Brokkolikrémleves, pirított mandulával

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 18. szerkesztő

Ha a krémlevesek az üzemi konyhákon nem porból készülnének, állítom, hogy a gyerekek szeretnék. Brokkoliból rém egyszerű levest készíteni, kevés hozzávaló szükséges hozzá. A pirított mandula pedig megkoronázza az ízeket.

A krémlevesre a menzán rá sem tudtam nézni, mivel ott rossz volt, így otthon sem ettem, mivel nem ettem, nem is készült. Jó kör ugye?:) Ahogy felcseperedtem, sok-sok ízt újrakóstoltam, és rákaptam a krémlevesre is, évek óta lelkesen készítem mindenből amiből csak lehet.:) Mostanában a legegyszerűbb változatokra törekszem, így volt ez ennél a levesnél is.

Hozzávalók:

1 közepes fej brokkoli

5 dl tej vagy tejszín

3-4 gerezd fokhagyma

gyógynövényes fűszersó, frissen őrölt bors

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

10 dkg mandula

Tálaláshoz: reszelt sajt, levesgyöngy

A brokkoli szárát levágjuk, megmossuk, rózsáira szedjük. Feltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. A vizet ízesítjük fűszersóval, borssal, és zúzott fokhagymával. Amikor a brokkoli félig megpuhult, hozzáöntjük a tejet. Ha megfőtt, kiveszünk belőle 1-2 merőkanállal, a többit botmixerrel vagy turmix-szal mixeljük, szerecsendióval ízesítjük, majd visszatesszük a megfőtt zöldségeket.

Az egész mandulát lobogó vízbe tesszük 1-2 percre, majd leöblítjük hideg vízzel és lehúzzuk a héját. Száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk. Tálalásnál a levest megszórjuk mandulával, de ízesíthetjük frissen reszelt parmezánnal vagy keménysajttal, és levesgyönggyel is.