Az ország egyetlen társasjátékos kávézója

Jó családi vagy baráti programra vágysz? A társasjáték mindig biztos ötlet! Az egyetlen baj csak az lehet, ha nincs otthon olyan játék, ami mindenki tetszését elnyerné. Azonban erre is van megoldás, mégpedig a Board Game Café, ahol kicsik és nagyok egyaránt válogathatnak több száz társasjáték közül, és egy forró kávé vagy kakaó mellett jól szórakozhatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2015. december 30. Paulik András

Jó családi vagy baráti programra vágysz? A társasjáték mindig biztos ötlet! Az egyetlen baj csak az lehet, ha nincs otthon olyan játék, ami mindenki tetszését elnyerné. Azonban erre is van megoldás, mégpedig a Board Game Café, ahol kicsik és nagyok egyaránt válogathatnak több száz társasjáték közül, és egy forró kávé vagy kakaó mellett jól szórakozhatnak.


A Budapest XII. Nagyenyed utca 16. szám alatt található Board Game Café lényege, hogy családok, baráti társaságok és bárki aki szívesen társasozna az itt ezt megteheti. Az 500 ft-os belépőért cserébe közel 600 játék közül lehet válogatni, így bárki kipróbálhatja egy aranyásó életét vagy, hogy mit tenne egy zombi apokalipszis esetén, de még akár a Trónok Harcát is megvívhatja. A hely ügyvezetőjével, Szeles Péterrel beszélgettünk:

– Honnan jött a hely ötlete?

– Ez a hely korábban kocsmaként üzemelt, majd amikor bezárt, akkor jött az ötlet, ami Magyarországon egyedülálló, hiszen ez az egyetlen ilyen típusú kávézó. Külföldi példa alapján jött az elképzelés, és a gondolat, hogy ezt itthon is meg lehetne valósítani. Az idei év elején kezdődött meg a helykeresés, majd a kivitelezés. Mivel ez tényleg az első ilyen kávézó volt, így önkormányzati támogatás, és ennek köszönhetően médiafigyelem is társult hozzá. Ezután pár hónapos felfutás után elég jól beállt a hely, úgyhogy viszonylag rövid idő alatt sikerült egy elég masszív bázist kiépíteni. Jelenleg facebookon is már 7300 körüli a like-olók száma, ami elég jónak számít. Az üzemeltetést nem olyan régen vettük át az üzlettársammal, de az ötlet onnan indult, hogy mi is nagyon szeretünk társasjátékozni, már évek óta járunk a világkiállításra is Essenbe. A koncepcióval külföldön találkoztunk, és már mi is gondolkoztunk a megvalósításán, amikor véletlen egybeesésként ez a hely pont eladóvá vált, így hát beszálltunk.

– Hány társasjátékuk van összesen? Van valami rendszer ami alapján ezek kiválasztásra kerülnek?

– Jelenleg 500 és 600 között van a játékok száma. Próbálunk színesek lenni, hogy mindenféle célcsoport számára legyen társasjátékunk, így elég sokféle típus megtalálható. Az alapok; a Ki nevet a végén, a Gazdálkodj okosan, a Monopoly és a hasonlók is megtalálhatóak, de ezeken túllépve is nagyon sok kategóriában keresgélünk. Vannak absztrakt stratégiai játékok, két személyes játékok, parti játékok, amik jellemzően asszociációs típusúak, és vannak kicsit összetettebbek is, de a legtöbb nagy létszámmal játszható és a játékszabályuk könnyen tanulható. Ez nem azt jelenti, hogy maga a játék egyszerű, mert lehetnek stratégiai mélységei is, de fontos, hogy viszonylag gyorsan meg tudják tanulni a szabályokat. Akik a hosszadalmasabban és nehezebben megtanulható játékokkal szeretnének játszani, azok általában már úgy jönnek hogy ismerik a szabályait, és nem itt sajátítják el.

– Vannak közönségkedvenc játékok?

– Igen, például a Concept, ami egy asszociációs játék nagyobb társaságok számára, de a Dixit és a Mysterium is elég jól mennek. Ezeken kívül pedig ami kicsit más típusú az a Small World és a Ticket to Ride. Kétszemélyes játékoknál pedig a Hive az egyik nagy kedvenc. Általában a  témák is meg szokták fogni a csapatokat, így például szeretik a zombis játékokat, vagy a Trónok Harcát, amit a film miatt kedvelnek sokan. Továbbá a kooperatív játékokat, mint a Pandemic, szintén sokan szokták választani.

– Kik alkotják a vendégkörüket?

– Egyrészt gyerekes családok szoktak jönni, ők jellemzően szombat és vasárnap délután, de sok a baráti társaság is. Azt mondhatnám, hogy 25-tól 40 éves korig van körülbelül a célcsoportunk. A vendégek 20 százaléka pedig külföldi.

