Karalábéfőzelék

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. július 10. szerkesztő

A karalábét nagyon szeretem, és úgy gondoltam, itt az ideje, hogy húsz év után ismét bekerüljön a menübe. Ez még csak az első verzió, ahogy én elképzeltem, “liszt nélkül, önmagával sűrítünk” módszerrel készült.

 

Hozzávalók:

1 kg karalábé

1 szál póréhagyma

15 dkg bacon szalonna

fél dl étolaj

4 dl víz

3 dl tejföl

1 teáskanál fűszersó vagy bio ételízesítő

frissen őrölt bors

1 db babérlevél

1 teáskanál mustármagos mustár

 

TIPP: Ízlés szerint önmagával sűríthetjük, ilyenkor egy merőkanállal vegyünk ki a főzelékből, és turmixgéppel vagy botmixerrel pépesítsük, majd keverjük el a főzelékben.

A karalábét hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra. Vékonyan olajozzunk ki egy magas falú serpenyőt vagy vastagfalú lábast. Süssük meg a bacont, ha elkészült, papírtörlővel bélelt edényre szedjük és tegyük félre a tálaláshoz.

A póréhagymát tisztítsuk meg külső héjától, vágjuk karikára, enyhén pirítsuk meg a szalonnás, olajos alapon, majd adjuk hozzá a karalábét. Öntsük fel vízzel, annyival, amennyi ellepi. A főzővizet fűszerezzük. Amikor a karalábé megfőtt, keverjük hozzá a tejfölt, és sült baconnel tálaljuk.

Tipp+: a szép, friss karalábélevelek darálthússal megtölthetők. Adott esetben érdemes őket felhasználni.