A kávézó egy komplex környezettudatos rendszer

Egy kávézó az Andrássy úton, ahol fair trade kávét készítenek, bioturmixot szezonális zöldségekből és persze rengeteg finomságot. A kulisszák mögött környezetbarát tisztítószerek, komposztálás és újrahasznosítás található. Interjú az Ecocafé alapítójával, Polyák Judittal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. február 12. Csontos Dóra

Egy kávézó az Andrássy úton, ahol fair trade kávét készítenek, bioturmixot szezonális zöldségekből és persze rengeteg finomságot. A kulisszák mögött környezetbarát tisztítószerek, komposztálás és újrahasznosítás található. Interjú az Ecocafé alapítójával, Polyák Judittal.


Tudatos Vásárló: Mondj magadról néhány szót! Mivel foglalkozol és mióta?

Polyák Judit: Egy olyan kávézót vezetek, amely megtestesíti a holisztikus szemléletet. 2008-ban jött az ötlet, minden a saját fejemből pattant ki: a design, a logó, a belső tér. 2011. január elején már meg is nyitottunk.

TV: Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?

PJ: Azt, hogy választásunkkal döntünk, ez pedig hatással van saját magunkra és a környezetünkre. A választás szabadság, ugyanakkor felelősség is. A környezettudatos élet részei a minőségi ételek és a közlekedés is, hogy autó helyett biciklit használjak. Szükség van rá, hogy tájékozottak legyünk a létező alternatívákról, pl. létezik újrahasznosított wc papír, papírtörlő, vannak környezetbarát tisztítószerek. Remélem, hogy az apró egyéni döntések komplex, világszintű változásokhoz vezetnek. Fontos, hogy ez nem lemondást jelent, hanem a helyzet átértékelését.

TV: Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj három konkrét példát!

PJ: Eleve kevés szemetet termelek, amit szelektíven gyűjtök. Biokozmetikumokat használok és a gyerekemet is a tudatos életmódra nevelem, például gyakran biciklizünk közösen.

Péntek, szombat, vasárnap ünnepnapi nyitvatartással (8:00-20:00) várunk Benneteket!

Közzétette: Ecocafe – 2013. október 30.

TV: Hogy járul hozzá ehhez a vállalkozásod a hétköznapok során?

PJ: A kávézó egy komplex környezettudatos rendszer: minden tisztítószer környezetbarát, még a felmosóvödör is újrahasznosított anyagból van, a felhasznált papír is újrahasznosított, vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, az üvegeket visszaváltjuk (pl. mézes és lekváros bödönöket), komposztálunk – a kávézaccot is. Hogy mindezt megvalósítsuk, utánajárunk az alternatív környezetkímélő megoldásoknak. Ehhez viszont rengeteg energia és idő kell, de büszkeséggel tölt el az elvégzett munka. Lehet, hogy ez a megoldás drágább, de erre érdemes áldozni.

Az interjú folytatásáért katt ide.