Háromsajtos tészta

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 03. szerkesztő

Ha náthás vagyok, gyakran sajtos-tejfölös tésztát készítek, mert az nem különösebben irritálja a nyálkahártyát. Rendkívül egyszerű étel, talán nem is kellene említeni, de az elkészítés technikája miatt mégis írok róla egy külön bejegyzést.

Az olajos tésztafőzésen szocializálódtam, és jelenleg is több tésztás zacskón szerepel olyan utasítás, hogy pár csepp olajat tegyen a főzővízbe, hogy a tészta ne ragadjon össze. Ezek után nehéz váltani, de egy idő után beláttam, hogy az olasz tésztákhoz valóban nem kell olaj. 

A pizzához hasonlóan akkor igazán jó ez az étel, ha többféle sajtot használunk hozzá. A tésztát nem öblítettem át, csak leszűrtem, így meleg maradt. Melegen szórtam rá a sajtot, hogy ráolvadjon, és a szélére halmoztam a krémes tejfölt, nehogy kihűtse a tésztát.

Szárított bazsalikommal szórtam meg a tejfölpöttyöket, de akár kakukkfüvet, vagy reszelt fokhagymát is el tudtam volna képzelni. A friss fűszereknek erős az illóolaj tartalma, így abból kevesebb kell.

Hozzávalók 2 bőséges adaghoz:

25 dkg száraz rövid makaróni tészta

5 dkg maasdamer sajt

5 dkg karaván vagy füstölt trappista

5 dkg parmezán

3-4 dl creme fraiche vagy krémes tejföl

szárított bazsalikom, só

 

4 liter vizet forraltam, sóval ízesítettem. A lobogó sós vízben 6 perc alatt főztem meg a tésztát (expressz tésztám volt). Leszűrtem. A sajtokat lereszeltem, rászórtam a meleg tésztára. A tejfölt összekevertem, hogy lazítsak rajta, és kiskanállal pöttyöket halmoztam a tányérok szélére. A tejfölpöttyöket szárított bazsalikommal díszítettem.