Gyors reggeli a reggeli rutin előtt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 10. szerkesztő

Kipattan a szemem, enyhe másnapos érzés feszít a fejemben, majd rájövök, hogy nem a tegnap esti alkoholmentes Drehertől vagyok vacakul. Hányszor is keltünk az éjjel? kb ötször? Szuper. Éhen döglök.

Folytatás…

Már a hajnali szoptatás alatt irgalmatlanul korgott a gyomrom. Eközben két barna szempár jelenik meg a rácsos ágy széle felett, követi egy optimista, fogatlan vigyor. Ahhha, te is éhes vagy mi? Kimegyek a konyhába és nem találok semmit, de tényleg semmit, még az utolsó teafilter is elfogyott tegnap. Még egy rohadt banán sincs sehol. Odabent a szobában elfogyott az optimizmus, visszamegyek gyereket etetni. Mire mindennel végzünk 10 óra a cukrom és a vérnyomásom a béka feneke alatt. Na én ezt többet nem. Délelőtti alvás idején gyors, egyszerű reggeli receptek keresése. Délután zabpelyhes keksz sütése és másnap reggel már magamba is tömhettem 1 maximum 8 darab kekszet, némelyiket egy kis nutellában is megtunkoltam, mert megérdemeltem.

Azóta próbálom úgy alakítani. hogy reggel felkelés után legyen valami, amit gyorsan befalhatok, és mikor a gyerek hasa tele van, a feneke tiszta, akkor reggelizek én is nyugodtan és sokat (kizárólag a számítógép előtt, e-maileket, kommenteket és lájkokat nézve…).

A kedvenc ilyen receptem a zabpelyhes keksz. Régebben többször próbáltam már ilyen-olyan recepteket, de egyik se volt az igazi, na ez most az. Az eredeti recept innen van, az alábbi már az én verzióm egy kevésbé ropogós, puhább, csokisabb változat.

Csokis zabpelyhes keksz:

  • 13 dkg liszt (lehet rozsliszt is, akkor egészségesebb)
  • 6 dkg zabpehely (fél órára 1 dl almalébe áztatva)
  • 1 dkg kakaó
  • 7 dkg cukor
  • 5 dkg étcsoki
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 1 tojás

A zabpelyhet felöntöm a szobahőmérsékletű almalével és állni hagyom. A lisztet a kakaót és a sütőport összekeverem. A margarint a darabokra tördelt étcsokival együtt mikróban megolvasztom. A cukrot és a tojást habosra keverem, majd hozzáöntöm az étcsokis margarint (nyammmm…). A száraz és a nedves részeket összeöntöm, megy bele az ázott zabpehely is. Egyéni ízlés szerint mehet bele még dió, aszalt gyümölcs stb… Érdemes 10 percre a hűtőbe tenni, hogy megszilárduljon egy kicsit. Egy gáztepsit kilisztezek és 2 dió nagyságú halmokat rakok egymástól 3-4 cm-re. Vizes kézzel lelapogatom őket.

200°C-on 25 percig sütöm.

Ha kihűlt, megy bele a keksz egy csatos üvegbe és kész is a (majdnem) egészséges reggeli. 

(Recept és kép forrása: http://justff.blog.hu/2011/09/17/zabpelyhes_keksz_3)