A te babád is hiszti-biztos? – Vendégbejegyzés

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 05. szerkesztő

A hiszti megelőzése a babajelek használatával? Olvasd el az alábbi vendégposztot és tudj meg többet a témáról Kondor Beatrixtól! 

Folytatás…

Amikor először ordítva a földhöz vágja magát egy baba, akkor minden szülő meglepődik és megijed. Meglepődik, mert ilyet még nem látott és megijed, mert nem tudja mi a baj? Miért hisztizik?

Az ok bármi lehet: fájdalom, fáradtság, félelem, éhség, pelenka-gondok vagy frusztráció, amit a kommunikáció hiánya okoz. És milyen nehéz ezek közül kitalálni a tényleges  problémát egy olyan gyermek esetében, aki még nem beszél. A cél, hogy minél előbb megnyugodjon. Megnyugtatni a leggyorsabban csak úgy tudod , ha veszed a gyermeked jelzéseit.

Erre az egyik leghatásosabb módszer, ha már a beszéd megjelenése előtt gyermekünk kezébe adunk egy kommunikációs eszközt: a babajelbeszédet. Sokan hívják ezt jelezésnek is, hiszen elsősorban a baba jelzéseire épít. Ezeket az egyszerű jeleket megtanulva gyermekünk pár hónapos korától képes arra, hogy tudassa szükségleteit, érzéseit, gondolatait velünk. Babajelelni nem jelent mást, mint egyszerű kézjeleket használni, ilyen a pá-pá jel is.  A gyermek magától is kifejleszti és használja ezeket, ha mi magunk tanítjuk neki, akkor egyfajta rendszert viszünk bele és rációt.

Hogyan kezd el?

Elsősorban építs gyermeked testbeszédére. Figyeld meg a jelzéseit, használ-e már bármilyen jelet pl. ha izgatott, ha táncol, ha enni szeretne. Ezek a jelzések lehetnek hangok is, pl. az autó berregése.

Hogyan alkalmazd hisztinél?

A “mérges vagyok” jel az egyik legjobb. Miközben gyermeked a haragját mutatja, fel-le mozgatja kezeit a mellkasán, és szinte le is vezeti a frusztráció azonnal. A jelek használatával további bonyolult érzések, fogalmak is helyet kaphatnak gyermeked szótárában. Fájdalom, éhség, szomj, kérek még, csakhogy néhányat megnevezzek. Ezek így kimondva megfoghatatlanok egy 12-14 hónapos számára, de materializálhatóak a babajelekkel. Kedvenc étel és ital jeleket is jó ha tudtok, így nem kell majd találgatnod, ha gyermeked kekszet, sajtot vagy vizet szeretne, de az állatjelek is hasznosak lehetnek.

A korai kommunikáció ilyen formájával gyermeked előbb kezd el beszélni. Nem csak magasabb IQ-ja és nagyobb önbizalma lesz neki, de a jelek segítségével képes lesz kontrollálni érzéseit, te pedig még csírájában elfojthatod a hisztit. És így válik a te babád is hiszti-biztossá.

A cikket Kondor Beatrix írta, aki maga is babajelelést oktat 2008 óta. Ha többet szeretnél a témáról olvasni, klikkelj a OkosKezek oldalra vagy a szerző blogjára. Ha napi történéseket is nyomonkövetnéd, akkor azt az OkosKezek Facebook oldalán teheted meg. Ha pedig van szabadidőd és szeretnél foglalkozást tartani, akkor jelentkezz ezen a linken!

 

Ha kérdésetek, esetleg tapasztalatotok van, ne habozzatok, hanem osszátok meg velünk a hozzászólásokban.

 

A Cumi&Rúzs blog ott van a Facebookon is! Klikkelj ide és lájkold az anya-baba ötletekért és inspirációkért!