Novák Katalin: „Sikerült felkavarnunk az állóvizet!”

Véget ért a Budapesti Demográfiai Fórum. Novák Katalint, az EMMI szakállamtitkárát kértük meg, összegezze a konferencia eredményeit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2015. november 15. Gyarmati Orsolya
Véget ért a Budapesti Demográfiai Fórum. Novák Katalint, az EMMI szakállamtitkárát kértük meg, összegezze a konferencia eredményeit.


Családháló: Szinte minden felszólaló üdvözölte, hogy megrendezték a Budapesti Demográfiai Fórumot. Ennyire hiánypótló volt ez a rendezvény?

Novák Katalin: Egyértelműen. Sajnos túl kevés az olyan alkalom, amikor a demográfiai kihívásokról érdemben beszélünk. Ez a kérdés kicsit tabutéma: vannak ugyan szakmai beszélgetések, de olyan fórum, ahol politikusok, civilek, egyházi vezetők és különböző tudományágak szakemberei találkoznak és kendőzetlenül beszélnek erről a témáról, az nem gyakori. Azzal, hogy a BDF mottója az volt, hogy „Fókuszban a család”, kimondtuk, hogy a kihívásokra ezt a választ adjuk, mert az egyetlen fenntartható, életképes válasz ebben a helyzetben az, ha a családokat erősítjük meg.

CSH: Ha a család meggyengül, a társadalom gyengül meg, Miért nem evidens ez mindenki számára?

N.K.: Mert egy individualista világban élünk, ahol az egyéni érdekek vannak előtérben a közösségek rovására. Márpedig erős közösség csak erős családokból születhet, s csak ez lehet egy erős nemzet alapja.

CSH: Milyen erők mentén alakulhatott ki Európában az a sokak által elfogadott gondolat, miszerint egy ország kormánya családbarát, akkor kirekesztő politikát folytat? A fórumon az egyik szakértő úgy fogalmazott: a családellenes hisztéria járványszerűen terjed.

N.K.: Ezt én is tapasztalom, és ezzel együtt azt is, milyen ritka, hogy ezekről a kérdésekről offenzív módon lehet beszélni. Pedig amikor a családról beszélünk, nem valamilyen értékkel szemben állunk ki, hanem egy pozitív érték mellett. Ráadásul olyan téma ez, ami az emberek nagy többségét érinti, nap mint nap foglalkoztatja, s már csak ezért is fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk róla.

CSH: A következő két évben folyamatosan bővül, megújul a bölcsődei rendszer, tovább növekednek az adókedvezmények. A CSOK-program is számos friss házaspárnak segít, s fél évvel meghosszabbodik a gyed extra. Mennyire egyedülálló Magyarország európai viszonylatban családpolitikáját illetően?

N.K.: Az élvonalba tartozunk. Egy olyan rugalmas, kiszámítható rendszert sikerült felépítenünk, amelynek keretében az elmúlt 5 évben csak pozitív változások voltak. A családok ennek megfelelően számíthatnak arra, hogy a támogatás nem lesz kevesebb, inkább egyre emelkedik, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbb terhet tudjuk átvállalni a gyermeket nevelő családoktól. A családtámogatás egyik alappillére a lehetőségteremtés, a választás szabadságának megadása.

CSH: Ön szerint mi a legfőbb eredménye a hétvégén tartott demográfiai fórumnak?

N.K: A rövidtávú eredményt már most látjuk: rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, sikerült felkavarni az állóvizet: megmutattuk, hogy Budapesten 2015-ben lehetséges 18 országból érkező résztvevővel értelmes, értékközpontú párbeszédet folytatni erről a témáról. Bebizonyosodott, hogy van igény az effajta párbeszédre, miközben a fórum harmadik, családoknak szervezett napján résztvevő mintegy 6000 ember – gyerekek, szülők, nagyszülők – jól mutatták, milyen élő, színes és örömteli a családi élet Magyarországon. Ami pedig a hosszú távú eredményt illeti, reméljük, hogy Európában egyre több szövetségese lesz a családnak!