Joghurtos padlizsánsaláta

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 23. szerkesztő

Ezt a receptet 2010-ben a Fény Utcai Piacon kaptam egy kedves hölgytől, ahol együtt feszengtünk egy hosszú és agresszív sorban. Sokféleképpen variálható, nálam most egy egyszerűbb változatban készült. A mártásba kerülhet koriander, petrezselyemzöld, és bármilyen zöld és egyéb fűszer, ami jól esik, esetleg citromlé is. Reggelire, főétkezésre köretként, vagy csak egy könnyű vacsorának önmagában is finom. A padlizsánt bátran lehet fűszerezni, mert beszívja magába. A,C vitaminokban és ásványi sókban is gazdag. 

 

Hozzávalók 2 személyre:

35 dkg padlizsán

2 pohár joghurt

fűszersó vagy tengeri só

frissen őrölt bors

1 duci gerezd fokhagyma

0,5 dl-1 dl minőségi olívaolaj

Ízlés szerint fűszerek:

Pl. 1 teáskanál szárított bazsalikom

1 kiskanál kurkuma

A padlizsánt megmosom, megtörlöm, levágom a végét. Fél cm-es karikákra vágom, majd negyedelem illetve hatodolom. Attól függően mekkora szelet. Besózom és 10-15 percet pihentem. Egy normál méretű serpenyőben olajat melegítek. A padlizsánról leöntöm a levét és elkezdem sütni kis adagokban. Mindig annyit, amennyi a serpenyőbe belefér.

Minden darabocskát, egyszer megfordítva, aranybarnára sütök és papírtörlővel bélelt tányérra szedem ki. Az egyes sütések között az olajat pótolom. Még melegen megszórom borssal. Ha az egészet megsütöttem, elkészítem az öntetet. Két pohár joghurttal összekeverem a bazsalikomot és a kurkumát, belezúzom a fokhagymát. Egy mélytányérban összekeverem a padlizsánt az öntettel és máris fogyasztható.