Mézes-fokhagymás karfiolkrémleves

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 23. szerkesztő

 

Ezt a krémlevest direkt nem akartam tejszínnel készíteni, hiszen a karfiol főzővize is nagyon ízletes, és turmixszal könnyen krémes állagúra lehet pürésíteni. Így is lett, csak kicsit megspékeltem egy kis krémsajttal is. Zúzott dióval, és reszelt sajttal tálaltam. Könnyű leves, betegeknek és gyerekeknek is kiváló étel lehet.

Hozzávalók 6 adaghoz:

1 normál fej karfiol

2 pohár tejföl

8 dkg krémsajt

2 duci gerezd fokhagyma

Curry, kurkuma, szerecsendió ízlés szerint (kb. 1-1 kiskanál)

1 evőkanál méz

1 csapott evőkanál fűszersó

1 teáskanál majoránna

Tálaláshoz:

1 marék dió

reszelt sajt

A karfiolt leveleitől megtisztítom és megmosom. Kisebb rózsákra szedem. Felteszem annyi vízzel főni, amennyi ellepi. A vizet fűszersóval és majoránnával ízesítem. Puhára főzöm.  Kicsit várok, hogy kihűljön, nehogy elrepedjen a turmixgép. Szűrőlapáttal kiszedem a karfiolt, átteszem a turmixgépbe, és annyi főzőlevet adok hozzá, hogy még a tejföl is beleférjen.

Összeturmixolom a főzővízével, nem teljesen simára, csak homogénebbre. Hozzáadom a két pohár tejfölt, a sajtot, fűszereket, a mézet, és belezúzom a fokhagymát. Az egészet simára turmixolom. Visszatöltöm a fazékba és egy kicsit melegítem, ha nagyon kihűlt volna. Zacskóba teszem a diót, kalapáccsal, vagy húsklopfolóval összetöröm. A levest reszelt sajttal, dióval tálalom.

Kövess a FB-on is: http://www.facebook.com/GasztroReka