Mandulás-cseresznyés egyensúly lepény
Klasszikus süti, hagyományos alapanyagokból. Friss cseresznyéből az igazi, de befőttből is finom. Az egyensúlytészta elvével készült, ami azt jelenti, hogy egészben megmérjük a tojást, és a tojás súlyával megegyezően adunk hozzá cukrot, vajat, lisztet. A fehércukrot nádcukorra cseréltem, de ennél egészségesebb édesítőt is kereshettek.
Hozzávalók:
3 db tojás (21 dkg)
21 dkg liszt
21 dkg vaj + 2 evőkanál a tepsi kikenéséhez
2 evőkanál zsemlemorzsa
21 dkg nádcukor
1 zacskó sütőpor
100 szem cseresznye ( kb. 50 dkg)
5 dkg mandula
1 db lime, vagy citrom héja
1 teáskanál őrölt fahéj
A cseresznyék szárát leszedjük, megmossuk, kimagozzuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájukat összekeverjük a cukorral és a vajjal, és belereszeljük a megmosott citrom héját. A lisztben elkeverjük a sütőport és a fahéjat. A fűszeres lisztet jól elkeverjük a nedves alapanyagokkal.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan összekeverjük a folyékony tésztával. Közepes méretű tepsit kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával és beleöntjük a sütemény masszáját. Kirakjuk cseresznyével, meghintjük mandulával. Előremelegített sütőben 180 fokon félórát sütjük. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, utána kockára vágjuk.