Babamuffin, tej- és tojásmentes süti

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 25. szerkesztő

Garantáltan nem babából. Csak nincs benne tej és tojás, így egy éven aluli és allergiás babák is ehetik. Felnőtt ízléssel sem rossz, nekem kifejezetten ízlik.

Folytatás…

Kiderült, hogy Flóra allergiás a tejtermékekre. Nem nagyon, de kicsi ekcéma-szerű száraz pöttyök jelentek meg a lábán. Orvosi tanácsra abbahagytuk a tejtermékek bevezetését, ami eléggé megnehezítette a gyerek táplálását, mert mi sok tejfölt és joghurtot eszünk, így ő nem eheti azt, amit mi. Elkezdtem átalakítani az ételeinket, kihagytam a tejfölt, vagy helyettesítettem mással. Alternatív tejfölként használható a zabtejszín, vagy rizstejszín. Ezek növényi „tejszínek”, nincs bennük tejfehérje. A zab/rizs áztatásával nyerik. Bioboltokban lehet kapni, viszonylag olcsón. Nincs tejföl íze, de pl. a krumplilevesben, krumplipürében vagy sütikben fel sem tűnik. (Lehet még kapni hasonló növényi tejszíneket szójából illetve mandulából is, de azok allergizálhatnak, csak 2 éves kor felett ajánlják.)

Kerestem valami sütifélét, amit Flóra is ehet. Ha minimuffin formába sütitek, akkor igazán babatenyérbe való rágcsálnivaló lesz belőle.

Hozzávalók 12 normál méretű muffinhoz:

25 dkg liszt

5 dkg cukor

2 érett banán pépesre törve

fél csomag sütőpor

12, 5 dkg Liga margarin (tejmentes)

kevés víz vagy zabtejszín

A margarint a cukorral kikeverem, hozzáadom a banánt, majd a sütőporos lisztet. Összekeverem, és ha nagyon sűrű a tészta, kicsit lazítom a zabtejszínnel. Kakaót, csoki darabkákat, gyümölcsöt és fahéjat is lehet bele tenni, a baba életkorától függően.

200°C fokos sütőben sütöm tűpróbáig, kb 25 perc (az én sütőmben).

 

Ha valaki érdekelt a tejmentes étkezésben, akkor ajánlom Süli Mónika blogját.

 

 

Kövesd a blogot a Facebookon is: http://www.facebook.com/cumiesruzs

Kövesd a blogot a Twitteren is: https://twitter.com/#!/Iziblogja