Hajmosás sampon nélkül

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 25. szerkesztő

Rájöttem, hogy allergiás vagyok a samponra. Időről-időre csúnya kiütéseim lesznek, függetlenül attól, hogy milyen bio-csalános-lótejes, akármilyen sampont veszek. Ha habzik, akkor nekem rosszat tesz. Alternatívát kerestem és persze, hogy találtam!

Folytatás…

A samponokban, tusfürdőkben, habfürdőkben és más tisztálkodó szereinkben fő komponens az SLS, a sodium laureth sulfate (és cuki családtagjai), ami egy irritatív habképző anyag. Az is lehet, hogy ez bántja a bőrömet, az is lehet, hogy nem, mindenesetre érdemes elkerülni. Elsősorban olyan terméket kerestem, amiben az SLS nincs benne, vagy esetleg az összetevők sorában valahol hátul van. Nem találtam megfelelőt. Túl kellett lépnem azon a berögződésen, hogy ha sampon, akkor annak habzani kell. Nem kell. Tisztít az úgy is, ha nem látszik. Így jutottam el, a szódabikarbónás „samponig”. A recept rendkívül egyszerű: 1 liter langyos vízhez 2 evőkanál szódabikarbónát keverek, összerázom és lassan a száraz hajamra csorgatom, közben hajmosás-jellegű mozdulatok végzek, tehát beledörzsölöm a fejbőrbe. Aztán hajbalzsam helyett ecetes öblítőt használok: 1 liter langyos vízhez 2 evőkanál ecetet (vagy almaecetet) keverek, és azt csorgatom a hajamra, azt is jól beledörzsölve. Végezetül langyos vízzel jó alaposan leöblítem.

Első alkalommal nagyon izgatott voltam, hogy milyen lesz az eredmény, és képzeljétek nem volt uborkasaláta szagú a hajam az ecettől és nem volt egy csomóba összeállt zsíros csimbók, mint ahogy azt én előre elképzeltem. Szép, tiszta, friss, fényes és jó illatú hajat kaptam. Én még előnynek látom azt is, hogy így sokkal kevesebb víz fogy egy hajmosás alatt, kevesebb idő alatt kész vagyok és nem utolsósorban szemtelenül olcsó egy adag „sampon”.

Szerk. 2012. május:  Több heti használat után azt tapasztaltam, hogy kitolódott a hajmosások közötti idő és kevésbé zsírosodik a haj. Néha csepegtetek az ecetes öblítőbe két csepp levendula illóolajat, ami érződik is a hajamon. A szódabikarbónát most már nem sima vízben oldom fel, hanem csalánfőzetben, ami nagyon jó hajregeneráló hatással bír.

Próbáljátok ki Ti is! A sampon receptjének forrása és a pontos instrukciók az alábbi videóban!

 

 

Kövesd a blogot a Facebookon is: http://www.facebook.com/cumiesruzs

Kövesd a blogot a Twitteren is: https://twitter.com/#!/Iziblogja