Hasznos és felesleges baba-holmik, avagy, ami a babakelengye listákból kimaradt

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 07. szerkesztő

 

A 20. hét környékén a kismamák már teljes harci lázban égnek, hogy beszerezzék a babának a holmikat. Ez elsősorban az első gyerekes anyukákra igaz, mert nekik még vannak illúzióik a baba-iparral kapcsolatban és képesek egy csomó felesleges dolgot megvenni, legalábbis én. A neten, magazinokban rengeteg babakelengye listát találni, ilyen-olyan szempontok szerint összeállítva. Mi is ezek alapján vásároltunk és utólag megállapítottuk, hogy kimaradt belőlük a „megvettük, de minek?” és a „jó lett volna, ha megvettük volna” kategória. 

Folytatás…

Ugye tudjuk, hogy a puding próbája az evés, mindig utólag derül ki, hogy mi hasznos és mi az, ami felesleges. Íme az én „felesleges” és jó „lett volna” listám.

 Megvettük, de mi a fenének?

– Rugalmas hordozókendő: ez egy nagyon hasznos dolog lett volna, ha megtanultam volna megkötni és ha használtam vettem volna negyed annyi pénzért. Vettem egy rugalmas kendőt, amire az volt írva, hogy 2-15 kg-os gyerekkel hordható, szép zöld volt, teljesen beleszerettem, biztos majd az uram is felköti magára. Ahhha….mire összeszedtem magam, hogy megtanuljam, hogyan is kell felkötni a gyereket, addigra már 6 kg volt és kiderült, hogy nemhogy  nem használható a kendő 15 kg-ig, még 6 kg-ig sem. Tanulság: egy olcsóbb, sima szövött kendővel többre mentünk volna és érdemes megtanulni a kötési módokat még a szülés előtt.

– Pelenkára csiptethető légzésfigyelő: na ez volt a legfájóbb, mert drága volt. Nem arról van szó, hogy nem kell légzésfigyelő, hanem arról, hogy nem ilyen. Konkrétan használhatatlan. Első hetekben a köldökcsonk miatt, aztán azért, mert ha hason alszik, akkor szerintem zavarja. Szánom-bánom, de nem nagyon használtuk. Tanulság: jó a sima, matrac alá tehető légzésfigyelő.

– Mosható pelenka kezdő szett: ezt nem tudtuk igazán kihasználni, mert hamar kinőtte a Lány a mosható pelenkákat, első hetekben szintén a köldökcsonk miatt nem tudtam ráadni, aztán meg rohamosan hízott és csak 2 hónapig volt rá jó. (Azóta vettünk egyméretes mosható pelusokat és használjuk is, de erről majd később írok).

– Baba naptej: ez nem az én hülyeségem volt, hanem az uramé. Rátukmálták a bababoltban, 3 ezerért (!), de nem hibáztatom. Persze kell a védelem a bababőrnek, de van ennél olcsóbb is és jobb is. Kétszer kentem be vele Flóra arcát és kezét, az egyik alkalommal meglepték a darazsak, mert intenzív barackszagot árasztott a másik alkalommal meg összeizzadt a krémmel és ráragadt a pofijára pár muslinca. Jól kiröhögtem magam és eltettem a fiókba. Jövőre lejár a szavatossága, dobhatom ki.

Mi a fenéért nem vettük meg?

– Babakocsi: bocs, tudom, hogy ez másnak evidens, de mi tényleg nem vettünk babakocsit, mert ugyebár vettünk rugalmas hordozókendőt!!!!!! Hegyen lakunk tehát lett volna alapja a gondolatmenetnek. Azért a biztonság kedvéért anyukám kért kölcsön nekünk egy régi, de azért jó állapotban levő babakocsit (anyu mindig sokkal-sokkal okosabb), de annak meg nem volt vízszintesig dönthető a fekvőfelülete. Flóra 4 hónapos volt, amikor rájöttem, hogy nem lesz jó ez így és vateráztam neki egy hiper-szuper travel systemet (egész olcsón). Tartozik hozzá mózeskosár, sportrész és autóshordozó és mindez rátehető egy vázra. Tanulság: azért ez egy kicsit meredek ötlet volt, hogy nekünk nem kell babakocsi.

– Csecsemőmérleg: „én nem méregetem, amilyen kontroll mániás vagyok biztos belehülyülök.” Pedig jó lett volna, mert sose tudtam mennyit eszik. Ez az első hónapokban jól is ment, mert hízott szépen, minden rendben volt, de volt olyan időszak, kétszer is, amikor majdnem vettem egy mérleget. Akkor jó lett volna tudni, hogy azért nem alszik a gyerek, mert  éhes, vagy más a baja. Tanulság: jó ha van otthon egy olcsóbb fajta, én a következő gyereknél beszerzek egyet.

– Apraja: amikor nagyanyám megérkezett, hogy gondoskodjon rólunk az első héten, akkor odaállt a pelenkázó elé és „írjad fiam!” felszólítással diktálta mi hiányzik még: hintőpor, babafésű, cumi, cumisüveg, hasfájás elleni szer. Néztem rá és azon gondolkodtam, hogy én ezeket tényleg feleslegesnek tartottam, de ezt nem vallottam be neki: „Elfelejtettük, Mama!” Ezeket más biztos megveszi előre, de én naív módón azt hittem nem kell majd például cumi.

 

Ti mivel pótolnátok ki ezt a listát? Milyen felesleges dolgokat vettetek meg és mi az ami kimaradt, de jó lett volna, ha van?