Bogyay Katalin: a család értékeit éppen úgy lehet védeni, mint a nemek közötti egyenlőséget

2016. március 14-én indul a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság két hétig tartó 60. ülésszaka. Magyarországot Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelős államtitkár képviseli.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. március 15. Csontos Dóra

2016. március 14-én indul a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság két hétig tartó 60. ülésszaka. Magyarországot Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelős államtitkár képviseli.


A világ közel 60 országából érkeznek miniszterek a rendezvényre, többek között Ausztriából, Svédországból, Japánból, Nepálból, de például Venezuelából és Iránból is. Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ nagykövete elmondta, nagyon erős lesz a magyar jelenlét ebben az évben.

Miben rejlik a Nők Helyzetét Vizsgáló ENSZ Bizottság jelentősége?

BK: Ez a minden év márciusban megrendezendő, a nők helyzetével foglalkozó ENSZ találkozó a világ minden égtájáról összegyűjti a problémákat és a feladatokat. Ez azért fontos, mert ha arra gondolunk, hogy milyen feladatok, kérdések, nehézségek vagy lehetőségek állnak a nők előtt Európában, Ázsiában, az arab világban, Afrikában, Dél-Amerikában vagy Észak-Amerikában, akkor egy sokrétegű képet kapunk. Mégis az ENSZ-ben arra kell törekednünk, hogy valamilyen módon ebből a sokrétegű képből meg tudjuk találni azokat az irányokat, amelyeket mindenki el tud fogadni. Külön kiemelném, hogy ebben az évben lesz az első olyan bizottsági ülés, amely a 2030-ig tartandó fenntartható fejlődési keretrendszer elfogadása után történik. A világ összes vezetője aláírta az ENSZ keretrendszerét, amely meghatározza a következő 14 évben a fejlődés irányait a világban. Fontos megemlíteni, hogy ezek közül az egyik, az úgynevezett ötös cél kimondottan a nőkhöz kötődik.

Mit jelent ez pontosan, mi lenne a megvalósítható irány?

BK: A mi esetünkben az a legfontosabb, hogy a világ ketté van osztva ezzel a témával kapcsolatban. Vagy azt mondja, hogy a nemek közötti egyenlőségért harcolok vagy azt mondja, hogy a családot támogatom. Én viszont el tudom képzelni azt, hogy mindkettőt egyszerre teszem, a két dolog nem zárja ki egymást. Tehát az ENSZ-ben én, mint Magyarország nagykövete, aki nő (és egyébként most 37 női nagykövet van az ENSZ-ben) azt mondom, hogy ezt a két megközelítési módot jó lenne közelebb hozni egymáshoz és nem kirekeszteni valakit azért, mert fontosnak tartja a családot vagy a nemek közötti egyenlőségért való harcot.

Mégis mi történik egy ilyen biztossági ülésen?

BK: Ilyenkor két héten keresztül mérhetetlen mennyiségű program van az ENSZ-ben a központi rendezvényen kívül, amelyen a kormányok képviselői felszólalnak. Az idén is Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelős államtitkár képviseli Magyarországot, a közgyűlési teremben a Miniszteri kerekasztal során beszél majd a magyar kormány családpolitikájáról, nőpolitikájáról. Ugyanakkor minden misszió valamilyen módon a neki fontos témák köré, úgynevezett rendezvényfüzéreket szervez és akkor igazán sikeres, hogyha ezeket más országokkal együtt tudja megvalósítani.

Erős lesz idén a magyar jelenlét? Mi a fő üzenet a világ más országai számára?

BK: Ki merem jelenti, hogy nagyon erős magyar jelenlét lesz ebben az évben. Az üzenetünk az pedig egyértelmű: más országokkal, más kultúrákkal együttműködve határozottan képviseljük azt az álláspontot, hogy a család értékeit és a nemek közötti egyenlőséget egyszerre lehet védeni. Az erről szóló párbeszédet szeretnénk felerősíteni, már csak azért is, mert én azon dolgozom, hogy Magyarországnak nagyon erős hídteremtő szerepe legyen politikai színtéren, jelen legyen az ENSZ számos tematikájában. Szeretnénk azokat az országokat, amelyek állandóan a család fontosságáról és azokat, amelyek állandóan a nemek közötti egyenlőségért vívott harcról beszélnek közelebb hozni egymáshoz. Fontos, hogy értékeljük egymást és megértsük azt, miként tudunk egymáshoz közeledni.