Ahol könnyebben beszél a gyermek a zaklatásról (+fotó)

Egy íróasztal, két szék, egy fotel, egy kanapé és egy állólámpa. A sarokpolcon néhány plüssmackó, Barbie és Ken, egy puzzle és néhány színes ceruza. Egy gyermekbarát kihallgatószoba kellékei. De vajon miért van ezekre szükség? A válaszokat Dr. Sófi Gyula igazságügyi gyermekpszichiáter szakértő, család- és párterapeutától kaptunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 06. bencze.aron

Egy íróasztal, két szék, egy fotel, egy kanapé és egy állólámpa. A sarokpolcon néhány plüssmackó, Barbie és Ken, egy puzzle és néhány színes ceruza. Egy gyermekbarát kihallgatószoba kellékei. De vajon miért van ezekre szükség? A válaszokat Dr. Sófi Gyula igazságügyi gyermekpszichiáter szakértő, család- és párterapeutától kaptunk.


Tavaly 34 esetben volt bűncselekmény érintettje gyermekkorú, melyek közül három esetben elkerülhetetlen volt a gyermek meghallgatása. A kormány által támogatott meghallgatószobában lehetőség van arra, hogy a gyermeket pszichológus és a nyomozati bíró jelenlétében hallgassák meg, sőt két beépített kamerával és mikrofonnal azt egy másik szobában rögzíteni tudják, így később nem kell a gyermeket újra kitenni annak, hogy felidézze a vele történteket. A tervek szerint 2014-ig minden megyeszékhelyen ki kell alakítani egy olyan helyiséget, ahol a 14 éven aluliak megfelelő bánásmódban részesülhetnek a rendőrségi, bírósági eljárásoknál.

– Valóban könnyebbséget jelent-e ilyen környezetben a kihallgatás? Mitől? – érdeklődtünk elsőként Dr. Sófi Gyulánál.

– A környezet alapvetően meghatározza a viselkedésünket és a gondolkodásunkat is. A gyermekbarát meghallgatószoba elsősorban, de nem kizárólagosan, a 18 éven aluli sértettek tanúvallomásának a felvételére hivatott. Egy bűncselekmény áldozata speciális, méltányolandó pszichés állapotban van mind a cselekmény következtében, mind a meghallgatásának, a cselekmény felidézésének stressz-helyzetet keltő hatása miatt. A minél inkább gyermek-közelibb környezeten felül a gyermekkel foglalkozó szakember ruházata (egyenruha helyett hétköznapi viselet), beszédstílusa, modora, empatikus képességei és leginkább a gyermek életkorához, érzelmi és értelmi képességeihez igazodó kérdezési technikája az, ami a tanúmeghallgatás sikerének a záloga.

– Milyen példa alapján dolgozták ki ezeket a szobákat? Máshol mekkora hagyománya van ennek a módszernek?

– Az Európai Unióban és más országokban (pl. USA, Izrael stb) évtizedes múltja van a sértetti meghallgatás módszertanának. Ennek legkisebb, bár lényeges szempontja a “szobák kidolgozása”, amely külső megjelenésében semmiben nem kell, hogy eltérjen egy családi környezetbe is beillő gyermekszobától. Sajnos hazánkban még nem került bevezetésre a külföldi példákon, szakmai útmutatásokon alapuló módszertan, amely szerint a sértetti meghallgatást igazságügyi gyermekpszichológus, minősített esetekben pedig gyermekpszichiáter szakértő vezeti, irányítja, de legalább felügyeli. A meghallgatásról mozgókép- és hangfelvétel készül, az eljárásban a továbbiakban csak az elhangzott és rögzített tények, körülmények és vizsgálati leletek kerülhetnek elemzésre, a sértett ismételt, különösen többszöri meghallgatására, vizsgálatára nem kerülhet sor az áldozat másodlagos (eljárással összefüggő) pszichés bántalmazásának elkerülése érdekében. Azt gondolom, nem kell külön hangsúlyozni milyen hatással van egy gyermekkorú áldozatra, ha egy eljárásban ismételten, újabb és újabb személyeknek kell az eseményre visszaemlékezve, azt ismételten átélve beszélnie a történtekről, hogy pl. az “élményszerűséget” megállapíthassa egy olyan szakember, aki a kérdés megítélésére szakmailag, kérdezéstechnikailag nem felkészült.

– Volt-e már szükség hazánkban élesben használni ezt a szobát?

– 2011 novemberében adták át az ország első gyermekbarát meghallgatószobáját. A miniszteri rendelet szerint 2014-ig minden megyeszékhelyen ki kell alakítani egy olyan helyiséget, ahol a 14 éven aluliak megfelelő bánásmódban részesülhetnek a rendőrségi, bírósági eljárásoknál. Az ütemtervnek megfelelően folyamatosan kerülnek átadásra a gyermekbarát meghallgatószobák, amelyek természetesen a nyomozók haladéktalanul használatba is vettek.

– Navracsics Tibor nyilatkozata szerint a jövőben bíráknál, ügyészeknél nagyobb hangsúlyt helyeznek az ilyen témájú oktatásra. Van erre már kész koncepció?

– Természetesen. A Magyar Bíróképző Akadémia folyamatosan szervezi a szakmai továbbképzéséket, amelyeken igazságügyi pszichológus, gyermekpszichiáter végzi az érintettek továbbképzését. Előadások és műhelygyakorlatok egyaránt szerepelnek a képzési programban.

Fotók: Pelsőczy Csaba