Kövér gyerekek és a cukorbetegség – interjú

Sajnos már csak közhiedelem az a tény, hogy csak Amerikában vannak túlsúlyos gyerekek. A legutóbbi felmérések szerint Magyarországon minden negyedik gyereken van többletsúly, és ennek függvényében a cukorbetegek száma is rohamosan gyarapszik. A cukorbetegségről Árvai Krisztina táplálkozási tanácsadót kérdeztük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 27. Paulik András

Sajnos már csak közhiedelem az a tény, hogy csak Amerikában vannak túlsúlyos gyerekek. A legutóbbi felmérések szerint Magyarországon minden negyedik gyereken van többletsúly, és ennek függvényében a cukorbetegek száma is rohamosan gyarapszik. A cukorbetegségről Árvai Krisztina táplálkozási tanácsadót kérdeztük.


A cukorbetegég futótűzként terjed hazánkban, mi ennek az oka?

Egyértelműen a helytelen táplálkozás az oka. Ez amolyan ok okozati összefüggés. A finomított élelmiszerek, a gyorséttermek, az instant ételek fogyasztása és a mozgásszegény életmód elsősorban túlsúlyhoz vagy elhízáshoz vezet. Az anyagcsere-betegségek, köztük a kettes típusú cukorbetegség, javarészt a túlsúly és az elhízás miatt alakul ki. A betegségekre való hajlam örökölhető ugyan, de kialakulásának megelőzéséhez nagyban hozzájárulhatunk megfelelő életmóddal, amelybe a megfelelő táplálkozás is beletartozik.

Szemmel láthatólag egyre több az elhízott gyerek. Összefügg a két jelenség?

Igen összefügg a két jelenség. Hazánkban a túlsúlyos és elhízott gyermekek száma évről évre emelkedik. Az olyan anyagcsere-betegségek, amelyek javarészt felnőttkorban alakulnak ki, már gyermekeknél is megfigyelhetők. Ilyen például a magas vérnyomás mellett az inzulinrezisztencia és a kettes típusú cukorbetegség.

Táplálkozás terén mit lehet tenni ha kialakult a cukorbetegség?

A cukorbetegség azon betegségek közé tartozik, amelyek egy életre szóló táplálkozási fegyelmet követelnek. Meghatározott módon, mennyiségben és szigorú szabályokat betartva étkezhetnek. Egyénre szabott, megfelelő táplálkozással megelőzhető a betegség tovább romlása, a szövődmények kialakulása és a beteg testsúlytömegének növekedése. A cukorbetegek táplálkozása akkor a legmegfelelőbb, ha a vércukorszintjük egyenletes és elkerülik megfelelő táplálékokkal a szélsőséges ingadozásokat. Táplálkozásukban elsősorban az a fontos, hogy lassú felszívódású, fokozatosan véráramba kerülő szénhidrátokon alapuló étrendet kövessenek. A táplálkozáshoz szorosan hozzájárul a rendszeres mozgás is. Számos kutatás bizonyítja a cukorbetegek esetében is a mozgás pozitív hatásait.

Mi a különbség az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség között?

Nincs különbség. Az inzulinrezisztenciát nevezhetjük a kettes típusú cukorbetegséghez vezető út elejének. Az inzulinérzékeny szövetek – pl. máj, izomszövet, zsírszövet, agy – inzulin jelenlétében is kevesebb glükózt képes felvenni, így kórós mennyiségű inzulin mennyiségre van szükség a glükóz feldolgozásához. Az extra inzulinszükségletet az inzulintermelő hasnyálmirigyben lévő Langerhans-szigetek béta sejtjei egy bizonyos határig tudják csak kielégíteni. Kezelés, életmód váltás, testsúlycsökkentés, megfelelő táplálkozásra való áttérés nélkül ezek a béta sejtek kimerülnek, nem termelnek megfelelő mennyiségben vagy egyáltalán inzulint és kialakul a cukorbetegség. A cukorbetegség már a következő állomás, a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése.

Napi szinten átlagosan mennyi az ajánlott cukor mennyiség?

A nemzetközi kutatások legújabb ajánlásai szerint nők számára 25 gramm, férfiak számára 37.5 gramm, ami megengedett. Ebbe beletartozik a hozzáadott és a rejtett cukor mennyiség is. Az embereknek oda kéne figyelniük arra is, hogy az elfogyasztott ételek és italok mennyi cukrot tartalmaznak, és a túl sok cukrot tartalmazó édességek, italok, kekszek fogyasztását is mérsékelni kellene.

Mit gondolsz az alternatív édesítőkről?

A méz volt a fő édesítőszer a cukor megjelenéséig. A cukor használata előtti ételekben, édességekben javarészt a gyümölcsök és a méz természetes édesítőerejét használták. Nem voltak készételek, nem került az asztalra mindennap kötelezően édesség, több gyümölcsöt fogyasztottak “nassolnivalóként”. Ezeknek az édesítőszereknek a fő pozitívuma, hogy nem igényelnek akkora inzulinreakciót, mivel a szervezet javarészt nem inzulin segítségével dolgozza fel. Azonban ezekből is ártalmas a mértéktelen fogyasztás. Az alternatív édesítőszerek sajnos sok ember számára megfizethetetlenek. Így ez a fajta édesítési alternatíva nem megoldás minden háztartásban. Pácienseim figyelmét inkább az édességek, cukros üdítők fogyasztásának és a látható cukorfogyasztás mérséklésére hívom fel.