Gombával töltött juhtúrós tortilla-batyuk

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 01. szerkesztő

Tapasztalataim szerint a konyhai ad hoc elképzelések jól működnek, ehető és laktató étel kerültek így az asztalrunka. Többek között ez a töltött gombás tortilla. Készítése közben olyan illatorgia keledkezett, hogy már csak ezért is megérte elkészteni.

A kakukkfű-paradicsom-bor-fokhagyma összetételű mártással nyakonöntve a gomba isteni. A sült juhtúró illatát is nagyon kedvelem. Házi kovászos uborkával tálaltam, és lehet, hogy szegény mexikóiak fognák a fejüket, hogy mire használom az alapanyagukat. Mindenesetre nálam jól megférnek. Igaz, mi vacsora gyanánt ettük, de kiváló lehet egy több fogásos menü előételeként, hasonlóképp a hortobágyihoz.

 

Hozzávalók 4 batyuhoz:

4 db tortillalap vagy dupla ennyi palacsinta

25 dkg  szeletelt csiperkegomba

7-8 evőkanál sűrített paradicsom

1 fej vöröshagyma

12 dkg bacon

2 gerezd fokhagyma

1, 5 dl száraz vörösbor

1 lapos teáskanál őrölt pirospaprika

1 evőkanál gulyáskrém

2 dl tejföl

15 dkg juhtúró

1 teáskanál kakukkfű

0,5 teáskanál csombor

fűszersó, frissen őrölt bors

olaj és vaj

 

A bacont és a vöröshagymát apróra vágom. Vékonyan kiolajozott serpenyőben elkezdem sütni a bacont, rádobom a vöröshagymát, és üvegesre pirítom. Félrehúzom a serpenyőt, ízesítem pirospaprikával, és gulyáskrémmel. A gombát lecsöpögtetem. Hozzáadom a serpenyő tartalmához, felöntöm borral és visszateszem a lángra.

 

Kakukkfűvel, csomborral, fűszersóval és frissen őrölt borssal ízesítem. Belekeverem a paradicsomot, és belezúzom a fokhagymát. Összeforralom és elzárom, elkeverek benne két evőkanál tejfölt.

Egy jénai tálat kivajazok. A tortillalapokat egyesével megtöltöm. Batyukat hajtogatok belőle, és fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzöm. A kész batyukat beteszem a tálba. A túrót összetöröm, simára keverem a maradék tejföllel, és a batyuk tetejére kenem.

15-20 perc alatt 220 fokon megsütöm.