Fűszeres sárgaborsófőzelék

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 02. szerkesztő

A téli időszakban aktuálissá válnak a sárgaborsós ételek. A sárgaborsónak külön dicséret jár azért, hogy önmagát besűríti, még botmixer sem kell hozzá, rántást meg végképp nem igényel. Így ha osztályozhatnám, ezért a tulajdonságáért csillagos ötöst és piros pontot is kapna jutalmul. 

Hozzávalók :

50 dkg száraz sárgaborsó

2 evőkanál mangalicazsír vagy fél dl olaj

1 nagy fej vöröshagyma

2 duci gerezd fokhagyma

1 teáskanál tandori maszala fűszerkeverék

1evőkanál mustár

1 kiskanál méz

1 teáskanál curry

só, bors

petrezselyem

4-5 szál mangalica virsli

kenyér

 

A borsót átválogatom, beáztatom 5-6 órára, de lehet egy éjszakára is. Ha eléggé megduzzadt, leöntöm róla a vizet  és átöblítem. A vöröshagymát megpucolom, és felaprítom. Egy 3 literes lábasban felmelegítem a kolbászzsírt, és üvegesre párolom rajta a hagymát.

Hozzáadom a borsót, jól átforgatom a zsíros hagymás alapon és megszórom tandori maszala fűszerkeverékkel. Nem viszem túlzásba, de annyi fűszert adok hozzá, hogy szép piros legyen az összes borsószem. Felöntöm vízzel, annyival amennyi ellepi. Beleteszek egy nagyobb babérlevelet, és két gerezd duci fokhagymát.

Hozzákeverek egy nagy kanál paradicsomsűrítményt, sózom, borsozom. Felforralom, ezután takarékra teszem és a legkisebb lángon, takarékon főzöm, gyakran megkevergetem. (Egy hátránya van a sárgaborsónak, hogy könnyen odaéghet, ezért kell takaréklángon gyakori kevergetés mellett főzni, sőt a legjobb, ha még lángelosztót is használunk.)

Ha elfőtte a levét és megpuhul, önmagától szinte pürészerűvé áll össze. Ilyenkor keverek hozzá még egy evőkanál mustárt és egy kiskanál mézet.

Kenyérrel, virslivel tálalom.