Az a sunyi, dög Rota-vírus

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 22. szerkesztő

Hallottál már a gonoszról? A csúf, kopasz Rota-vírusról? Helyenként undorító leszek, aki nem bírja, ezt most hagyja ki.

Folytatás…

A legtöbb védőnő már az első hónapokban felhívja a figyelmet arra, hogy létezik egy nem kötelező védőoltás a Rota-vírus ellen. Engem alaposan tájékoztattak arról, hogy ez egy hányásos-hasmenéses megbetegedés, és minél fiatalabb a csecsemő, annál veszélyesebb, mégpedig a kiszáradás miatt. Általában a legtöbb gyereken végigmegy ez a vírus, függetlenül attól hol és milyen körülmények között él. Ezért hívják „demokratikus” vírusnak (milyen kedves tőle…). Hányás-hasmenést ugyan nem csak a Rota-vírus okoz, de ebben a kategóriában vezető kórokozó. Azt is tudtomra adták, hogy ennek a vírusnak több mint 100 fajtája van, és a védőoltás csak nagyon kis hányada ellen véd meg. Mindenesetre jött a nyár, és gondoltam nem árt, ha beadatjuk Flórának. A védőoltást hathetes kortól lehet alkalmazni, két- vagy háromadagos, szájon át adható szérum formájában. Az utolsó adagot hat hónapos korig kell beadni. Úgy döntöttünk, hogy az anyasági támogatást erre költjük. Rotarix nevű vakcinát kapott a gyerek, melynek adagja 18ezer forint volt. Ebből két adagot kellett beadni. Az ára nagyon húzós volt, ezért a neten alaposan utána olvastam az érveknek, ellenérveknek. Csak úgy ömlött az információ, özönlöttek a rémtörténetek kiszáradt, kórházba került babákról, valamint az ellenzők védőoltásokkal kapcsolatos összeesküvés elméletei. Volt olyan, aki beadatta, de megbánta, vagy nem adatta be és megbánta, stb… Sok kellemetlen mellékhatásról is beszámoltak, mint például az erős hasfájás, has puffadás, láz, hasmenés. Mérlegeltünk és úgy döntöttünk, hogy jobb, ha megkapja és van védettsége. Megkapta, lenyelte, majd egy brutál hasfájással fűszerezett hét következett. Oké, kibírtuk (nehezen), de ami ez után következett azt nem írták le egyik betegtájékoztatóban sem.

Időközönként vért találtunk a pelenkában. A doktor szerint ez lehetett a védőoltás mellékhatása is, és ha sokszor ismétlődik, akkor kell foglalkozni vele. Pár hétig nem volt, majd megint és akkor már ment a minta az ÁNTSZ-be és a félreérthetetlen utasítás a gyerekorvostól, hogy ha láz vagy puffadás jelentkezik, akkor azonnal szóljunk. Ekkor Flóra 3 és fél hónapos volt. Másnap a gyerek tűzforró volt, a kis hasa nagyon feszes és puffadt. Anya összeomlik, apa vígasztal, majd telefon az orvostól, hogy azonnal kórház, vár minket ott egy sebész kollegája, beszélt vele. Az olyan szavak, mint azonnal, kollega, gyereksebészet, siessünk, semmi baj, megnézik, esetleg bennfekvés kiverték nálam a biztosítékot. A Szent János Kórház gyerekrészlegére kerültünk, ahol semmi komolyat (tehát bélcsavarodás, bélelhalás) nem állapítottak meg. Azonban benn tartottak minket három napra megfigyelésen. Másnapra a gyereknek persze semmi baja nem volt, a véres kakit meg nem tudtuk megmutatni, hogy egyáltalán létezik és nem haluztam be. Evett és mindenkire mosolygott. Sok szörnyűséget láttam ott. Akkor átértékelődött bennem a „probléma” fogalma. Akkor kezdett nálam lekopni a paramami jelzős szerkezetből a „para”. Vizsgálatok sora következett: hasi és koponya UH, fül-orr-gégészet, székletvizsgálat, labor, vérvétel.

A széklettenyésztés során Rota-vírust találtak és szerintük ez okozta a véres székletet és a lázat. Flóra esetében nem a tipikus hányás-hasmenés jelentkezett a betegség, hanem véres széklet formájában. Mindez történt az első Rotarix szérum beadása után egy hónappal. Most felmerül a kérdés, hogy a védőoltás mellékhatása volt-e az elhúzódó bélvérzés, vagy egy Rota-fertőzés eredménye, ami a beadott védőoltás miatt nem betegítette meg súlyosan Flórát, „csak” a leírt tüneteket okozta. Erre az orvosok se tudták a választ.

Akkor most jó, hogy beadattuk a védőoltást, vagy nem? Ki tudja…?

Felhasznált irodalom és internetes források: 

 – Czellár, E. (2010) Rotavírus törzsek molekuláris epidemiológiai vizsgálata a poszt-vakcinációs időszakban Magyarországon, 2007-2008 (TDK tanulmány): http://ganymedes.lib.unideb.hu:8080/dea/handle/2437/96196

 – Dr. Gyimesi Judit: Akut gasztroenteritiszek gyermekkorban http://www.medlist.com/HIPPOCRATES/VIII/2/087main.htm

 – http://www.macosz.hu/rotavirus.html

 A bevezető kép forrása: http://picibaba.hu/kisgyerekkel/betegsegek/mit-erdemes-tudni-a-rotavirus-okozta-fertozesrol

 

 

Kövesd a blogot a Facebookon is! http://www.facebook.com/cumiesruzs

Kövesd a blogot Twitteren is! https://twitter.com/#!/Iziblogja