Ha a nagymamát is pótolni kell – ki az a “szupernagyi”?

Mit tegyen az elfoglalt szülő, ha csemetéjét rábízná valakire, de a rokonságból senki nem „hadra fogható” és azért tartana egy fiatal, tapasztalatlan bébiszitterre bízni szeme fényét? Ujvári Andreával, egy hiánypótló program vezetőjével beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 08. Paulik András

Mit tegyen az elfoglalt szülő, ha csemetéjét rábízná valakire, de a rokonságból senki nem „hadra fogható” és azért tartana egy fiatal, tapasztalatlan bébiszitterre bízni szeme fényét? Ujvári Andreával, egy hiánypótló program vezetőjével beszélgettünk.


– Furcsa vállalkozásba kezdett a Zuglói BabaMamaHáz a közelmúltban. Szupernagyik néven nagymamapótló szolgáltatást indított. Mit jelent ez pontosan a gyakorlatban?

Röviden: Összehozunk családokat, érett és tapasztalt segítőkkel. BabaMamaHázunkban sok család keresett, a fiatal bébiszittereket kizárva, olyan érett nagymama típusú hölgyet, aki gyermekeikre vigyázna és akár besegítene nekik a házimunkában. Ezt a hiányt pótolva jött létre a Szupernagyik – Nagymama pótló Szolgálatunk. Nem vagyunk munkaközvetítők, csak segíteni szeretnénk, mert minden szülőnek szüksége van segítségre, de sokszor egyáltalán nincs vagy messze laknak a nagyszülők. Nekik jó választás lehet egy Szupernagyi.

– Konkrétan miben segíthet egy ilyen “Szupernagyi” és erre milyen nagyságrendű összeget kell a szülőknek szánniuk?

A Szupernagyi általánosságban a gyermek és a háztartás körüli teendőkben tud segíteni, de ez minden esetben közös megegyezésen alapszik, miben kérnek a szülők segítséget. Nagymamáink mindegyike rendelkezik specialitással. Van, aki a vállalkozás könyvelésébe tud besegíteni, de olyan is akad, aki nagy tapasztalattal bír sérült gyermek ellátásában. Az összegbe mi nem szeretnénk beleszólni, ez minden esetben a megegyezés alapja, de az biztos, hogy a nagyik az időhöz, munkához és a tevékenység spektrumához mérten, családbarát áron dolgoznak.

– Mit tud egy idősebb “bébiszitter”, amit mondjuk egy fiatal egyetemista nem?

Jellemzőik a türelem, életbölcsesség, nyugalom, lelkesedést a munkában és az önzetlen szeretetet,… ami már kezd sajnos divatjamúlttá válni.
Egy Szupernagyi elsősorban tapasztalt. Felnevelt minimum egy, de sok esetben jóval több gyermeket és unokát. Ez felbecsülhetetlen előny. Mindemellett képzettek, és szakmájukban is tapasztalattal bírnak, többnyire csecsemőgondozók, óvodapedagógusok, tanárok, gyógypedagógusok. Sokszor nem is mernek bevállalni diáklányok 3 gyermeket, vagy komolyabb háztartási munkát, mint a sütés-főzés, vasalás és korukból adódóan még nem is lehet ilyen rutinjuk, pedig minden családban elfér egy kis segítség ahol az édesanyának is dolgoznia kell vagy egyéb dolgokból adódóan sok a teendő.

– Honnan jött az öltet?

Az ötlet egyenesen azoktól a kiábrándult és elkeseredett anyukáktól származik, akik kétségbeesve meséltek a tapasztalataikról a Varázskert BabaMamaHázban.
Sokan áhítoztak egy igazi nagymamára és sokan szerettek volna, ha ajánlunk nekik egy megbízható bébiszittert, de sajnos kevés fiatalt tudtunk ajánlani, és amikor felhívták őket, sokan többnyire vagy vizsgáztak, vagy elutaztak, vagyis olyan elfoglaltak voltak amire nem lehetett hosszú távon építeni a családoknak.
Egy éve jött az ötlet és ezt öntöttem formába. Ma már túl vagyunk az első képzésen is, ami nagyon jó hangulatban zajlott!

– Tényleg ennyire szörnyű a helyzet ma Magyarországon, hogy sok családnál “pótolni” kell a nagyszülőket? Mi Ön szerint ennek az oka?

Sajnos igen. Vannak családok, akiktől nagyon távol élnek a nagyszülők és sajnos a mai generáció problémája, hogy szinte elvették a nagyszülőket azzal, hogy még javában dolgoznak a nyugdíjkorhatár miatt. De természetesen előfordul olyan is, hogy sajnos már nem élnek nagyszülők.
Ettől mindkét fél szenved.
A Szupernagyik között is akad olyan, aki a távol élő család miatt keres pótunokát, akiről gondoskodhat, vagy már nem talál magának munkát szaktudásával sem 40-50 évesen a munkaerőpiacon, pedig még sok ambíció rejtőzik benne.

– Milyen pluszt tudtok adni a nagymamák személye mellett egy bébiszitter szolgálatnál?

Plusz szolgáltatásként, korosztálynak megfelelő mesekönyvek és igényes fejlesztő játékok kölcsönzésére is mód van, így a SZUPERNAGYIK nemcsak a házimunkában pótolhatatlanok, hanem  minőségi időt tölthetnek a család legkisebb tagjaival is.
Továbbá BabaMamaHázunk, mely a “Szupernagyik – Nagymama pótló szolgálat” központja, minden komolyabb probléma esetén forródrótként működik,  éjjel-nappal hívható a Szupernagyik számára, gondolunk itt orvosi, mentőszolgálati, segítség elérésére a nap 24 órájában, mely a szülőknek egy plusz biztonságot ad, gyermekeik védelmében.

– Van ilyen kezdeményezés más országokban is? Milyen tervei vannak a kezdeményezés jövőjét illetően?

Nem tudunk róla, hogy más országban lenne hasonló, de Zuglóban igyekeztünk mihamarabb létrehozni a miénket. Reméljünk, hogy mielőbb eljut a program minden régióba Magyarországon, és egy országos lehetőséggé növi ki magát. Jelen vagyunk már Kecskeméten, az Ötpötty Játszóházban illetve Pesterzsébeten, a Mackóskuckó BabaMamaHázban.

Keressük is minden kerületből és városból a partnereket, akik szintén szeretnének segíteni olyan családokon, akiknek az életéből hiányzik egy melegszívű Szupernagyi.


Varázskert BabaMamaHáz Zuglói Gyermekközpont
1141 Budapest, Szugló utca 83-85.
Tel: 06/20 214-74-90
www.babamamahaz.hu

Nagymamapótló Szolgálat
www.szupernagyik.hu