A gyerekek estében abszolút érezhető ha szünet van. Az őszi szünetnél például volt egy nagyon erős hetünk, amikor minden délután sok gyerekes család jött be. A gyerekeknek egy nagy kánaán ez a hely, hiszen sok játék van, és sok témából tudnak választani. 3-4 éves kortól már tudunk játékot ajánlani, amiknél csak 1-2 szabály van, így könnyen meg tudják jegyezni és egyszerű játszani is velük. Ezek a koncentrációban, a megfigyelőkészségben és a logika fejlesztésében is tudnak segíteni nekik. Sokan azért jönnek, mert szeretnének a gyereküknek valamilyen játékot venni, de nem biztosak benne, hogy mit is kéne, így itt előtte ki is tudják próbálni. Szülinapi bulit is sokat rendezünk, és a jövőben kezdünk csapatépítők szervezésébe is, mert vannak kooperatív játékaink, amik kifejezetten alkalmasak erre, hiszen ott a résztvevők nem egymás ellen vannak, hanem a játékot kell legyőzniük együtt. Csütörtöktől vasárnapig van a legnagyobb forgalom, ha valaki ebben az időszakban szeretne jönni, akkor mindenképp azt javasoljuk, hogy foglaljon asztalt. A hétfő, a kedd és a szerda kicsit lazább, bár most igyekszünk folyamatosan eseményeket szervezni.

– Milyen eseményeket rendeznek?

– Nem rég volt egy Catan versenyünk, és ugyanazon a héten még egy Magyar Népmesék társasjáték bemutatónk is. Hamarosan a Magyarországon még nem kapható Trickerion bemutatója lesz, amit egész estés programnak tervezünk. A játék témája a bűvészkedés, így bűvész show-al kezdünk, ezután a készítő bemutatja a játékot, megtanítja az érdeklődőknek és utána este 10-ig lehet vele játszani. A jövőben szeretnénk minél több programot, ami várhatóan januártól már be is indul majd, és két hetente hétfőnként lesznek versenyek különböző nyereményekkel, és minél több bemutatót is próbálunk majd szervezni. Például a szintén itthon még nem kapható Redacted bemutatóját is jövőre tervezzük.

Ezek az események elég sok embert érdekelnek, így például a Catan verseny miatt is teltházunk volt. A versenyek jó lehetőséget biztosítanak, hogy a játék kedvelői megmérettessék magukat, hosszabb ideig játszhassanak, és azok számára is hasznos, akiknek a baráti körében nincs olyan aki szeretne társasjátékozni, így máshogy nehezen találna rá időt és lehetőséget. Egyenlőre ezekről az eseményekről facebookon tudnak értesülni az érdeklődök, mert a honlap még kezdetleges, és most dolgozunk rajta.

– Milyen újítások várhatóak a jövőben?

– Mióta az üzlettársammal átvettük a helyet már azóta is voltak újítások, így újabb 150 játékot hoztunk, és elkezdtük a társasjátékokat forgalmazni, amit korábban nem lehetett. Hamarosan a helyen belül is elkészül a shop részünk, vagyis ha bárkinek megtetszik a játék, amit kipróbált és szívesen meg is venné, akkor itt ezt is meg tudja majd tenni. A vendéglátó kínálaton is sokat változtattunk, van új kávégépünk, és a jövőben az alkoholos italok terén is szeretnénk bővülni. A kínálatra is igyekszünk figyelni, vagyis próbálunk nem tömegtermékeket árulni, így van kézműves sörünk és kézműves süteményünk is. Sok fejlesztési lehetőség van, így például a  légtechnika, amivel január végéig szeretnénk elkészülni. Dolgozunk az új arculaton is, amit szeretnénk az első negyed évben kialakítani, és olyan brandet felépíteni, ahol a logóról, a névjegykártyáról, és bármiről ami a helyhez köthető mindenhol ugyanaz a színvilág és ugyanaz a forma köszön majd vissza. Már próbálgatjuk az arculatot, amit majd térben is szeretnénk alkalmazni, így teljesen át lesz festve a hely, a falra pedig dekorelemeket szeretnénk feltenni, amitől még barátságosabb, hangulatosabb és egyedibb lehetne a kávézó. A honlapot is ennek megfelelően szeretnénk majd megcsinálni, de az lesz az utolsó lépés, miután már az arculat és a hely elkészült. Az alapkoncepció és a név megmarad, hiszen az angol elnevezésnek köszönhető, hogy a külföldiek közül is ilyen sokan jönnek ide. Sok munka van még vele, így ez a jövő év egyik nagy újítása lesz.