Januári projekt a Kobak Családi Napköziben avagy tételhúzás házimunkából

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 11. szerkesztő

 

Az úgy volt, hogy a gyerekem kiszedte a mosógépből a mosott ruhát és (mivel megkértem rá) kiteregetett. Na itt kezdődtek a gondok. Rájöttünk, hogy nem is olyan egyszerű elmagyarázni, megmutatni, begyakorolni, hogyan csinálja. Mint jó szülő, mindenre meg szeretném tanítani a gyerekeimet, hogyha az Északi-sarkvidékre kerülnének is, akkor is megállják a helyüket.

 

Délutánonként-mivel felcsaptam családi napközi vezetőnek-a saját gyerekeimen kívül még pár hasonlóan “neveletlen” gyermek tartózkodik otthonunkban. Tanulnak, leckét csinálnak, én ellenőrzök, szóbeli anyagot kérdezek ki, szavakat tanulunk… Gabival matekoznak …és néha a mosógépet is bekapcsolom, néha mosogatok…mint bármelyik édesanya. Kiderült, hogy nekik is gyenge pontjuk a házimunka. Ez az, amit sokszor könnyebb megcsinálni abban a pár órában az édesanyáknak, mint megtanítani. Ezen elgondolkodtam… és jött az ötlet is azonnal. Megbeszéltem a szülőkkel, hogy havonta 4 házimunkát “megtanulunk” így együtt.Még vizsgázunk is belőle.  

 

A gyerekek kiválasztottak 4 házimunkát januárra (terítés, porszívózás, tea készítés, teregetés). Ezeket gyakoroljuk együtt egész januárban, a hónap végén pedig az elméletből (:)) és a gyakorlatból a gyerekek “vizsgázni” is fognak. Na nem kell rettenetes dolgokra gondolni. Tea készítésből például fogunk “tanulni” a gyümölcs teáról, fekete teáról, zöld teáról, gyógyteákról… ízesítésekről, hogy a mézet nem jó forró teába beletenni, hogy kell használni a mézcsurgatót, mi az a kristályosodás a mézben, milyen tea való gyerekeknek, mi az a koffein…A gyakorlati vizsgán ők maguk fogják bemutatni a kihúzott “tételt”.

 

Így mennek a dolgok mostanában a Kobak Családi Napköziben.  

 

Nyílt napokra lehet hozzánk jönni keddenként januárban-februárban (ingyenes). 

 

További infók, képek a napköziről:

Kobak Műhely Családi Napközi

 

Üdvözlettel: Erdeiné Zsóka

Kobak Családi Napközi