Kell félnünk az E-számoktól?

"Azt tanácsolom, hagyatkozzunk a józan eszünkre, ha már az első négy összetevőben ismeretlen megnevezések vannak, inkább hagyjuk a boltban azt az árut."

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 25. Paulik András

Az adalékanyagok veszélyességéről szinte mindenki hallott. Igaz, elérkeztünk oda, hogy már nem csak a számokat ismerjük, hanem a konkrét összetevőt is, de sok esetben így sem jutunk előre. Nagyon nehéz eldönteni, hogy mi káros és mi nem. Árvai Krisztina táplálkozási tanácsadóval beszélgettünk az E-számok rejtélyeiről.


– Mennyiben befolyásolta a társadalmi nyomás, hogy azadalékanyagok már nem csak számmal vannak feltüntetve?

– Minél többen emeljük fel a hangunkat, hogy olyan tájékoztatás legyen a csomagolóanyagokon, amit meg lehet érteni, annál nagyobb a társadalmi nyomás. Sajnos ennek ellenére úgy érzem, hogy jelenleg nem a tisztességes tájékoztatás felé tart az adalékanyagok feltüntetésének gyakorlata. Mivel az E-számoktól nyüzsgő élelmiszereket már nem szívesen veszik le a fogyasztók a polcokról, átváltottak a tartalom konkrét megnevezésére. Azonban a vásárlók többsége nem veszi a fáradtságot, hogy megnézze, mit is jelent például a kalcium-szulfát (E 516), ami végül is gipsz. 

– Tudomásunk szerint nem minden adalékanyag káros, igaz ez?

– Igaz, nem minden E-számmal jelölt alapanyag káros. Vannak olyan E-számok, amelyek antioxidánsokat vagy vitaminokat jelölnek. Azt javaslom, tájékozódjunk. Az interneten számos oldalon részletes leírást találhatunk.

– Ha vásárolni megyünk, mire figyeljünk a legjobban?

– Az élelmiszerek összetétele a címkén mennyiség szerinti sorrendben van feltüntetve. A legnagyobb mennyiséggel kezdve, tehát az utolsó tételből van a legkevesebb. Azt tanácsolom, hagyatkozzunk a józan eszünkre, ha már az első négy összetevőben ismeretlen megnevezések vannak, inkább hagyjuk a boltban azt az árut. 

– A gyerekek táplálásánál mire ügyeljünk?

– Az előző kérdésemben megadott szabály érvényes. Illetve javasolnám, hogy csak otthon, valódi alapanyagokból készített ételek, sütemények, és innivalók kerüljenek a gyermekeink tányérjára és poharába. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy ez lehetetlen. Az élelmiszeripari forradalomnak köszönhetően a boltok polcai roskadoznak a csillogó, színes csomagolású, vonzó áruktól. Felnőttként is nehéz ellenállni a csábításnak, gyerekként meg még inkább. A szülők felelőssége abban áll, hogy tudatosabb, természetesebb életre neveljék a gyerekeket. Anyaként feladatnak érzem, hogy a gyermekem lássa, hogy az ételek valójában hogyan készülnek a természetes alapanyagokból. Nem szeretném, ha a gyerekem abban a hiszemben nőne fel, hogy egy jó húslevest tíz perc alatt meg lehet főzni egy zacskó porból.

– Az ételízesítő és a leveskocka úgyszintén szitokszó, még akkor is, ha létezik bio és natúr változatuk. Ezekről mit kell tudni, szabadon fogyaszthatjuk őket?

– A bio vagy natúr ételízesítőkben megtalálható adalékanyagok a természetben is jelen vannak. Ne gondoljunk csalásra vagy átverésre, ha egy minősített, bevizsgált bio vagy natúr terméken E-számot találunk. A szintetikus adalékanyagokkal ellentétben ezek a természetes színező és ízesítőanyagok nem károsak az egészségre.

– Összegzésként mit üzennél az olvasóinknak?

– Ha táplálkozásunk kiegyensúlyozott, friss zöldségeken, gyümölcsökön, tejtermékeken, sovány húsokon, halakon és teljes kiőrlésű gabonákból készült ételeken alapul, nem kell félni az E-számoktól. Ha kizárólag készételeket, feldolgozott élelmiszereket, gyorséttermi ételeket fogyasztunk, akkor lehet aggódni, hiszen elhízás, allergia vagy komolyabb betegség is kialakulhat.