Exkluzív interjú Gary Chapmannel, az 5 szeretetnyelv szülőatyjával

Gary Chapman neve szinte teljesen összeforrt a szeretetnyelvek fogalmával: az „elismerő szavak”, a „minőségi idő”, az „ajándékozás”, a „szívességek” és a „testi érintés” nyelvének elsajátításával nagyon sokan számolnak be kapcsolataik és életük jobbra fordulásáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. március 17. Paulik András

Gary Chapman neve szinte teljesen összeforrt a szeretetnyelvek fogalmával: az „elismerő szavak”, a „minőségi idő”, az „ajándékozás”, a „szívességek” és a „testi érintés” nyelvének elsajátításával nagyon sokan számolnak be kapcsolataik és életük jobbra fordulásáról. Chapman doktor sikerének egyik titka a hitelessége: több mint negyvenöt éve él házasságban, és harmincöt éve foglalkozik lelkigondozással, illetve párkapcsolati tanácsadással. Közelgő magyarországi látogatása alkalmából exkluzív interjút adott nekünk.


Az elmúlt évek során rengeteg könyv született az Ön tollából. Hogyan és miért kezdett el írni?

Évekig foglalkoztam tanácsadással, mielőtt megírtam az első könyvem. Az embereket tanulmányozva olyan összefüggéseket fedeztem fel, amelyek igazán hasznosnak bizonyultak a számomra. Később úgy gondoltam, hogy ha nyomtatásban is megjelentetném a tapasztalataimat, akkor olyanokat is elérhetnék, akikkel – az idő szűke miatt – egyszerűen sohasem tudnék az irodámban elbeszélgetni. Emellett sokszor tartottam előadásokat különböző gyülekezetekben is, és tudtam, ha hagyok náluk egy könyvet, akkor nagy valószínűséggel elolvassák majd, sőt alkalmazzák is a tanácsokat.

Eddig több mint ötven könyvem jelent meg angolul. Most is dolgozom egyen, amely a következő címet viseli: Things I Wish I’d Known Before We Became Parents (Amit jó lett volna tudni, mielőtt szülők lettünk). Ez a mű praktikus tanácsokkal kíván majd szolgálni mindazoknak, akik gyermeket várnak, vagy esetleg már van is kisgyermekük.

Pár éve az Egyesült Államokban Ön volt a házasság hete programsorozatának egyik főelőadója. Mit gondol, mi a legnagyobb probléma a mai házasságokban?

Az önzőség örök kérdése. Természetünkből adódóan egocentrikusak vagyunk, ennek természetesen vannak pozitív oldalai is: például odafigyelünk arra, hogy mit eszünk, rendszeresen mozgunk, hogy így is gondját viseljük a testünknek. De amikor az énközpontúságunk önzéssé változik, akkor folyton azt keressük a világban, hogy nekünk egy adott dologból éppen milyen hasznunk származhat. A házasságban ez a fajta gondolkodás teljesen ellentétes a szeretettel. A szeretet ugyanis mindig a másik ember érdekét nézi. Épp ezért két önző ember sohasem tudna jó házasságban élni, csupán két, egyértelműen a szeretet mellett döntő személy képes támogató, gondoskodó kapcsolatot építeni.

Mi a véleménye a jelenlegi húszas-harmincas generációról? Mit gondol, miért csökken körükben a házasodási kedv?

Ez a fiatalabb korosztály egy olyan világban nőtt fel, ahol rengeteg hagyományos erkölcsi és bibliai alapelv egyszerűen elfelejtődött. Emellett megtapasztalták szüleik és barátaik válását is, így érthető módon nem akarnak keresztülmenni ugyanezen a fájdalmon. Ennek köszönhetően sokan úgy döntenek, hogy egyáltalán nem házasodnak meg, vagyis mindenféle elköteleződés nélkül élnek együtt. Úgy gondolják ugyanis, hogy ha még az esküvő előtt „kipróbálják” az együttélést, akkor sokkal nagyobb esélyük van egy sikeres házasság megalapozására. Ezzel szemben a kutatások ennek az ellenkezőjéről számolnak be: a házasság előtt együtt élők válási aránya nagyobb, mint azon pároké, amelyek nem éltek együtt korábban.

A dolog pozitív oldalát viszont abban látom, hogy ennek a fiatal generációnak a tagjai sokkal bátrabban kérnek segítséget, részt vesznek házassági konferenciákon, ilyen témájú könyveket olvasnak, interneten kutakodnak, sőt tanácsadásra is eljárnak. Az igazi jó hír pedig az, hogy igenis létezik segítség mindazoknak, akik őszintén keresik.

2017-ben végre személyesen is találkozhat magyar olvasóival. Milyen üzenetet küldene addig is nekik?

Először is szeretném megköszönni, hogy olvassák a könyveimet. Mindig nagyon sokat jelentenek számomra a különböző visszajelzések. Valahányszor nekifogok az írásnak, azt képzelem, mintha az olvasóval az irodámban ülve beszélgetnék. Másodszor bátorítanám őket arra, hogy ajándékozzanak párkapcsolati témájú könyveket szülinapokra és más ünnepekre! Sohasem tudhatjuk ugyanis, hogyan változhat meg egy házasság azáltal, hogy valamelyik fél elolvas egy ilyen kötetet.

Akik tanácstalannak érzik magukat, azokat a következőképpen biztatnám: „Soha ne add fel a küzdelmet a házasságodért!” Mindig van remény. Imádkozz kitartóan, és kérj bölcsességet ahhoz, hogy miként lehetnél jó hatással a párodra! Legyél mindig nyitott arra, hogy a saját szíved és hozzáállásod is megváltozhat!

A jól működő házasságok és a családok ugyanis a társadalom szívét jelentik. Újra fel kell fedeznünk, hogyan tehetjük boldogabbá a házasságokat, ebből adódóan pedig hogyan teremthetünk olyan támogató környezetet, amelyben nyugodtan nevelhetjük gyermekeinket.

A szeretetnyelveket bemutató könyvsorozat az elmúlt hónapok során teljesen új külsővel, néhol bővített kiadásban jelent meg a hazai piacon, az alapműnek számító Egymásra hangolva pedig díszkiadásban is kaphatóvá vált. Emellett elindult a szeretetnyelvek magyar nyelvű internetes oldala (www.szeretetnyelvek.hu) is, ahol rengeteg teszt és interaktív tartalom várja az érdeklődőket.

Megjelent a Family Házasság különszámában (2016)