A kávézó egy komplex környezettudatos rendszer
Egy kávézó az Andrássy úton, ahol fair trade kávét készítenek, bioturmixot szezonális zöldségekből és persze rengeteg finomságot. A kulisszák mögött környezetbarát tisztítószerek, komposztálás és újrahasznosítás található. Interjú az Ecocafé alapítójával, Polyák Judittal.
Egy kávézó az Andrássy úton, ahol fair trade kávét készítenek, bioturmixot szezonális zöldségekből és persze rengeteg finomságot. A kulisszák mögött környezetbarát tisztítószerek, komposztálás és újrahasznosítás található. Interjú az Ecocafé alapítójával, Polyák Judittal.
Tudatos Vásárló: Mondj magadról néhány szót! Mivel foglalkozol és mióta?
Polyák Judit: Egy olyan kávézót vezetek, amely megtestesíti a holisztikus szemléletet. 2008-ban jött az ötlet, minden a saját fejemből pattant ki: a design, a logó, a belső tér. 2011. január elején már meg is nyitottunk.
TV: Neked mit jelent a tudatos, fenntartható életmód?
PJ: Azt, hogy választásunkkal döntünk, ez pedig hatással van saját magunkra és a környezetünkre. A választás szabadság, ugyanakkor felelősség is. A környezettudatos élet részei a minőségi ételek és a közlekedés is, hogy autó helyett biciklit használjak. Szükség van rá, hogy tájékozottak legyünk a létező alternatívákról, pl. létezik újrahasznosított wc papír, papírtörlő, vannak környezetbarát tisztítószerek. Remélem, hogy az apró egyéni döntések komplex, világszintű változásokhoz vezetnek. Fontos, hogy ez nem lemondást jelent, hanem a helyzet átértékelését.
TV: Hogyan járulsz hozzá ehhez a hétköznapok során? Mondj három konkrét példát!
PJ: Eleve kevés szemetet termelek, amit szelektíven gyűjtök. Biokozmetikumokat használok és a gyerekemet is a tudatos életmódra nevelem, például gyakran biciklizünk közösen.
Péntek, szombat, vasárnap ünnepnapi nyitvatartással (8:00-20:00) várunk Benneteket!
Közzétette: Ecocafe – 2013. október 30.
TV: Hogy járul hozzá ehhez a vállalkozásod a hétköznapok során?
PJ: A kávézó egy komplex környezettudatos rendszer: minden tisztítószer környezetbarát, még a felmosóvödör is újrahasznosított anyagból van, a felhasznált papír is újrahasznosított, vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származik. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, az üvegeket visszaváltjuk (pl. mézes és lekváros bödönöket), komposztálunk – a kávézaccot is. Hogy mindezt megvalósítsuk, utánajárunk az alternatív környezetkímélő megoldásoknak. Ehhez viszont rengeteg energia és idő kell, de büszkeséggel tölt el az elvégzett munka. Lehet, hogy ez a megoldás drágább, de erre érdemes áldozni.
Az interjú folytatásáért katt ide.