Brokkolikrémleves, pirított mandulával
Ha a krémlevesek az üzemi konyhákon nem porból készülnének, állítom, hogy a gyerekek szeretnék. Brokkoliból rém egyszerű levest készíteni, kevés hozzávaló szükséges hozzá. A pirított mandula pedig megkoronázza az ízeket.
A krémlevesre a menzán rá sem tudtam nézni, mivel ott rossz volt, így otthon sem ettem, mivel nem ettem, nem is készült. Jó kör ugye?:) Ahogy felcseperedtem, sok-sok ízt újrakóstoltam, és rákaptam a krémlevesre is, évek óta lelkesen készítem mindenből amiből csak lehet.:) Mostanában a legegyszerűbb változatokra törekszem, így volt ez ennél a levesnél is.
Hozzávalók:
1 közepes fej brokkoli
5 dl tej vagy tejszín
3-4 gerezd fokhagyma
gyógynövényes fűszersó, frissen őrölt bors
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
10 dkg mandula
Tálaláshoz: reszelt sajt, levesgyöngy
A brokkoli szárát levágjuk, megmossuk, rózsáira szedjük. Feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. A vizet ízesítjük fűszersóval, borssal, és zúzott fokhagymával. Amikor a brokkoli félig megpuhult, hozzáöntjük a tejet. Ha megfőtt, kiveszünk belőle 1-2 merőkanállal, a többit botmixerrel vagy turmix-szal mixeljük, szerecsendióval ízesítjük, majd visszatesszük a megfőtt zöldségeket.
Az egész mandulát lobogó vízbe tesszük 1-2 percre, majd leöblítjük hideg vízzel és lehúzzuk a héját. Száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. Tálalásnál a levest megszórjuk mandulával, de ízesíthetjük frissen reszelt parmezánnal vagy keménysajttal, és levesgyönggyel is.