Gyakorlati tippek: még mindig gyermekfotózásról

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 23. szerkesztő

Ez egy olyan téma, ami számomra megunhatatlan, amiről jó sokat tudnék mesélni …

Legutóbb arról írtam, hogy miként lehet „rávenni gyermekünket egy kis fotózásra”. Most pedig arról tennék említést, hogy melyek azok a bakik, amiket legtöbbször látok a szülők fotóin.

Gyakorlati tippek:

Első és legszembetűnőbb „hiba”, ha a szülő úgy fotózza gyermekét, hogy nem megy le a „szintjére”.

Vagyis állva, saját magasságból fotózza a picit. Ezt ne tegyétek, mindenképpen guggoljatok le hozzá, az a jó, ha az objektíved szinte szemmagasságban van Vele.

Gyermek, de akár a házi kedvenc kiskutyánk esetében is érdemes így tenni. Baba-mama fotósok sokat „fetrengenek” a földön, mindezt azért, hogy a gyerkőc az elkészült fotón ne legyen aránytalan.

Fontos szempont ez, akár felnőttről készülő portrénál is érdemes erre odafigyelni (arccal egy magasságban fotózni), abba a hibába se essünk, hogy nagyon alulról fotózunk, nem szerencsés valakinek belelátni az orrába 😉

Ha a gyerkőc kicsit oldalra fordítja a fejét, igyekezzük Őt úgy fotózni, hogy az orra, lehetőleg ne „lógjon” túl az arcélén, elálló fülek esetében pedig érdemes nem teljesen szemből fotózni. Tudom mindez gyereknél nem mindig kivitelezhető, de azért érdemes odafigyelni rá, arc fotózásáról (portréfotózásról) a későbbiekben még részletesen írni fogok.

A következők szintén alapszabályok lehetnének, viszont nem olyan ördöngősség, mint amennyire elronthatják a látványt.

Nos, ha lehet álló gyereknél (felnőtt esetében is :-)) álló képet készíts. És ha álló fotót csinálsz, akkor a következőképpen vágd, vagyis komponáld meg a képet:

Ne csonkoljunk (mert elrontja a látványt) csuklónál, bokánál, ez olyan általános hiba, amit nagyon sokszor látok. Ha valamiért nincs mód egészalakos kép készítésére, akkor inkább legyen „háromnegyedes” a fotó, vagyis vágjunk combközépnél, de mindenképp térd fölött. Szintén ez a szabály kar esetében is. Csukló és könyök között ne vágjuk meg a képet.

Közeli portrénál, vagyis ha a gyerkőc arcát közelről akarod fotózni, ne „nyakazz” az sem túl szerencsés, ilyen esetben pici maradjon a nyak-vállból. Ha mindenképpen közeli arcfotót szeretnél, picit vágj az állból és a homlokból is, ez sokkal előnyösebb és szebben is mutat majd.

További jó babóca fotózást anyukák 🙂