Könyvajánló várandós kismamáknak

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 02. szerkesztő

 

A neten rengeteg oldalon lehet a várandósságról és a szülésről olvasni. Sok volt az információ, az én befogadóképesség pedig véges. Ezért beszereztem két olyan könyvet, amit első ránézésre hasznosnak találtam, és utóbb kiderült, nem kellett csalódnom. A terhesség alatt a Kismama terheskönyve volt hasznos a számomra, a szülésre való felkészülésben pedig az Útmutató a szüléshez című könyv. A többit kölcsönbe vagy ajándékba kaptam. Itt a lista azokról a könyvekről, amelyek nekem sokat segítettek és/vagy nagyon tetszettek.

Folytatás…

A Kismama terheskönyve: A Kismama magazin szerzői tollából íródott színes, szagos, puhaborítású könyv. Ebben a kiadványban minden össze van foglalva a babavárásról, hetenkénti lebontásban. Van benne mintaétrend is, például ez nekem sokat segített, mert szükségem volt rá. Külön van egy fejezet az apák számára, szólnak a különböző terhesség alatti problémákról és a mozgásról is. A szülést és annak lehetséges módjait is alaposan kivesézik, valamint a gyermekágy végéig ellátnak tanácsokkal. Átfogó, szép könyv, szerintem érdemes megvenni. Az ára tavalyelőtt 3900 Ft volt.

 

Dr. Marton István, Terheskönyv: Véleményem szerint elég egy terheskönyv. Ezt nem is én vettem, hanem anyu, 1987-es kiadás, tehát a tesóm születéséhez. Személyes kedvencem. Már 10 éves koromban nézegettem a képeket benne, hogy milyen az a kisbaba a nénik pocakjában. Sok információ már nem állja meg a helyét, azóta rengeteg dolgot felfedeztek és máshogy gondolnak. Egy példa: a 31. heti bejegyzésnél írják azt, hogy ha megszületne a kisbaba, akkor már nagy eséllyel túlélné. Ez igaz is, de ma ezt a határt már a 28. hétre teszik. Nagyon tetszik benne a divatos kismamáról szóló rész, ahol fekete-fehér képekkel illusztrálják, hogy mennyire menő a leopárd minta.
Nagyon szerettem lapozgatni (szó szerint, mert lapokra esett szét), mert több volt benne a tudományos-orvosi leírás, mint a hasonló kategóriájú könyvekben. Az ára 1987-ben 149 Ft volt. 

 

Elizabeth Fenwick, Kismamák nagykönyve: Nagyalakú, keményborításos könyv, melynek az első része a terhesség és szülés témakörét járja körül, nem túl alaposan. Sok a kép, kevés a szöveg, az információ még kevesebb. Egy meztelen nénin mutatják be, hogyan változik a test a terhesség alatt. Ez azért nem tetszett nekem, mert a néninek mindig nagyobb pocakja volt, mint nekem az adott héten (más testrészéről ne is beszéljünk…). Irigykedtem, bevallom. Ezt kölcsön kaptam, belelapozás után biztos nem vettem volna meg. Amiért mégis tetszett, az a többi része a könyvnek, ami már a baba ellátásáról szól. 1994-es kiadás, akkor 1590 Ft volt.

 

Ina May Gaskin, Spiritual midwifery: Egy igazi gyöngyszem apósom könyvespolcáról. Ina May Gaskinról itt olvashattok bővebben. Ő az első bába, akit elismert az orvos társadalom. Egy hippi kommunát, a Farmot vezeti, ahol szüléseket vezet le, „otthoni” körülmények között. Ez a könyv alapmű, no, nem nekem, hanem inkább dúláknak. Ami miatt én is hasznosítani tudtam, az a rengeteg szüléstörténet, fekete-fehér képekkel illusztrálva. Nagyon naturalisztikus, életszagú képek vannak benne. Érdekes olvasmány. 1978-as kiadású, az ára lekopott. Angol nyelvű, a magyar kiadással még nem találkoztam

 

Ina May Gaskin, Útmutató szüléshez: Ina May könyveinek többsége azért megtalálható magyarul is. Kár kihagyni. A holisztikus gyógyászat iránt érdeklődőknek kifejezetten ajánlott. Az ugyan nem én vagyok, de nekem ez lett a kedvenc könyvem, amiből a legtöbbet tudtam hasznosítani. Olyan jellegű a könyv, mint az előbb említett Spiritual midwifery, csak felhasználóbarát, tehát nem a bábáknak, hanem szülő nőknek íródott. Rengeteg szüléstörténetet olvashatunk benne és a szerző kommentjei laikusok számára is érthetőek és nagyon hasznosak. Én úgy gondolom, hogy az itt olvasott praktikák miatt ment olyan könnyen a vajúdás Flórával. Tavalyelőtt 2940 Ft volt az ára.

 

Nektek is van kedvenc könyvetek, amit a várandósság alatt szívesen olvastatok hasonló témában? 

 

Itt követheted a blogot a Facebookon: http://www.facebook.com/cumiesruzs

Itt követheted a blogot Twitteren: https://twitter.com/#!/Iziblogja