2016. október 23. vasárnap, Gyöngyi

Állandó lakcím kell az óvodai jelentkezéshez?

Jog
Dr. Jakab Szilvia
2012. 08 . 30. 13:45

Kérdés:

Ismerősünk kérte, hogy bejelentkezhessen lakásunkba kislányával, azért, hogy a körzetünkben írathassa be a gyereket óvodába. Kérdésem, hogy elegendő-e tartózkodási helyként megjelölnie a lakásunkat ehhez, vagy állandó lakcímként kell ezt megtennie, illetve milyen jogi, esetlegesen adózási vagy egyéb folyományai lehetnek annak, hogy kvázi "idegenek" vannak bejelentve otthonunkba?

Urbán Réka

Válasz:

Jog

Kedves Réka!

Az újonnan hatályba lépett köznevelési törvény értelmében az óvoda köteles felvenni a tanköteles (3. életévet augusztus 31. napjáig betöltő) gyermeket, akinek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye az adott óvoda felvételi körzetén belül található. Ennek értelmében állandó lakóhelyként kell bejelenteni az ismerősüket a kislányával Önökhöz, annak érdekében, hogy óvodai felvételt nyerjen, ha minden egyéb feltételnek megfelel és nem előzi meg más, elsőbbséget élvező gyermek.

Az állandó bejelentett lakcím a Belügyminisztérium által vezetett lakcímnyilvántartás részét képezi, azaz a hatóságok számára ezen a helyen érhető el az adott állampolgár bármilyen hivatalos ügy intézése céljából, erről a címről fogják bírósági tárgyalásra idézni, ide kapja az összes hivatalos megkeresést, és amennyiben nem tartózkodik ténylegesen ott, akkor adott esetben egy rendőri elővezetés során Önöket kérdezik meg a hollétéről.

Ez a probléma elkerülhető azzal, ha tartózkodási helyként megadja az ismerősük a valódi lakcímét.

Üdvözlettel:

dr.  Jakab Szilvia