CitizenGO: konzervatívok a család és az élet védelméért

A szabad vasárnap bevezetését, a keresztényüldözés elleni küzdelmet és az abortusz-párti Estrela-jelentés EP-beli elutasítását is a sikerei közé sorolja a CitizenGO nemzetközi aláírásgyűjtő oldal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2015. január 06. Paulik András

A szabad vasárnap bevezetését, a keresztényüldözés elleni küzdelmet és az abortusz-párti Estrela-jelentés EP-beli elutasítását is a sikerei közé sorolja a CitizenGO nemzetközi aláírásgyűjtő oldal.


A konzervatív kezdeményezés célja a család, az emberi élet és méltóság, valamint a szabadságjogok védelme. Minderről Frivaldszky Editet, a madridi központú kezdeményezés hazai munkatársát kérdeztük.

Ön volt az Egy közülünk európai polgári kezdeményezés magyarországi szervezője. A kezdeményezésnek sikerült 1,8 millió aláírást összegyűjtenie, hogy az Európai Unió ne finanszírozzon többé emberi embriók feltételezhető elpusztításával járó tevékenységet, így például egészségügyi kutatást. Az európai polgári kezdeményezés szabálya szerint ha legalább egymillió támogató aláírást össze tudnak gyűjteni, akkor felszólíthatják az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő uniós jogszabályi javaslatot a témában. A Bizottság válaszolt önöknek. Elégedettek-e azzal, amit elértek?

Az Egy közülünk kezdeményezés szervezőiként arra várunk, hogy az Európai Bíróság megvizsgálja a Bizottság válaszát. Az új jogintézmény léte kérdőjeleződött meg. Az igen szigorú regisztráció idején a kezdeményezés minden kritériumnak megfelelt, ahogy az aláírásgyűjtés lezárásakor is. A Barroso-bizottság hivatalának utolsó napján kiadott közleményében nem adott számunkra elégséges választ arra a kérdésre, hogy miért nem tűzik napirendre a kérdést. A felhozott indokokat a regisztráció idején kellett volna közölni, mivel olyan kérdésben, amely nem releváns az Unióban, nem lehet kezdeményezést indítani. Természetesen az Egy közülünk kérése teljesen releváns (mit finanszírozunk uniós forrásból?), ezért nem tartjuk elfogadhatónak a Bizottság válaszát, ezért kértük az Európai Bíróságot, hogy vizsgálja az ügyet.

Hányan dolgoznak a CitizenGO-nál?

A CitizenGO-nál nagyjából 17-en dolgozunk, minden nyelvre jut legalább egy ember (spanyol, angol, német, francia, horvát, lengyel, orosz, holland, olasz, portugál és persze magyar), továbbá öt technikai munkatárs segíti a rendszer működését. Minden országban van legalább egy-két önkéntes, aki segíti a munkát, emellett több mint kétmillió aktív tagja van a közösségnek. A központ Madridban található, a fenntartást pedig magánszemélyek adományai biztosítják; közintézményektől nem fogadunk el adományokat.
 
Mennyi embert ér el a kezdeményezés külföldön és itthon?

 
Minden nyelvhez tartozik egy közösség, akiknek az adott nyelven küldjük el a petícióinkat. Vannak nemzetközi kampányok és hazaiak is. Itthon nagyjából 25 ezren csatlakoztak már a CitizenGO-hoz, a világon pedig kétmillió fölött jár a létszám.
 
Miként gyűjtik az aláírásokat, s miként juttatják el a címzetthez?
 
Az aláírásokat a honlapon keresztül küldik el az emberek. A rendszer lényege, hogy az aláíró a saját nevében küld levelet a döntéshozónak, azaz az aláírom gombra kattintva egy pillanat alatt eljut az üzenet a címzetthez. Ez igen erős nyomásgyakorlás lehet, amennyiben néhány száz vagy akár ezer e-mail érkezik egy nap alatt egyetlen postafiókba. Lehetőség van arra is, hogy nem küldünk e-mailt, hanem az aláírásokat a kampány végén kinyomtatva adjuk át a címzettnek. Ilyen volt például a belga királynak vagy a Ferenc pápának címzett petíciónk.
 
Mindez nem spam?
 
Tudomásom szerint a spameket egy cím küldi több embernek. Itt egy ember ír egy másik embernek, azaz nem spam.  
 
Ha bárki indíthat petíciót, nem tartanak attól, hogy céljaikkal ellentétes aláírásgyűjtést is indítanak?
 
Ha valaki nem a honlapon megjelentetett értékrenddel összhangban indít petíciót, akkor fennáll a veszélye annak, hogy töröljük a kezdeményezést. Ha valaki petíciót indít és a témát a CitizenGO csapata is fontosnak tartja, akkor esetenként felkaroljuk és a saját listánkra is kiküldjük a hírét. Így még többen támogathatják.

AZ INTERJÚ FOLYTATÁSÁÉRT KATTINTSATOK IDE!