Oszvald Marika: „Le a búskomorsággal! A létezés csoda!”

Az ember, ha bajban van, ne sajnáltassa magát, hanem rántson egyet a vállán és azt a szomorúságot és elkeseredettséget változtassa akarássá, erővé. Akkor minden, megint a helyére kerül és egy szebb, örömtelibb életet élhetünk. Ebben hiszek, és ezt kívánom 2016-ra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. január 01. Paulik András

Oszvald Marika Kossuth-és Jászai Mari-díjas színművész, szubrett, Érdemes Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Nem kell senkinek bemutatnunk. Életvidámsága, energiája kimeríthetetlen. Színpadra termett. Ismeri a komédiások minden csínját-bínját. Ha úgy adódik cigánykereket hány, de attól sem jön zavarba, ha lábos fedőkön kell táncot lejtenie.


Családháló: Művészként minden óév búcsúztató a színpadon éri. Ilyenkor eszébe jut, hogy elbúcsúztatunk egy évet és egy újba lépünk vagy ez nem ilyen egyértelmű?

Oszvald Marika: Igen, szerencsére évtizedek óta a színpadon ér az éjfél. Természetesen eszembe jut, hogy na, most indul az újév, de igazán csak reggel, amikor hazaérek, akkor tudom a családommal megünnepelni. Egyszer volt egy aranyos történet, amikor Japánban, a világ másik felén léptünk fel Csere Lacival. Amikor itthon éjfél volt, akkor mi kint is a színpadon voltunk és eltáncoltuk a 24 óraütést. Felejthetetlen élmény volt, akkor így ünnepeltük az újévet, egy egyedi koreográfiával.

CSH: Januárban is számos fellépése lesz, hogy bírja?

OM: Engem a fellépések éltetnek. December végén jöttünk haza Németországból egy karácsonyi turnéról, ma is az esti fellépésre próbálunk 10 órától, este pedig jön az Újévi Gála. Január 10-én is még gála hangulatban leszünk.

Ha a január is munkával telik az megnyugtató, hiszen ha az év első hónapja előadásokkal teli, az azt jelenti, hogy év közben is szerencsére sok olyan munkánk lesz, amit szeretünk. Februárban pedig elindulunk Izraelbe, ahol a Denevér című darabbal turnézunk. Nem unatkozom. Szerencsére.

CSH: 2016-ban megváltoztatna valamit az életében? Szokott egyáltalán fogadalmakat tenni?

OM: Fogadalmakat nem teszek, soha, semmilyet, hanem igyekszem a mindennapjaimat ésszerűen megélni. Csak ennyi. Soha nem fogadom meg, hogy január elsejétől valami más lesz.

CSH: Ön mindig is pozitív volt és jókedvű. Milyen üzenete van ebben a negatív, gondokkal teli világban az embereknek?

OM: Egy életünk van és nem mindegy, hogy azt milyen lelkiállapotban éljük meg és milyen hangulatban. Mindig azt mondom: félig tele van a pohár nem úgy, ahogy a pesszimisták látják, hogy félig üres! A létezés csoda és annak kell elkezdenünk örülni és mindent ahhoz viszonyítsunk, hogy képesek vagyunk bármire, ha nagyon akarjuk! Az „akarás” a lényeg, az, hogy ez mindig bennünk legyen, ha ezt meg tudjuk élni, és igazán boldogok akarunk lenni, akkor az már egy pozitív életfilozófiával tölti meg az emberek mindennapjait. Akkor már tettünk egy jobb világért és a saját magunk boldogságáért.

CSH: A pozitív életszemlélet tanulható?

OM: Az ember, ha bajban van, ne sajnáltassa magát, hanem rántson egyet a vállán és azt a szomorúságot és elkeseredettséget változtassa akarássá, erővé. Akkor minden, megint a helyére kerül és egy szebb, örömtelibb életet élhetünk. Ebben hiszek, és ezt kívánom 2016-ra.