Mandulás halfilé szilva-gesztenye mártással

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 03. szerkesztő

Tapasztalataim szerint Karácsonykor minden idő számít és én, ha lehet, szeretem a gyors megoldásokat. Ráadásul ez a változat annyira egyszerű, hogy egy kezdő is simán elkészítheti, és egy finom, mutatós ételt kap.

Hozzávalók 4 főre:

A Halhoz:

1 kg fagyasztott tengeri halfilé

8 dkg vaj

1-2 evőkanál provance-i fűszerkeverék

5 dkg hántolt mandulaszeletet

 

A Gesztenyés- szilva mártáshoz:

10-15 dkg magozott aszalt szilva

10 dkg sült gesztenye

1 dl fűszeres karácsonyi vörösbor

(Glühwein néven fut, de lehet vörösbor+ karácsonyi fűszerek is)

1 teáskanál őrölt fahéj

fél citrom reszelt héja

1-2 evőkanál meggylé  (nálam happy day amaréna meggylé)

vanília eszencia v. ½  vaníliarúd

fél dl tej v tejszín

2 evőkanál vaj

A vajat egy nagy serpenyőben felmelegítem, elkeverem benne a fűszerkeveréket, és fagyosan elkezdem sütni a halat. Mindkét oldalát jól átsütöm. Száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítom a mandulát és megszórom vele a halszeleteket.

Amíg a hal sül, elkészítem a mártást. Felmelegítem a vajat, beleteszem a szilvát, várok amíg egy kicsit megszívja magát, hozzáadom a gesztenyét és felöntöm borral. Fűszerezem fahéjjal, vaníliával, reszelt citromhéjjal. Ízesítem meggylével. Ha kezd sűrűsödni, hozzáadom a tejet.

Pár percig még főzöm, melegen tálalom.

Köretként burgonyapürét kínálok hozzá.