Gombával töltött juhtúrós tortilla-batyuk
Tapasztalataim szerint a konyhai ad hoc elképzelések jól működnek, ehető és laktató étel kerültek így az asztalrunka. Többek között ez a töltött gombás tortilla. Készítése közben olyan illatorgia keledkezett, hogy már csak ezért is megérte elkészteni.
A kakukkfű-paradicsom-bor-fokhagyma összetételű mártással nyakonöntve a gomba isteni. A sült juhtúró illatát is nagyon kedvelem. Házi kovászos uborkával tálaltam, és lehet, hogy szegény mexikóiak fognák a fejüket, hogy mire használom az alapanyagukat. Mindenesetre nálam jól megférnek. Igaz, mi vacsora gyanánt ettük, de kiváló lehet egy több fogásos menü előételeként, hasonlóképp a hortobágyihoz.
Hozzávalók 4 batyuhoz:
4 db tortillalap vagy dupla ennyi palacsinta
25 dkg szeletelt csiperkegomba
7-8 evőkanál sűrített paradicsom
1 fej vöröshagyma
12 dkg bacon
2 gerezd fokhagyma
1, 5 dl száraz vörösbor
1 lapos teáskanál őrölt pirospaprika
1 evőkanál gulyáskrém
2 dl tejföl
15 dkg juhtúró
1 teáskanál kakukkfű
0,5 teáskanál csombor
fűszersó, frissen őrölt bors
olaj és vaj
A bacont és a vöröshagymát apróra vágom. Vékonyan kiolajozott serpenyőben elkezdem sütni a bacont, rádobom a vöröshagymát, és üvegesre pirítom. Félrehúzom a serpenyőt, ízesítem pirospaprikával, és gulyáskrémmel. A gombát lecsöpögtetem. Hozzáadom a serpenyő tartalmához, felöntöm borral és visszateszem a lángra.
Kakukkfűvel, csomborral, fűszersóval és frissen őrölt borssal ízesítem. Belekeverem a paradicsomot, és belezúzom a fokhagymát. Összeforralom és elzárom, elkeverek benne két evőkanál tejfölt.
Egy jénai tálat kivajazok. A tortillalapokat egyesével megtöltöm. Batyukat hajtogatok belőle, és fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzöm. A kész batyukat beteszem a tálba. A túrót összetöröm, simára keverem a maradék tejföllel, és a batyuk tetejére kenem.
15-20 perc alatt 220 fokon megsütöm.