golyókat előmelegített sütőben közepes fokozaton (200 fokon) süssük körülbelül 20 percig. A svéd húsgolyók viszonylag gyorsan átsülnek, de könnyen ki is száradnak. Ezért, mielőtt kivennénk a sütőből, vágjunk félbe egy gombócot, hogy megbizonyosodjunk róla, elkészült-e. Akkor lesz optimális állagú, ha a közepe már nem véres, de még nedves a hús. Hasábburgonyával, barnamártással és ribizliszósszal tálaljuk.